'De kans is zeer klein dat dit nog een keer gebeurt.' Zou 't?

'Alsjeblieft niet nog meer banen!' reageerde Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek op berichten vanuit zijn CBS dat de arbeidsmarkt een recordkrapte kent. Die krapte laat zich idd overal merken: van bagage die niet meegaat via een tunnel die dicht blijft en een festival seizoen dat niet door kan gaan tot aan een a.s. coronapandemie die de Zorg niet opnieuw kan opvangen. 'De kans is zeer klein dat dit nog een keer gebeurt.' reageerde Rijkswaterstraat's Debby van Slegtenhorst op het feit dat de Ketheltunnel maandag urenlang dicht was als gevolg van een gebrek aan vervanging i.v.m. ziekteverzuim. Zou 't?

Lang verbaasde ik mezelf over het gebrek aan anticiperen van veruit de meeste werkgevers op trends in de arbeidsmarkt, trends die zich al decennia lang laten zien zoals nu de a.s. uitstroom van 'boomers' geboren in het jaar 1958. Cijfers en trends vanuit CBS, CPB, WRR e.d. die bewust of onbewust werden en worden genegeerd. Het is 2022 en inmiddels ben ik verbijsterd. Niemand leest dit dus ik kan hier de stelling poneren dat er sprake is van wanbeleid, van een gebrek van onvermogen van de hiervoor verantwoordelijken. Geeft een goed gevoel, dat ik dit even kwijt ben. ;-)

En weer door.

De uitspraak van Debby van Slegtenhorst is er wellicht om de gebruikers van de Ketheltunnel gerust te stellen, net zoals o.m. de directeur van Schiphol dat recent deed, maar het is een eufemisme, helaas, zelfs al gaat het hier bij het beheren van de Ketheltunnel om 2 zieke maar tegelijkertijd cruciale gecertificeerde functionarissen. Het einde van het tekort aan talent is nog lang niet in zicht.

'Recordkrapte op de arbeidsmarkt: 133 vacatures per 100 werklozen', reageert de NOS n.a.v. de analyses van het CBS. Als oplossingen wordt vervolgens gedacht aan:

  • het stimuleren van de werkende Nederlander om op de werkvloer meer uren te gaan maken;
  • het inzetten van werknemers afkomstig uit het buitenland
  • het inzetten van nieuwe technologieën

Het stimuleren van de werkende Nederlander om nu toch eens écht te stoppen met dat deeltijdwerken, met stip op No 1, iets waarvan ik vermoed dat dit 'trekken aan een dood paard is'. Vandaag meldt (opnieuw) het CBS 'Huidige brede welvaart groot', dus waarom zou je meer uren maken, zelfs al waarschuwt datzelfde CBS 'dat de houdbaarheid van de welvaart onder druk staat'.

Dan arbeidsmigratie. Maandagavond was er bij Op1 op dit thema een interessante dialoog tussen SP leider Lilian Marijnissen en OTTO Force CEO Frank van Gool, één van de grotere spelers op het gebied van de inzet van buitenlandse werknemers. Van Gool ziet al voor zich dat zijn organisatie 800.000 buitenlandse werknemers extra naar ons land kan halen. Ongetwijfeld een interessant business model voor hem maar ook dit is wat mij betreft een utopie: waar wil je hen op een goede/gezonde manier huisvesten, hoe zit het met de culturele sensitiviteit bij potentiële werkgevers en wat te denken van de behoefte aan arbeid in de thuislanden van deze mannen en vrouwen? Om maar 'iets' te noemen: op enig moment dient Oekraïne toch weer te worden opgebouwd. Dat geeft dan (sorry) een giga hoeveelheid werk en dat is voor vrouwen en mannen uit Oost-Europa relatief dichter in de buurt van familie en vrienden.

Nieuwe technologieën dan, is dat 'iets'? Degenen die me (toch) volgen (waarvoor dank!) weten dat ik al geruime tijd voorstander ben van de inzet van disruptieve technologieën, in 1e instantie ter ondersteuning van menselijke arbeid: augmentiseren i.p.v. automatiseren. In het verlengde daarvan verscheen er deze week van het FME een rapport waarvan het persbericht meldde 'Medische technologie kan 110.000 zorgmedewerkers vrijspelen.' Dat klinkt goed. Het idee is echter niet nieuw. Medical technology bestaat al langer en dat naast het feit dat deze interessante 'markt' nu wordt betreden door voor een belangrijk deel geautomatiseerde/gerobotiseerde partijen als  WalMart Health en AmazonCare. Ongetwijfeld volgen er ook in de EU nieuwe toetreders, partijen waarvoor de implementatie van robotica, kunstmatige intelligentie, machine leren in het zorgproces een stuk eenvoudiger zal zijn dan veranderingsprocessen binnen traditionele partijen; niet alleen binnen de Zorg trouwens. Lees ook Nog meer mensen in de Zorg? Een utopie!

Naast de genoemde 3 'oplossingen' verscheen er deze week nog een hier relevant rapport en wel van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Maastricht University, met de titel Leven Lang Ontwikkelen in Nederland. In 2005 geïntroduceerd als een leven lang leren dus de vraag is terecht: het is 2022, hoe verloopt eigenlijk dat leven lang ontwikkelen? Het antwoord is korter dan de vraag: niet best. Maar ook dat is niet verrassend.

Er is één lichtpuntje op dit laatste thema LLO. Ministers De Jonge en Jetten maakten gisteren bekend dat cv-ketels vanaf 2026 moeten worden vervangen door een warmtepomp of een ander duurzaam alternatief. De installatiebranche reageerde direct door te melden dat er een tekort was aan materiaal en aan, daar is ie weer: talent! De installatiebranche kan ik geruststellen je hebt nu 3 1/2 jaar de tijd om:

  • je medewerkers op te leiden
  • te kijken wat de opties zijn voor de inzet van disruptieve technologieën
  • je kan je 'hard maken' om een 'favoriet werkgever' te worden, wie weet ook voor buitenlands talent.

Zie hier een strategisch mens- en robotica beleid 'in a nutshell'. Succes!

020622

CBS econoom Peter Hein van Mulligen plaatste 010622 een interessant ‘draadje’ op Twitter gerelateerd aan de actuele arbeidsmarkt. Het zou jammer zijn als deze tweets in de vergetelheid van het internet verdwijnen; een risico bij tweets. Vandaar de link naar het ‘draadje’.

200522

Het FD meldt: 'Werkgevers spreken af geen personeel bij elkaar weg te kapen'. Los dat dit strijdig is met wet- en regelgeving zijn er, volgens mij, ook nog medewerkers/potentiële talenten die zelf beslissen over hun carrière; (ook) geen oplossing dus.....

Willem E.A.J. Scheepers, organisatie ontwikkelaar, docent, auteur. willem@willemscheepers.nl

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>