$ 100 miljoen….

$ 100 miljoen! (Of wel € 75 miljoen.) Dat is wat de nieuwe topman van het nieuwe VNU, David Calhoun, aan compensaties gaat ontvangen. Hij is daarmee, zeer waarschijnlijk, de best verdienende bestuurder van een Nederlandse onderneming, nog wel. De gehele discussie over het salaris van ESSENT topman Boerma kan daarmee direct, en ver, op de achtergrond verdwijnen. Wordt er nu een nieuwe trend gezet? En hoeveel Balkenendes is dit wel niet?
Ook zeer waarschijnlijk is het dat dit niet de 1e entry over dit onderwerp is vanochtend en het zal zeker niet de laatste zijn.

Toch maar eens de zaak op zijn merites, proberen, te bekijken. Het (nu nog) Nederlandse VNU is recent overgenomen door durfkapitalisten.  ‘Hoezo durf?’ denk je dan als je weet dat er in de financiële wereld al jaren geschreeuwd wordt dat VNU ondergewaardeerd is! Durfkapitalisten hebben na een overname maar één doel: hun Hoog Risico omzetten in een Hoog Rendement en om dat te kunnen bereiken dien je bereid zijn, de durf te hebben, om nog meer te investeren! Bijvoorbeeld investeren in een nieuwe CEO. Durfkapitalisten kunnen met hun vermogens een economie naar hun hand zetten. Tot voor kort dachten we dat dit alleen mogelijk was in Afrika, Azië, Rusland wellicht maar West Europa? De laatste maanden struinen de durfkapitalisten toch ook deze markt af. Waarschijnlijk verstandig dat Minister Wijn nu maatregelen probeert(!) te nemen of op zijn minst tot overeenstemming probeert te komen met durfkapitalisten (gedragsregels?).

Terug naar Calhoun. Nu is hij niet de minste: “De benoeming van Calhoun was voor veel marktpartijen een grote verrassing. De 49-jarige Amerikaan was vice chairman bij General Electric (GE), een van de grootste bedrijven ter wereld. Calhoun, die begin dit jaar in het weekblad Fortune nog werd uitgeroepen tot de meest felbegeerde sterbestuurder die het nog niet tot ceo heeft geschopt’, had de leiding over het grootste onderdeel binnen GE en was verantwoordelijk voor een omzet van $ 47 mrd. VNU realiseerde vorig jaar een omzet van $ 4,3 mrd.” aldus het FD vanochtend. Het is de vraag of deze Prestatie van Formaat, want dat is het, alleen door hem gepresteerd is of door een team maar vooruit ik geef hem het voordeel van de twijfel.

Calhoun zelf is blij met zijn nieuwe uitdaging: “I am delighted to join VNU and I’m impressed by the strength of its franchises and the depth of its capabilities in each of its marketing information, media information, business publications and trade show units,??? said Mr. Calhoun.  “VNU enjoys leading positions in the global market for mission-critical business information.  With growing demand for information and insights that help businesses understand consumers and markets in an increasingly complex and rapidly changing world, VNU’s prospects have never been stronger.  I look forward to working with the worldwide VNU organization to develop its next-generation business solutions and to create the next chapter of VNU’s success.??? al dus het persbericht van VNU; een tevreden mens deze David Calhoun (en terecht). VNU zelf meldt in dat zelfde persbericht: “He is superbly qualified to take VNU to the next level of growth and performance, as the company works efficiently and cohesively to enhance the value of its services, and pursues its many exciting strategic opportunities in the years ahead.??? Eenvoudig gezegd: Calhoun is een Schaars Goed, iedereen vocht om hem en VNU ging er met hem, met deze superbe kluif, van door, en schaars goed is duur dus wie zeurt er nu nog?

Nu ja, als Calhoun in staat is om VNU tot een rendement te brengen dat vele malen hoger is dan zijn vergoeding, als hij in staat is om zijn doelstelling(en) te realiseren, wat is daar dan mis mee? Niet veel denk ik.

Meer dan ooit dienen medewerkers, managers, CEO’s ‘afgerekend’ te worden op dat wat zij & zij alleen(!) presteren, aan doelstellingen realiseren, aan rendement behalen. Dat vraagt de markt. Dat maakt de beloningsstructuur een stuk inzichtelijker en een stuk eerlijker (al zal het in sommige situaties wel even slikken zijn). Maar willen we dat in Nederland bereiken dan hebben we op HR-inhoudelijk vlak en op juridisch vlak nog een hele weg te gaan. (toch) Prettig weekeinde!

3 thoughts on “$ 100 miljoen….”

ManagementPro » Blog Archive » Op de Beurs of van de Beurs? Het leven van een CEO is niet eenvoudig! 14 jaar ago

[…] STORK is maar één van de vele voorbeelden (nb: toch, wat te denken van een ander bijvoorbeeld van VNU?), 1 van die organisaties die hun financiële strategie (her)overwegen, en terecht want de economische, financiële en fiscale omgeving verandert ook en nog wel in een rap tempo. Daarnaast: doe je het niet zelf, dan doet een ander ‘het’ wel voor je: de de laatste tijd vaak verguisde hedge funds c.q. raiders. […]

ManagementPro » Blog Archive » Gelijke Beloning? Vergeet het maar! 14 jaar ago

[…] Sorry, ik kan het niet anders maken en dat ondanks het feit dat onze Overheid vandaag zo’n mooi campagne viert, zelfs een speciale site in de lucht bracht: ‘24 oktober 2006: Dag van de Gelijke Beloning’ met als subtitel ‘Gelijke Beloning, dat werkt!’. Ongetwijfeld werkt het ook, maar wat is er mis met het maken van onderscheid? Waar zijn de goed bedoelde initiatieven gebleven om te komen tot Prestatie Beloning? Worden beloont op uw unieke prestaties, net zoals de nieuwe Topman van VNU. […]

Waarom de 1 € 500.000+ krijgt, de ander 15% inlevert & weer een ander bij voorkeur niets ontvangt. 12 jaar ago

[…] & perk wil stellen’ aan de bonuscultuur. Wanneer verschijnt er in ons land de manager die de Top beloning van VNU’s David Calhoun gaat overtreffen? & Wat maakt hem dan zo bijzonder om dat bedrag, $ 100.000.000+(….), vervolgens aan hem […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *