Haal meer Buitenlands Talent naar Nederland! Horen daar ook allochtonen bij?

http://www.youtube.com/watch?v=U3YJP5XEsUg

'Haal meer Buitenlands Talent naar Nederland!' is de titel van de brandbrief die de Adviesraad voor Wetenschap en Technologiebeleid naar het Kabinet stuurt. De aanleiding voor de brandbrief is een inmiddels bekende crisis nl.: de belabberde staat van onze kenniseconomie. Het is hierover ook niet de 1e brandbrief. Een illustere groep ging de AWT voor.  Zoals 4 jaar terug de CEO's van de meest aansprekende bedrijven in ons land, gevolgd door andere adviesorganen zoals het KIA. Zij kwamen 2 jaar terug met het rapport 'Bouw op Talent'. Er is bitter weinig mee gedaan, met deze oproepen.

Heb nu niet de illusie dat de kenniseconomie in ons land plots wel 'hoog op de beleidsagenda' komt  met dit 'Haal meer Buitenlands Talent naar Nederland', wat de oproep interessant maakt dat is dat nu opeens de allochtoon positief in het nieuws komt.

(te) Lang hebben we de allochtoon de deur gewezen,. Maar nu het slechter gaat met ons land en het tekort aan talent daarbij als een negatieve hefboom werkt, komt 'plots' het besef dat een allochtoon talent óók een talent is! Het werd tijd....

Het 'Polen Meldpunt' kan uit de lucht (nb; talent is lang niet alleen 'Hoog Opgeleid', een goede werkman wordt Goud Waard!). Nu buitenlandse talenten tegen de haren instrijken is wel het laatste wat je als land-in-nood wil doen, zeker als de vraag naar hen GiGa wordt.

"Het kabinet moet actiever inzetten op het aantrekken van internationale en Europese kenniswerkers. In Nederland dreigt het tekort aan kenniswerkers steeds verder op te lopen. Kijk beter naar de Europese arbeidsmarkt; er zijn landen met hoge werkeloosheid en dat creëert kansen zowel voor Nederland als voor de kenniswerkers uit die landen. Dit adviseert de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) in zijn vandaag uitgebrachte briefadvies Talent is troef."  (nb; volgens de gangbare definities is een Europeaan ook een allochtoon; nog wel)

Het in 2008 in Groot Brittannië verschenen Leitch Report gaf de noodzaak voor het aantrekken én het investeren in talent (ook) al aan. Het rapport werd jammer genoeg alleen gelezen aan de andere zijde van de Noordzee. Inmiddels hebben de Britten forse vooruitgang geboekt in het carrièrepad van hun autochtone én hun allochtone talenten (nb; Groot Brittannië is veel meer dan ons land een multiculti samenleving). Hun motivatie:

"A key feature of most successful organisations is their ability to recruit the right talent and to develop and use their knowledge and skills effectively. If your organisation:

  • is hampered by the shortage of adequately skilled individuals in the labour market;
  • struggles to recruit workers with the right skills and attitudes;
  • has a workforce which lacks the skills to support the sustainability and growth of your organisation;
  • needs to re-structure and find a way to retain staff commitment whilst adapting to new business conditions;
  • wants to foster a strong reputation and reap the benefits from a better motivated, more responsive and productive workforce:

then focusing on career development can help maximise the potential of your staff and bring real business benefits."

Wat de Britten inmiddels beseffen is dat je er met het aantrekken van (buitenlands) talent niet bent. Je zal hen ook een carrièrepad dienen te bieden, je zal hen aan je organisatie dienen te binden, je zal hen continue dienen te ontwikkelen, hun talenten koesteren.

In Groot Brittannië verschijnt nu dan ook geen 'brandbrief' maar een rapport met 1e resultaten: business cases van werkgevers die er in geslaagd zijn talenten aan te trekken, te ontwikkelen, te behouden. Het legt voor hen een basis voor klanttevredenheid, winstgevendheid, continuïteit. Dat kunnen wij ook hard gebruiken. Lees voor de cases: "Developing business.  Developing careers.  How and why employers are supporting the career development of their employees."

Overigens, er zijn werkgevers in ons land die deze 'talentvolle uitdaging' begrijpen én oppakken. Zo start deze week een gerenommeerd speler in de duurzame installatietechniek met hun Investors in People project. Kijk, dan heb je als (potentieel) werkgever talent! ;-)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Regillio Bachoe
Lid sinds 2019
Hieronder heb ik een allinea ingekopieerd die door veel bedrijven gebruikt wordt. Ik zie steeds vaker de woorden multicutureel en culturele achtergrond terug komen. Wat me spijt is dat binnen het Nederlandse bedrijfsleven zo weinig "allochtonen" in het (senior) management zit. Wordt dit opzettelijk blank gehouden? We willen meer in andere landen investeren en handel drijven. Leren personeel met diens gebuiken en cultuur om te gaan. Maar in Nederland kunnen we dit niet. Verbijsterend!! Verandering gebeurt aan de top die het goede voorbeeld moet geven. Of durven we niet om te gaan met andere culturele karakters zoals passie en temperament!

We streven voortdurend naar een goede balans in onze personeelssamenstelling. Op die manier blijft xxxxx een afspiegeling van een samenleving die steeds meer internationaal, multicultureel en divers wordt. Hierbij kun je denken aan geslacht, culturele achtergrond, leeftijd, seksuele orientatie, fysieke beperking, geloofsovertuiging en verschillende opleidingsachtergronden (zie ook onze brochure Werken aan vertrouwen, download onder aan de pagina).

Ik dank u!!