Invloed van Cyber Security, Mobile Technologies, Green IT en Cloud Computing op de Arbeidsmarkt.

De vingerafdrukbeveiliging aan APPLE’s nieuwe iPhone 5S is een leuke gimmick. Het zal het thema Cyber Security nog niet ‘op z’n kop zetten’, wel laat het zien dat de ontwikkeling van Mobile Technologies in rap tempo doorgaat. Daarnaast heeft APPLE bij productie en gebruik logischerwijs nagedacht over mogelijke gevolgen voor het milieu, Green IT was dan ook een thema. & V.w.b. Mobile Cloud Computing: daaraan leverde APPLE Phones al eerder een bijdrage.

Mooi dat APPLE dat voor elkaar kreeg maar dat ging niet ‘zonder slag of stoot’, zeker niet op de arbeidsmarkt. Nu APPLE’s Hero alweer (bijna) 2 jaar dood is, is de organisatie continue op zoek naar talenten die producten én diensten van deze meganational tot de Top van de markt kunnen laten behoren, voor nu & in de toekomst. 

Waar APPLE naar op zoek is, (liefst) uniek talent, dat geldt ook voor een scala aan ondernemingen die opereren in de I(C)T-markt. Het is dan ook niet lastig te voorspellen dat de ontwikkeling van technieken als Cyber Security, Mobile Technologies, Green IT, Cloud Computing en nieuwe nu nog onbekende (disruptieve) technologieën, de druk op dit specifieke deel van de arbeidsmarkt alleen maar meer doen toenemen. (nog) Een mooie uitdaging voor de werkgevers in deze industrie……

In februari van dit jaar kwam het CPB met het bericht “De effecten van technologische vooruitgang en offshoring op veranderingen in het aantal banen en het takenpakket van beroepen.” Conclusie: “Verbeteringen in de informatie- en communicatietechnologie en verdergaande globalisering veranderen de manier waarop wij werken.” Als de werkomgeving ingrijpend verandert, dan biedt dit ook kansen voor toeleveranciers als APPLE c.s. Je kan producten & diensten leveren! Fijn, maar dan dien je daartoe wel in staat te zijn….. 😮

Wil je zelfs de vraag c.q. de wens van de klant voor zijn dan heb je daarvoor mannen & vrouwen nodig die innovatief en verrassend kunnen zijn. Daarmee is ook de Britse Overheid het eens & zo komen zij via het overheidsorgaan UKCES vandaag tot de conclusie: “The digital sector is at the heart of the economy, underpinning growth through the technology it develops and the services it provides.  Many firms across the digital industries use technology intensively, but little is known about the skills needs specific to emerging technologies in the sector.” De digitale sector als het Hart van de Economie, daarvoor is ‘iets’ te zeggen. Net zo als er ‘iets’ te zeggen is over het gebrek aan inzicht in de vaardigheden die nodig zijn om dit specifieke hart blijvend te kunnen laten kloppen.

Het is ook niet nix, dat scala aan variëteiten als:

  • Cyber Security covers the protection of systems, networks and data.
  • Mobile technologies: Communications, devices and applications are integrating and converging enabling multiple uses and advanced collaboration.
  • Green IT refers to sustainable IT through the invention, design and implementation, of infrastructure and services whilst minimising their environmental impact. It is a subset of sustainability.
  • Cloud Computing is a model for delivering internet based information and technology services in real time or, ‘on-demand’ and is particularly driven by: economic opportunity; cost reduction; technological change and consumerisation.”
  • Ongetwijfeld volgt er binnen afzienbare tijd meer……

De vraag die de Britten zich stellen (nb; & in mindere mate het CPB, hoewel die in hun rapport ook verwijzen naar de Britten) is: “How to address labour market issues around the new technologies?” Beschikken we nu al over de talenten m/v die “the major driver of the economy over the next ten years” aan de praat kan houden? Een vraag die wij onszelf ook mogen stellen.

De Britten concluderen dat er van hun universiteiten momenteel wel degelijk veel & goede talenten in deze specifieke vakgebieden afstuderen maar “There are already indications there is increasing competition for higher level skills across these new technologies, with recruitment difficulties in higher value roles and in occupations with specialist skill sets such as IT Architects, User Experience Designers, Analysts and Developers.” Het is te weinig om aan de vraag te kunnen (blijven) voldoen…..

“Finding suitably skilled staff is recognised as a key challenge for employers in the sector to realise business growth and capitalise on the opportunities that these emerging technologies offer.” Eenvoudig gezegd: niet iedere (potentiële) werkgever is een “APPLE”; zeker niet in de ogen van de schaarse talenten.

De conclusie van UKCES is helder: “If the digital sector is able to exploit the potential of new technologies, it will need to adapt to the pace of change by building up the capabilities of its workforce and finding new ways to bring new people into the sector.” Wil je succesvol kunnen blijven dan dien je de snelheid van je (organisatie)verandering aan te passen aan de snelheid van de (rappe) ontwikkelingen in je omgeving. Dit realiseer je, of kun je realiseren, door blijvend te investeren in de vaardigheden van je medewerkers en door nieuwe manieren te vinden om nieuwe mensen geïnteresseerd te krijgen voor het vak…….

Tja, het lijkt allemaal sterk op SHR(R)M; zoals gezegd: een mooie uitdaging. 😉

Bron: Technology and Skills in the Digital Industries. UKCES.

*VID: de 1e computer stamt uit 1946, er leven nu nog mensen die dat hebben meegemaakt….. 😮

=========

120913

Je hebt ‘het’ er over of er verschijnt direct wéér een rapport….. Deze is vanochtend afkomstig van de Adviesraad voor Wetenschaps- en Technologiebeleid (nb; aan adviesraden e.a. goede bedoelingen ontbreekt het ons zeker niet ;-)). Conclusie van de AWT in een rapport dat men uitbrengt aan de regering: “Nederland laat innovatief talent bij de middelbaar en hoogopgeleide werknemers onbenut en remt daarmee de economische groei.” Goh, dat me dit nu niet verbaast…..

Bron rapport: “Kiezen voor kenniswerkers. Vaardigheden op de arbeidsmarkt voor kenniswerkers.” (nb; technici & ontwikkelaars in dienst bij APPLE c.s. zijn ook kenniswerkers)

230913

Deze entry opende ik met de zin dat ‘de vingerafdrukbeveiliging van de nieuwe iPhone een leuke gimmick’ zou zijn & inderdaad: ‘Hackers kraken vingerafdrukbeveiliging iPhone’, meldt Het FD vandaag…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *