96% Opleiders vindt dat Studenten geschikt zijn voor de Arbeidsmarkt, 11% Managers deelt die mening.

http://www.youtube.com/watch?v=DfGs2Y5WJ14

Een 'kleine discrepantie' noemen we dat. Managers zijn steeds minder geïnteresseerd in de (prestigieuze) naam van de Universiteit of Hogeschool waar je bent afgestudeerd. Zij willen m.n. weten wat de vaardigheden zijn die jij meebrengt naar de nieuwe werkvloer. Dat is een uitkomst uit een recent GALLUP onderzoek.

Beschikken je nieuwe medewerkers dan toch over zo'n mooi diploma, blijkt vervolgens dat 30% van hen onder hun niveau werkzaam is c.q. wordt ingezet. Reden: ze mogen dan over kennis beschikken maar (nog) niet over de geschikte vaardigheden. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het Britse Centre on Skills, Knowledge and Organisational Performance.

Tussen alle misère door, want dat is het of kan het zijn, voelen de opleiders zich nog steeds zéér op hun gemak. 96% van hen is juist van mening dat zij studenten effectief opleiden voor de Arbeidsmarkt (GALLUP). De vraag is dan: waarin investeer je als werkgever eigenlijk?

De aangehaalde rapporten besteden aandacht aan resp. de arbeidsmarkt in de VS (GALLUP) en in het Verenigd Koninkrijk (SKOPE). Het is geen voorzichtige inschatting als ik stel dat de situatie in ons land hiervan niet veel afwijkt of in de nabije toekomst niet veel van zal gaan afwijken.

Laszlo Bock, senior vice president of people operations for GOOGLE, stelde vorige week in een interview met de Int. New York Times: "The proportion of people without any college education at Google has increased over time — now as high as 14 percent on some teams." M.a.w.: zonder een diploma maar mét de juiste vaardigheden kun je bij GOOGLE nog steeds kans maken op een glansrijke carrière! Bock: "Talent can come in so many different forms and be built in so many nontraditional ways today, hiring officers have to be alive to every one — besides brand-name colleges."

De opmerking van Bock bevestigt de mening van veel van zijn collegae:

Bron: Gallup.com Bron: Gallup.com

Dit schema is afkomstig uit GALLUP's Business Leaders Say Knowledge Trumps College Pedigree.

Opleiders worden op het verkeerde been gezet door rapporten als dat van The Century Foundation. Een rapport waaruit (opnieuw) blijkt dat studenten die afstuderen van zgn. elite opleidingen nog steeds (extreem) goed worden betaald & dat dan m.n. in de bedrijfstakken professionele en financiële dienstverlening...... Hoe anders is de praktijk voor de 'mindere Goden' onder de bedrijfstakken.

"Too much focus on increasing the supply of skills and neglecting the need to increase demand among employers for investment in skills and creating more productive workplaces and working environments also means the UK has the second highest level of what the OECD refer to as 'over qualification'." aldus SKOPE in het rapport Industrial strategy and the future of skills policy. SKOPE richt zich hier op alle opleidingsniveaus, niet alleen op het equivalent voor HBO en Universitair onderwijs. Teveel focus op de aanbodzijde van studenten, afkomstig van de diverse opleiders, en te weinig focus op de vraagzijde vanuit de organisaties. Gevolg: overgekwalificeerd zijn, als potentieel werknemer en daarmee feitelijk ongeschikt voor de arbeidsmarkt.

SKOPE stimuleert ondernemingen tot een Strategische focus op de investering in vaardigheden van medewerkers om daarmee een (meer) productieve werkplek te kunnen creëren. Het Britse SKOPE adviseert daarvoor, je raadt het al: het organisatie ontwikkelmodel in je organisatie te implementeren genaamd Investors in People....

Bron: investorsinpeople.co.uk Bron: investorsinpeople.co.uk

Mogelijk dat dit ook een interessant model is voor de opleiders.......

Inspiratie komt uit de QUARTZ's entry It’s not just Google that cares less about hiring graduates from top schools.

*VID: oude tijden herleven?

============

270214

PVDA en CDA hebben het niet goed begrepen, het langdurig ontwikkelen van potentiële medewerkers, aldus self-made ondernemer Van der Most in zijn radio interview op GIJS 2.0.

Het plan van PVDA en CDA staat inderdaad haaks op voorgaande onderzoeken. Hennie van der Most zal deze onderzoeken niet kennen, maar hij sluit er wel (bijna) naadloos op aan.....

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Peter Nientied
Pro-lid
Prachtige titel van dit artikel, dat alles eigenlijk samenvat. Universiteiten leiden nog te veel op om van studenten universitair onderzoekers te maken, maar er is maar voor 5-10% een baan (aldus prof Erik Stam gisteren op BNR). Uitdaging voor universiteit is om studenten klaar te maken om te gaan werken - hun werk te gaan maken.
Willem de Vlaming
Misschien tijd dat opleiders gaan omdenken en zich minder gaan richten tot het certificeren van een kant en klaar 'product' met een stempel van goedkeuring, en zich veel meer gaan richten op het begeleiden en ondersteunen van continue professionalisering van professionals en werknemers in de praktijk.