Alleen de Duvel is oud (maar die woont dan wel in NL....) 2012: "European Year for Active Aging".

http://www.youtube.com/watch?v=Y7b4Bu7wDAU

Inderdaad kan, zelfs zal, het zo zijn dat je perceptie van het begrip 'oud' (nb; op de werkvloer) wordt bepaald door de gemiddelde leeftijd van de werknemers. Als die gemiddelde leeftijd in jouw land dan ruim 10 jaar lager is dan die in ons land (ca. 42), dan kan het inderdaad zo zijn dat je een 57-jarige als 'oud' definieert.....

Dat gebeurt dan ook door de Slowaken. In ons land definiëren we 'oud' pas op de leeftijd van 70,4 jaar & we scoren daarmee het hoogst binnen de EU! "On average, 63.9 years is when people think one starts to be regarded as “old”." lezen we in het jongste EUROSTAT rapport 'Active Aging'.

De EU vergrijst, de EU-welzijnstaat komt onder druk te staan dus dat we op de werkvloer niet alleen een andere definitie dienen te geven aan 'oud' maar ook de organisatie-inrichting daaraan aan dienen te passen, is nog zo'n mooie Strategie waarop we ons dit én de komende jaren kunnen gaan richten.

Wie zei ook alweer dat '2012 een moeilijker jaar dan 2011 zou worden'? :-o

De mooiste zin in het rapport is wellicht nog wel: "Ageing is perceived by many as a threat instead of one of our greatest achievements." Inderdaad: de vergrijzing van de samenleving of, anders gezegd, het feit dat we langer van ons leven kunnen genieten (véél langer dan onze voorouders), is een prestatie van formaat!

Maar zo bezien we het met z'n allen niet, helaas: "The growing number of older people is seen as a burden on the working-age population. These fears neglect, however, the fact that a growing number of older people are in good health, have valuable skills and experience and are willing to make a significant contribution to society, a contribution from which young people can strongly benefit. Allowing people to stay active as they grow older and to continue contributing to society is key to tackling the challenge of demographic ageing."

2012 is door de EU uitgeroepen tot "European Year for Active Ageing and Solidarity between Generations'"; mooi initiatief. Maar wat betekent dit voor de werkvloer?

De barrières voor ouderen op de werkvloer zijn: "A lack of gradual retirement options, exclusion from training and negative perceptions are seen to be the main barriers to older people working." (nb; veel ouderen voelen zich m.n. op de werkvloer gediscrimineerd)

Aan de andere kant zie we toch & ook kansen: "Employees aged 55 years and over are generally perceived to be more experienced and reliable." Ervaren én betrouwbaar, daar zou je 'iets' mee kunnen doen als werkgever....

Wat prima aansluit op dit laatste dat zijn de verwachtingen van de ouderen zelf: "Most believe they will be capable of working until they are in their 60s." Nadeel is dan natuurlijk wel dat in tijden van crisis zoals nu, de oudere ongewild bijdraagt aan een hogere werkloosheid. Maar dat zal 'iets' zijn, net als de crisis, van tijdelijke aard.

Wat een werkgever kan doen dat is zorgen voor een leeftijdsvriendelijke organisatie-inrichting. Hands-on betekent dit bijv. het beschikbaar stellen van een fitnessruimte, het (nog meer) inzetten van technische hulpmiddelen maar ook het toepassen van flexibele werktijden. Wellicht is het handig dat je dit nu al gaat doen, in 2012. Inspelen op de vergrijzing is nl. óók een vorm van Strategisch HRM....

Bron: Eurobarometer survey on Active Ageing; (ook) een aanrader.

*VID: Dansen op de werkvloer: plezier, gezondheid én dus langer inzetbaar.... ;-)

Overigens: de nieuwe MANAGEMENTPRO is uit(!), alweer het 6e boek in deze reeks:

'MANAGEMENTPRO tegen Recessief** Doormodderen'

nu met een introductiekorting van 10%

**Recessief.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Hans Groenendijk
Zolang dezelfde gremia, die zich zorgen maken over de "last" die "ouderen" in steeds grotere mate voor de maatschappij vormen, werkgevers vertegenwoordigen die in hoge mate de voorkeur geven aan "jongeren" en de ouderen, aan de dijk zetten, is er weinig zicht op een maatschappij die de kwaliteiten van verworven kennis en ervaring duurzaam beheert en koestert.
Dezelfde overheid en politieke partijen die verhoging van de pensioenleeftijd bevorderd laat het daarbij ook afweten door oudere medewerkers, in het kader van crisisbezuinigingen, zoveel mogelijk op non-actief te willen stellen.
Op de lange termijn betekent dit niet alleen marginalisering van grote groepen uit alle sociale lagen, maar ook verlies van kwaliteit van werkers op alle niveaus. Ook niet i.o.m. de wenselijkheid om kwaliteit van onderwijs en gezondheid te verbeteren.
We riskeren zo in een sprinkhanen maatschappij te geraken: Neerstrijken, kaalgrazen, vertrekken.