350.000 Robots

Menselijke robots gaan 350.000 verpleegsters vervangen en dat allemaal binnen een afzienbare tijd. Daarmee wordt ongewild(?) dé uitdaging voor de rijkere economieën om laaggeschoolden aan de (laagbetaalde) arbeid te krijgen, een stuk groter!


‘Humanoid Robots’, of wel: wandelende & ultiem gecombineerde computerchips die met een laagje vernis verdacht veel lijken op een mens, zijn inmiddels zo geavanceerd dat ze nu in hun doen en laten ook al handelen als een mens. Ze zijn daarmee in ieder geval steeds beter in staat om de plaats in de arbeid, die nu nog vooral door laaggeschoolde werknemers wordt uitgevoerd, te vervangen. Het lijkt misschien op de inhoud van films zoals ‘War of the Worlds’, ‘I Robot’, ‘Minority Report’ en dus een ‘Ver van mijn Bed Show’ maar niets is minder waar.

Althans, niet in Japan toch hét land waar geëxperimenteerd wordt met de (on)mogelijkheden van de robot. Uit een recent artikel van The Economist, ‘Better than People’, blijkt niet alleen dat de techniek inmiddels zover gevorderd is dat robots op grote schaal menselijke arbeid volledig kunnen vervangen maar dat dit voor Japan ook een serieuze optie is! Eén van de eerste functies die daarvoor in aanmerking komen zijn de verpleegkundige taken (nb: hoezo ‘laaggeschoold’?) die momenteel in Japan worden uitgevoerd door ca. 350.000 Filippijnsen. Overigens, de belangrijkste  reden voor deze ‘omwisseling’ is minder kies, namelijk: buitenlandse werknemers passen niet zo goed in het Japanse establishment (een probleem dat je bij robots niet hebt), maar dit terzijde.

Is dit scenario een utopie voor Nederland, voor West Europa? Ik denk het niet. Het maakt de uitdaging die de Raad voor Werk en Inkomen oplegt aan onze Regering, namelijk arbeid creëren voor het overschot aan laagopgeleiden, alleen nog maar groter. Voor sommigen is deze robotisering al een feit, zo verschijnt er vandaag een bericht in de media waarin Rabobank bestuurslid P. van Schijdel meldt dat media de taken gaan overnemen van het reguliere bankbedrijf. Uw TV en mediacenter wordt zo uw accountmanager! En terecht, aldus Van Schijndel, want ‘het bankbezoek is teruggelopen van 250.000.000 / jaar in 1980 tot bijna 0 nu….’. Bankieren is toch niet echt ‘laaggeschoolde arbeid’ of wel? De vraag is nu nog: wat ga je doen met al die medewerkers? Op reis sturen naar de Filippijnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *