De Steve Jobs School of Dreams, frugal innovation? (multimediaal onderwijs)

Op het moment dat Maurice de Hond in DWDD de Bab Bab app opende op zijn I-Phone was de motivatie voor het starten van een Steve Jobs School direct duidelijk: het onderwijzen van kinderen zal nooit meer hetzelfde zijn….. Als je als peuter je pda (ook) als rammelaar gebruikt, dan is de stap naar een app als Angry Birds nog maar een hele kleine. Stapt de kleine vervolgens iets later in zijn/haar nog jonge leven de peuterspeelzaal, laat staat het Lager Onderwijs binnen dan kun je inderdaad niet meer volstaan met de huidige organisatie-inrichting over hoeveel desktops dat je als school dan ook beschikt.

Recente toepassingen als I-Tunes U(niversity) en TED-ED(ucation) tonen aan dat kennisoverdracht en kennisontwikkeling aan de vooravond van een verandering staat (nb; d.i. geen organisatie-ontwikkeling meer)*. Zo laten na de komende schoolvakantie de kinderen m.b.v. o.m. GOOGLE EARTH en de magnifieke 360o foto’s van AIRPANO aan hun vriendjes & vriendinnetjes op school zien waar zij de afgelopen weken zo allemaal zijn geweest & wat ze daarvan hebben geleerd(!).

Je zou bijna gaan denken dat er hoop is voor onze Kenniseconomie…..

‘Steeds meer Kennis lekt weg naar China’, meldt Het FD vandaag. Het moment van dit bericht is waarschijnlijk (weer) een Zwarte Zwaan.  Eerder al wist datzelfde FD te melden dat het aantal patenten dat wordt aangevraagd op nieuwe innovaties in ons land schrikbarend daalt. Het is op hetzelfde moment dat er boeken verschijnen als  “Reverse Innovation” van Vijay Govindarajan & Chris Trimble, en “Jugaad Innovation” van Navi Radjou, Jaideep Prabhu & Simone Ahuja. Boeken die ‘een lans breken’ voor frugal innovation ofwel: ‘zuinig innoveren’, zuinig maar bewust én effectief met je middelen omgaan. Frugal Innovation is een trend die nu overwaait vanuit Azië. Een mooie (basis) daarvan & -voor vormt het uit India afkomstige Hole in the Wall project waarbij kleine kinderen als snel/jong de kans krijgen zich te ontwikkelen m.b.v. multimediale toepassingen; een trend die inmiddels breder binnen de BRICS wordt toegepast.

De basis voor innovatie wordt, nu meer dan ooit, gelegd in het basisonderwijs, binnen de BRICS lijkt men zich daarvan (zéér) bewust. Op de halfslachtige manier waarop wij daarmee de laatste jaren omgaan (nb; er is geen Strategisch Kennis- c.q. Innovatieplan voor ons land; wellicht een idee voor het ‘Catshuis’) is de economische toekomst van onze regio zeker niet verzekerd. Dat maakt de idee van Maurice de Hond c.s. zo interessant.

Daarom is de TIP: gooi dit idee van de Steve Jobs School niet direct weg met het badwater. Begin als onderwijsinstelling nu al met een TWITTER account (communiceer met je met hun app-vergroeide leerlingen), een FACEBOOK pagina (zodat je leerlingen zich al jong aan je kunnen verbinden), een SLIDE SHARE pagina (zodat ze hun resultaten kunnen delen met de wereld), een YOUTUBE kanaal (zodat zij hun eigen multimedia al jong & gratis kunnen editten),  open app-pagina’s zoals bij GOOGLE PLAY (kinderen leren dan al jong/snel een eigen Bab Bab te ontwikkelen), open zelfs al een LINKEDIN pagina zodat je hen tot lang na hun laatste schooldag kan blijven volgen in hun ontwikkeling, etc. etc. (nb; de multi media sky is nu dan misschien nog niet the limit voor jou, maar dat moment komt ook een keer…..)

& Nu maar hopen dat het geen Steve Jobs School of Broken Dreams wordt……

* Andere interessante multimediale én gratis(!) onderwijstoepassingen zijn de KHAN Academy en Udacity. Ongetwijfeld volgen er nog meer…..

========

140612

Vandaag verschijnt een interessant commentaar op de site van CNN: het onderwijs wordt (te) duur, toch ontstaat er een tekort aan m.n. technisch personeel en tegelijkertijd zien we multimediale ontwikkelingen zoals hiervoor die het Onderwijs breder toegankelijk maken en nog (veel) goedkoper ook (soms zelfs gratis….). Do we need a revolution in higher education? Waarschijnlijk wel…..

‘Mooi’ in lijn daarmee is dit bericht in Het Financieele Dagblad (ook) vandaag: Google Apps Beschikbaar op Universiteiten; het onderwijs staat aan de vooravond van interessante ontwikkelingen. Zie ook de site van Google Apps for Education. & Als je jezelf nog verder wil ontwikkelen (gratis) dan is er ook nog een site als UDacity en een site als …..

020712

Meer (recents) over ‘frugal innovation’ lees je in ‘Frugal Innovation: Lessons from Carlos Ghosn, CEO, Renault-Nissan’.

280912

Infographic: Hoe leerkrachten Social Media kunnen gebruiken in het leslokaal. “Onderwijs zal inderdaad nooit meer hetzelfde zijn.” Op weg naar Multimediaal Onderwijs.

Bron: OnlineColleges.net

 

 

 

 

 

 

151012

Maurice de Hond is vader van vier kinderen die thuis multimediaal, interactief en al multitaskend opgroeien. Maar op school worden ze voorbereid op het verleden. De kloof tussen thuis en school doet hun potentie en die van de hedendaagse technologie tekort, vindt De Hond “We bereiden de jeugd op school voor op het verleden” Inderdaad……

201112

Vorige week vond het jaarlijkse Peter Drucker Forum plaats. Een cruciale boodschap daar luidde: “The message from young people at the conference was that if joblessness is the  end-product of higher education, the institutions that provide it shouldn’t be  surprised if students choose to go their own way. For the less able or  enterprising that could mean straight to the dole; for the more entrepreneurial,  to start-ups and social ventures, rather than to the traditional haven of big  business, via business schools.”

Het web & nieuwe media bieden m.n. jonge studenten een schatkamer aan goed én gratis studiemateriaal. Als er niet snel iets verandert aan de kwaliteit van het reguliere onderwijs dan zal onderwijzen c.q. het investeren in jezelf nooit meer hetzelfde zijn…..

Bron: Business education is ripe for reinvention.

171212

In The Economist komt ‘Schumpeter’ met een mooie analyse over de betekenis van frugal (innovation) voor de opkomende economieën, maar (indirect) ook voor onze economie…. Gold-hunting in a frugal age.

190213

De eerste aanvragen voor de Steve Jobs Scholen in ons land zijn ingediend, ik ben benieuwd of ze bij het onderwijs ook van de leuke/interessante gadgets in deze entry gebruik gaan maken: 15 Education Technologies To Check Out in 2013.

8 thoughts on “De Steve Jobs School of Dreams, frugal innovation? (multimediaal onderwijs)”

Anthony 12 jaar ago

Goed initiatief, waarom wachten tot 1 augustus 2013?
Op onze school (de leukste van Nederland) werken we nu al zo, maar dan in een echt vernieuwende vorm van onderwijs, met veel aandacht voor vrij denken, doen en vooral ontdekken! Kijk maar eens op het filmpje van omroep Zeeland op onze homepage http://www.merkabasudburyschool.com

john 12 jaar ago

En met dezelfde gang de ouders betrekken. Daar wringt em in het onderwijs meteen de schoen. Veel ouders kunnen de ontwikkelingen op media en communicatiegebied maar ternauwernood bijbenen en er bestaat al een heuse kloof tussen de digitale belevingservaringen van het kind en de opvoedende achterban. Effectief beleid van onze regering om de huidige ontwikkelingsachterstand op innovatie en kennisregie in te lopen kun je pas verwachten op het moment dat de 20-ers van nu op de stoelen gaan zitten van de 40 en 50-ers van nu.
Overigens geldt dit tevens voor het bedrijfsleven en de zware lobby door de grote corporates om de ontwikkeling op eigen belang af te regelen. Waarom sleept mijn kind nog steeds boeken met zich mee? De papierbevlekkende industrie (uitgevers) bepalen (bewaken) hier sterk hun melkkoetjes.

Den haag zou het lef moeten hebben om de tablet voor elke leerling verplicht te stellen, en wel met ingang van nu met als doel in 2014 een volledige verzadiging. Utopie natuurlijk…

Ik moet wel zeggen dat het bestuur van de basisschool waar mijn kinderen op zitten heel erg zijn best doet om naar vermogen nieuwe media en communicatie te integreren in hun leer en les methodes. Echter het communiceren via nieuwe mediakanalen een met de leerlingen én de ouders loopt hopeloos achter op de werkelijkheid van de dag.

Inzichten en initiatieven genoeg maar het is het nijpend gebrek aan financiële middelen en het moeten conformeren aan achterhaalde regelgeving die hun (en met hun vele scholen)belet om gang te maken met integreren van nieuwe media en communicatie.

Het is dan ook totaal onbegrijpelijk en eigenlijk te schandalig voor woorden dat de doorgaans toch slimme en goedopgeleide nu zittende politici hier geen duidelijke termijnvisie en regieplan voor weten te presenteren.

Is het nog niet te laat voor Dominique Strauss-Kahn iets te leren van Steve Jobs? – ManagementPro 12 jaar ago

[…] we zijn (blijkbaar) nog lang niet aan het laatste boek, artikel, blogentry (dus ook hier, zelfs de vorige ging nog over Steve)….. ‘Zijn saga is de Groot Geschreven Mythe van de […]

Dubbele Paradox: Bespaar je op Opleiding & Ontwikkeling? Of ga je Nu juist Investeren in je Medewerkers? | Willem Scheepers, IiP Practitioner & Virtual Business Consultant. 12 jaar ago

[…] organisaties/werkgevers en (EU-)overheid c.q. Onderwijs (nb; wat de laatsten betreft: hierbij kan de Bab Bab app. uitstekend van pas komen […]

Cruciale Vaardigheden voor een Verandermanager: Denk Vooruit, Ondersteun in de Diepte en Leid in de Breedte. – ManagementPro 12 jaar ago

[…] overzicht met nieuwe/alternatieve vormen van kennisontwikkeling c.q. onderwijs. Wij kenden hier al ‘The Steve Jobs School’, I-Tunes-U & TED-ED; aanvullingen zijn […]

Nu de Adviessector zelf in de problemen is, geldt dan het: Doctor, heal thyself? – ManagementPro 11 jaar ago

[…] bedrijfstakveranderingen zijn o.m. te vinden in de Autoindustrie, de Supermarktbranche, het Onderwijs, de Overheid, de Toeristenbranche, de Financiële Dienstverlening niet te vergeten etc., etc. […]

Als Jeugdwerkloosheid het eindproduct is van opleiden, dient het Onderwijs dan niet structureel te veranderen? – ManagementPro 11 jaar ago

[…] de entry die hier eerder dit jaar verscheen De Steve Jobs School of Dreams, frugal innovation? (multimediaal onderwijs) komen al enkele hyperlinks naar voren naar sites die al redelijke tot zelfs goede alternatieven […]

Wat is het Business Model achter Gratis Onderwijs (MOOC’s), de 1e trend van 2013? – ManagementPro 11 jaar ago

[…] De Steve Jobs School of Dreams, frugal innovation? (multimediaal onderwijs) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *