Robot vervangt nu ook Manager, toch plant Kabinet 100.000 extra banen.

Lynda Gratton’s The SH/FT (2011) is in de voorbereiding op Prinsjesdag 2014 door niemand van het Kabinet Rutte e/o de ondersteunende ambtenaren gelezen. Kennis genomen van Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee’s The Second Machine Age (2014) lijkt ook niet het geval te zijn. Tegen trends in wil het Kabinet Rutte de lasten verlagen om zo door werkgevers in 10 jaar tijd 100.000 extra banen te laten creëren……

De 3D printer geeft (thuis)fabricage een nieuwe dimensie. Autonoom vervoer vindt plaats op het moment dat ik dit typ. GOOGLE’s plannen met domotica zetten ook de (thuis)Zorg in beweging. De eerste volledig gerobotiseerde HoReCa gelegenheid kan deze week nog worden geopend. De GiGaFactory die Elon Musk’s TESLA in 2020 opent in Nevada zal op de werkvloer slechts een handjevol medewerkers kennen. Verbazingwekkend dat Minister Asscher toch denkt banen voor laaggeschoolden te kunnen creëren en een arbeidsklimaat te kunnen scheppen dat talenten aanzet naar Nederland te immigreren.

Het 100.000 banen plan lijkt mij niet alleen een Utopie, het lijkt ook van een redelijke naïviteit te getuigen; helaas.

In The SH/FT beschrijft Gratton The Third Wave of Virtual Work. Werken? Je talenten delen? Dat kun je voor steeds meer banen vanaf iedere werkplek, het is niet meer locatie gebonden. Laat staan dat er een arbeidsrelatie werkgever/werknemer nodig is. In hun werk beschrijven McAfee en Brynjolfsson de opkomst en invloed van Robotica op werk en werkomgeving. Eerder al publiceerde Clayton Christensen zijn gedachtengoed over disruptieve technologieën. Technologieën die zich in een rap tempo ontwikkelen en daarmee een impact hebben op maatschappij en werk. Los van dat alles denken Rutte c.s. in 10 jaar tijd 100.000 extra(!) te kunnen laten creëren….

Bron: bd.nl

Bron: bd.nl

Voor een belastingvoordeel van $ 1,3 miljard creëert TESLA 6.000 extra banen in Nevada. ‘Het kan dus toch.’ zeg je dan, waarschijnlijk: ‘Fiscale mogelijkheden bieden en daarmee extra banen realiseren!’ OK. Los van de vraag of dat bedrag veel of weinig is, zullen die banen vooral te vinden zijn in de dienstverlening. We kunnen daarbij denken aan de toeristische aandacht die deze GiGafactory zeker zal trekken. Factory tours, een TESLA Shop met TESLA memorabilia, VIP treatments voor TESLA Enthusiasts. Mogelijk zelfs een naastgelegen TESLA pretpark analoog aan FERRARI WORLD in Abu Dhabi. Al dit soort activiteiten zullen ongetwijfeld positieve invloed hebben op lokale HoReCa. Dat vraagt dan om medewerkers die, typisch Amerikaans wellicht, ‘dienstverlening in het hart hebben’. Een speciaal soort talent ‘dienstverlening’, een (unieke) competentie zelfs(!), zo leert de decennialange ervaring van SouthWest Airlines. Niet iedere werkloze kan, bijscholing of niet, daar dan ook in mee.

Vorige week verscheen bij WHARTON Univ. de entry Can a Robot Be Your Boss? Om maar ‘met de deur in huis te vallen’: Ja dat kan, heel goed zelfs. Zo blijkt al eind augustus n.a.v. wetenschappelijk onderzoek van de WHARTON collega’s bij MIT SLOAN: Human workers will take orders from robots, and they will like it. Zie VID. Het blijkt dat een robot veel beter in staat is tot planning en het logisch en efficiënt volgtijdelijk uit laten voeren van werkzaamheden. De productiviteit van deze medewerkers ging na aansturing door ‘manager’ robot met stappen vooruit. Mogelijk dat werkgevers die willen profiteren van de voordelen die Rutte & Asscher hen nu gaan bieden, de oplossing dan ook kunnen vinden in de samenwerking van medewerker en robotica.

In het WHARTON artikel merkt Peter Cappelli nog op: “So far, the things that are being automated don’t seem to affect the supervisor-employee relationship much. It still matters a great deal to have a good boss, and it is still one of the worst things in the workplace to have a bad one.” Is het een idee voor Rutte c.s. om daar geld in te steken?

Wil je rechtstreeks reageren? Dat kan via willem@willemscheepers.eu

============

240914

We zijn 1 week verder en het Kabinet meldt al “Wiebes noemt ‘100.000 banen erbij’ slechts ‘grove schatting’“. Da’s dus niet verbazingwekkend……

1 thought on “Robot vervangt nu ook Manager, toch plant Kabinet 100.000 extra banen.”

Op weg naar een Tsunami van Innovatie; manager bereid je voor. – ManagementPro 8 jaar ago

[…] langste tijd heeft gehad, zeker als het gaat om het creëren van innovatie. In zijn ogen is (het nog steeds) het middenmanagement wat de boel traineert: “As ideas come up from the bottom of the […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *