Betalen wij onze Zware Beroepers wel genoeg?

Binnen de AOW Plannen is er, ondanks uitgebreid polderen, nog steeds geen overeenstemming over de definitie van het begrip Zwaar Beroep. Tot nu toe zijn het toch vooral de stratenmakers die wat dit betreft in the picture staan; da's fijn want dan krijgen zij ook eens de aandacht die ze verdienen (sic.).

In november liet FNV Bondgenoten een onderzoek uitvoeren naar de beleving rondom het Zwaar Beroep binnen de sectoren Industrie, Bouw, Transport & Zorg. Daarmee geven de Bondgenoten impliciet aan in welke sectoren dat zij de Zware Beroepen terugvinden.

Vrijwel direct daarop reageerde staatsecretaris van Sociale Zaken Klijnsma met de mededeling dat alleen lichamelijke arbeid onder de noemer Zwaar mocht vallen en niet een beroep waarbij je 'slechts' psychisch belast zou kunnen worden; beroepen zoals verpleegkundige, leerkracht, politieagent. ‘Als je versleten bent, houdt het op. Maar wie overspannen is, kan genezen. Dat is vaak een kwestie van voldoende rust en aandacht voor de omstandigheden thuis en op het werk.’

Eén van onze dochters verzorgt in een verpleeginstelling momenteel meervoudig, d.i. zwaar lichamelijk en geestelijk, gehandicapten. Ondanks de hulpmiddelen die aan haar & haar collegae beschikbaar staan, heb ik niet de indruk dat deze verpleegkundigen hun werk als 'lichte' fysieke arbeid beschouwen......

Het probleem rondom de definiëring wordt alleen maar groter nu vanochtend werkgevers en werknemers tot de slotsom komen dat er een salarisgrens dient te komen die bepaalt wat een Zwaar beroep is: verdien je minder dan € 35.000,- / jr. dan is de kans groot dat je in een Zwaar Beroep zit. "Mensen met een zwaar beroep zitten meestal in de lagere inkomensklassen. We hebben berekend dat je met een inkomensgrens van 35.000 euro bruto zo’n 90 procent van de mensen die je graag wil ontzien, wel hebt gehad.” aldus FNV Bestuurder Jan Berghuis.

Zo wordt pijnlijk duidelijk dat we in een welvarend land als het onze het toch niet écht goed voor hebben met de mensen die fysiek het zwaarst worden belast. Dat verschil zal nu ook niet worden rechtgetrokken. Maar: dit nieuwe voorstel is i.i.g. fijn voor die genoemde verpleegkundigen, zij vallen zeker onder deze norm; leerkrachten & agenten dito.......

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Is Dienstverlening ook een Zwaar Beroep?
[...] bleek dat de definitie van een ‘Zwaar Beroep’, zoals de bij de AOW discussie betrokken partijen die voor ogen hebben, steeds inzichtelijker [...]
stef linsen
De discussie is nog zeer groen. Het kabinet koos voor een lange aanlooptijd vóór verhoging van de pensioenleeftijd. Dit om alle kinderziektes te voorkomen.  Op zich wijs. Deze definitie is een van de kinderziektes.
Het is 'éen goedkoop drogargument' om alleen lichamelijke kriteria te gebruiken, wel beleidsmatig handig om dat je dan geen moeilijke vragen hoeft te beantwoorden. Interessant zou zijn om eens mobiditeits- en mortaliteitscijfers van beroepsgroepen erin te betrekken. Het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid [zie uwv] zit op een oceaan aan statistieken. ALLANG bekend dat zorg en onderwijs ook - zo niet dé - grote toeleveranciers waren van wat toen nog de WAO was. Met interessante sexverschillen trouwens. Vrouwen veel vlotter in de wao. Het point of no return wordt al veel sneller bereikt; enkele jaren geleden bleek dat bij 3 maanden zw de relatieve risico's voor vrouwen tot wao entree ettelijke keren hoger [ik meen 9x] waren. Cultureel sexisme [minder streng/stimulerend zijn dan voor mannen] speelde daarin een forse rol van alle partijen; de zieke, de werkgever, de artsen, het uwv. Medisch Contact [het weekblad van de KNMG} besteedde daaraan enkele jaren geleden aandacht. Hoeveel artsen of onderwijzenden of verpleegkundigen of ziekenverzorgenden bereiken werkend de 65 jaar ? Weinig. (Cijfers over echtscheiding, verslaving, suicide, kanker wel eens gezien van artsen bijvoorbeeld?).
Zorg zwaar en leed is 'sluipend besmettelijk' als je niet uit je doppen kijkt.
Algemeen bereiken ook nu van alle werkenden slechts 15% werkend hun pensioen.
De arbeidsproductiviteit is in NL heel hoog. Ouderen beleid is nog [??] vooral lippendienst.
Er moet echt nog wat veranderen in de werkcultuur. Op zich is minister Donner's opmerking dat meer aandacht voor werkomstan-digheden [noem het werknemersonderhoud]  zeer terecht. Dit is iets voor de sociale partners om op te pakken. Goede statistieken opduikelen en mediamiek presenteren en belobbiën; dat is de kwestie.  Daartoe zijn mensen met media kennis en netwerk nodig. DE SP is goed in gezondheidszorg kennis en contacten.
Naast echt ontwikkelen van bijv. mentor / functie roulatiemodellen waarin je kennisoverdacht kunt plegen aan jongere collega's 'naast  i.p.v. in the line of fire', dus doorwerken maar met zinvolle demotie.