Geef Zalm een vertrekpremie.

Minister van Financiën Gerrit Zalm verlaat na de formatie van onze nieuwe Regering de vaderlandse politiek. Zalm gaat zich, na een carriére in Overheidsdienst van 31 jaar, nu volledig richten op het bedrijfsleven. Zalm scoort vanochtend toch voornamelijk lovende kritieken als er gekeken wordt naar zijn prestaties tijdens diverse periodes als Minister van Financiën. Niets dan lof en dank dus voor zijn prestaties en daarom stel ik voor dat we Gerrit Zalm een vertrekpremie meegeven!
Lastig item, die vertrekpremie, ik besef het. Zeker nu juist vandaag ‘Hoge Personeelsfunctionarissen’ bekendmaken dat zij nu eens verlost willen worden van die vertrekpremie! ‘Als er een redelijke grond is voor ontslag, dan hoeft er wat mij betreft van een vergoeding geen sprake te zijn.’ aldus Rolf Hansma, vice president Labour Affairs and Labour Relations van ABN AMRO in het Financieele Dagblad vanochtend. Kan ik me iets bij voorstellen, bij Hansma’s kanttekening. Zeker als je als ABN AMRO al zoveel doet om je mensen employable te houden (nb: Opleiding & Ontwikkeling) en als je ook nog eens de huidige spanningen op de arbeidsmarkt hierin meeneemt. Een opgeleide kandidaat, zelfs ontslagen, zou toch zo weer een baan dienen te kunnen vinden.

Maar Zalm, Zalm is toch een bijzonder ‘geval’ ook al neemt hij nu zelf ontslag (nb: en bij zelf ontslag nemen is er geen sprake van een vertrekpremie, nou ja er zijn in het bedrijfsleven altijd uitzonderingen…. 🙂 ). Of het nu wel of niet alleen aan Zalm ligt, al die successen op zijn Ministerie, hij was toch maar op het juiste moment op de juiste plaats! Dat alleen al verdient een compliment en dus een vertrekpremie.

Zalm deed zondagochtend direct al een openbare sollicitatie aan het Grotere Bedrijfsleven in Nederland: hij is op zoek naar een nieuwe uitdaging. Aannemen zou(!) ik zeggen want Gerrit Zalm is toch zeker niet de minste. U hebt er met hem dan iemand bij in uw organisatie die niet alleen op financieel economisch gebied van wanten weet, hij heeft ook nog eens een zeer uitgebreid én internationaal scala aan interessante contacten én u kan hem ook nog eens inzetten op feesten en partijen want Gerrit: die zorgt voor de vrolijke noot.

Maar ik zeg niet voor niets ‘zou(!) ik zeggen’ want wellicht bent u al te laat…… Vanochtend meldt RABOBANK namelijk, gevraagd naar een mogelijke functie voor Zalm, dat zij momenteel geen vacature hebben! Ach, u weet het: je zegt nee, dus krijg je er twee! (nb: iemand die financieel economisch op orde is én die tijdens RABO-ledenvergaderingen gegarandeerd succes heeft). Mij zou het niet verbazen als Zalm vanochtend al getekend heeft bij RABO. Hij is daarmee niet de 1e politicus in RABO-dienst (wat te denken van Pierre Lardinois en niet te vergeten Wim Duisenberg!), ook Zalm zal daarvoor een vorstelijke beloning ontvangen.

Maar kom, die vertrekpremie, die mag hij toch zeker wel hebben van ons Nederlanders?

 

1 thought on “Geef Zalm een vertrekpremie.”

Démasqué van de financieel bestuurder. 11 jaar ago

[…] hiervoor de diverse op het Web beschikbare jaarverslagen). De ‘5x Balkenende norm’ die Gerrit Zalm nu voor zijn rol bij ABNAMRO/FORTIS gaat incasseren staat daarmee in een schril […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *