Frits Philips overleden.

Een bijzonderde Nederlander, Frits Philips, is op 100 jarige leeftijd overleden. Het NOS Journaal meldt vanochtend: ‘Frits Philips zal herinnerd worden voor zijn charme en zijn sociaal beleid maar minder om zijn zakelijk inzicht.’  Mmm. is daar iets mis mee, PHILIPS is er tenslotte toch nog?


Die ene zin in het NOS Journaal zegt feitelijk alles over de wijze waarop Frits Philips wellicht herinnerd zal worden: de man met de markante lach op een dekstoeltje in het PHILIPS stadion, sociaal bewogen maar geen kaas gegeten van het zakenleven. M.i. onterecht om het simpele feit dat de PHILIPS organisatie er nog steeds is, en wellicht zelfs nu sterker dan ooit. Frits Philips heeft er toch maar mooi een bijdrage aangeleverd! Wisse Dekker, oud ceo, zei het vanochtend ook: ‘Er speelden meer factoren, omstandigheden een rol waarom Frits Philips zakelijk niet succesvol kon zijn.’

Frits Philips kan gezien worden als één van de laatste prototypes van de ouderwetse ondernemer: een gezonde afstand tot de werknemers met een (sociaal) beleid dat feitelijk betekende dat de werknemer 24 uur per dag ‘in dienst’ was van de organisatie. Zo kende Eindhoven e.o. de PHILIPS wijk, het PHILIPS Ontspannings Centrum, de PHILIPS Sport Vereniging etc. Een ‘Job for life’, dus, maar: passend binnen de Tijdsgeest.

Tekend is misschien wel die ene les, van alle lessen die hij leerde van zijn vader, die Frits Philips nog het meest is bijgebleven en die hij vertelde in een interview ter gelegenheid van zijn 100e verjaardag in april dit jaar:  “Vader (Anton Philips) leerde me mensen te motiveren. Iedere leidinggevende wil altijd alles zelf doen, maar dat werkt niet. Je moet mensen in hun waarde laten, niet altijd alles beter weten. Het is een belangrijke les geweest, één die ik mijn hele leven in de praktijk heb gebracht , tot in de Raad van Bestuur. Laat mensen hun gang gaan, laat ze werken, laat ze dingen ontdekken en daar zelf de vruchten van plukken (en dan met een lachje) Al moeten ze natuurlijk wel weten wie de baas is.” Hier kunnen we nog steeds iets mee, blijkt wel.

Frits Philips, een man ‘Larger then Life.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *