Het Moet Niet Gekker Worden; Het Nieuwe Werken is Uit, High Performance Working is In Deel III

Het moet nu toch echt niet gekker meer worden! Kijk, dat er een entry, een artikel aan ‘Het Nieuwe Werken’ wordt besteed, da’s goed: ‘naamsbekendheid’ & zo. Dat er 1, 2, 3, & nog veel meer nieuwe blogs verschijnen over HNW ook goed. Zelfs met de ‘speciale HNW bijlage’ dit weekeinde van De Volkskrant kan ik nog leven.

Maar dat er nu ook al een ‘Week van Het Nieuwe Werken’ aan staat te komen, dat gaat mij toch wel ‘iets’ te ver….

Wat mij verbaast aan al deze, blijkbaar voor een belangrijk deel spontaan opgestane, ‘HNW specialisten’ is dat zij nauwelijks weet lijken te hebben van de economische situatie waarin ons land verkeert. & Dat ook nog eens naast het feit dat miljoenen werknemers nooit & te nimmer zullen kunnen profiteren van ‘Het Nieuwe Werken’ op de wijze waarop dat nu wordt rondgetoeterd.

Mijn advies: ga  nou eerst eens werken & zorg voor resultaat! Als jij min. 3x mijn investering in jou terugverdient, dan krijg jij van mij die “fluoriserend mintgroene, zachtleren ‘Jan des Bouvrie’ couch“. Jij mag ‘m neerzetten waar je wil & je krijgt er nog ook nog eens een mp3 met New Age Music bij. Is dat wat?

De mannen & vrouwen in onze Krijgsmacht, onze politie ambtenaren (bijna allemaal), het onderwijzend personeel, laboranten & onderzoekers (zoals van ORGANON, om maar een voorbeeld te noemen), agrariërs, boswachters, kantonniers, waterbeheerders, stratenmakers, buschauffeurs, transporteurs, zeelieden, treinconducteurs, piloten & stewardessen, artsen, verplegenden & verzorgenden, brandweerlieden (nou ja, die zou z’n rode gevaarte op zijn inrit kunnen parkeren tot het moment dat er een alarm komt….) etc. etc. & Dan vergeet ik nog maar even ‘voor het gemak’ (sic.) de 400.000+ werkzoekenden: Voor Miljoenen Nederlanders past ‘het Nieuwe Werken’ niet in de uitoefening van hun functie. Let wel: als ik HNW beperk tot flexwerken of zoals de site van ‘De Week van HNW’ het stelt: ‘Werken waar en wanneer jij wilt, op een manier die naadloos aansluit bij de rest van je leven’, ‘de rest van mijn leven’, dat klinkt pretentieus. De Volkskrant voegt daar nog aan toe ‘Controle is Uit, Vertrouwen In’; ook mooi. Ga eens bij een bank werken, zou ik zeggen. 😉

Het lijkt allemaal sterk op ‘preken voor eigen zakelijke-dienstverlening-parochie’. Daarbij: vertrouwen, dat komt van 2 kanten. Ik mag pas verwachten van jou dat jij mij vertrouwt, als ik eerst jou vertrouw. Ergo: wie begint hier? Vertrouw jij mij nu al? (nb; denk daar, eventueel, nog maar even over na)

‘Het Nieuwe Werken’ is weer iets typisch Nederlands, net als ‘polderen’. Er is een Engelse vertaling: ‘Alternative Workplace Strategies’ maar die gaat over het algemeen ‘iets’ verder dan ‘werken waar jij wil’. ‘HNW’ past ook prima bij het land dat binnen de OECD het kleinste aantal werkbare uren kent. ‘Vroeguh’ werd dat gecompenseerd door onze hoge(re) arbeidsproductiviteit, maar die blijkt nu ook onder druk te staan.

Tel daar voor ons land bij op: de vergrijzing, het achterblijven van onze kenniseconomie, de ernstige p-tekorten in de Zorg e.a. sectoren, de pensioenen die onder druk staan, de verhoging van de AOW leeftijd, de financiële crisis m.n. voor het MKB; om maar ‘een paar’ zaken te noemen & het lijkt mij dan niet echt hét moment om aan een luxe als ‘HNW’ te beginnen.

Nee sorry: een Week van de High Performance, dat zou nu beter passen bij ons land maar om dat op korte termijn te organiseren daarvoor heb ik nu ff helaas geen tijd eerst werken, resultaten behalen…….

Bookmark and Share

11 thoughts on “Het Moet Niet Gekker Worden; Het Nieuwe Werken is Uit, High Performance Working is In Deel III”

Ben Kuiken 11 jaar ago

Je snapt er helemaal niets van, Willem!
HNW is niet die lederen couch en werken waar en wanneer je wilt, het is gewoon die professional weer serieus nemen in zijn vakkundigheid. Erop vertrouwen dat ze hun vak verstaan en iets willen bijdragen aan een betere wereld, een bloeiende organisatie, goede zorg voor onze ouderen, een veilige buurt…
En dat kan ook bij de krijgsmacht, politie, in het onderwijs en in de zorg. Sterker nog: bij de krijgsmacht werken ze al jaren zo. En ook treinconducteurs en politieagenten doen gewoon hun werk, zonder dat ze constant op de vingers worden gekeken door managers. En gelukkig beginnen ze dat nu ook bij andere organisaties te snappen, waaronder die banken en verzekeraars. Dat heel veel organisaties het vervolgens beperken tot een beetje thuiswerken en een flexplek, omdat ze niet durven los te laten, dat is hun probleem. Daar werkt het dus ook niet. Je moet medewerkers echt weer de ruimte geven om hun werk te doen, juist bij plaats- en tijdonafhankelijk werken.
Dus kom maar op, met die week van Het Nieuwe Werken. Hoe meer hoe beter!
Ben Kuiken

Jos 11 jaar ago

Een van de eerste organisaties di hier heel ver in waren (en met succes) was n.b. een verzekeraar. Zij hanteerden het ” controle is wantrouwen”. Controle is in 99 van de 100 gevallen pure onzekerheid en onkunde van de manager.
een week voor het nieuwe werken is wat kinderachtig maar als het resulteert in meer mensen aan de slag volgen HNW dan mag dat van mij direct (lekker minder tijd in de file!).

Judy Alkema 11 jaar ago

Beste Willem, Ik deel je mening niet om verschillende redenen. 75% van de werknemers wil meer flexibiliteit in het werk, 25% van de werkgevers staat dat toe (Lanting 2010). De balans tussen werk en prive loopt stroef omdat die flexibiliteit er op veel plaatsen niet is. Als een deel van het werk thuis uitgevoerd kan worden, zijn er minder knelpunten rond zorg met kinderen maar ook op de weg. De productiviteit gaat aantoonbaar omhoog omdat mensen gedeien onder meer vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen (‘ik hoef jou niet te zien om te weten dat je bijdraagt aan onze bedrijfsdoelen’). De productiviteit gaat ook omhoog omdat vrouwen meer uren kunnen en willen werken als ze een deel van die tijd thuis kunnen werken. Tot slot blijken mensen productiever als ze meer ruimte hebben om hun werk te doen op plaats en tijd die hun uitkomt.
VNO-NCW is een task force gestart om de toegevoegde waarde van HNW bij werkgevers over het voetlicht te brengen omdat juist blijkt dat managers HNW niet zien zitten, in tegenstelling tot medewerkers. Dat betekent dat werkgevers in toenemende mate minder attractief worden; een serieuze uitdaging gezien de arbeidsmarktontwikkelingen de komende jaren. 
Ik deel je mening dat HNW een container begrip is geworden waar ‘de duvel en z’n oude moer’ onder zijn komen te vallen. Ik deel ook je mening dat er nogal wat zelfbenoemde professionals rondlopen die het – commerciele – licht gezien hebben. Maar om daarmee het hele HNW naar de prullenbak te verwijzen, daarmee wordt het kind met het badwater weggegooid! 

Willem Scheepers 11 jaar ago

@ Jos: In Deel I van deze ‘serie’ (c.q. volg de ‘HNW’ link in deze entry) memoreer ik W.L. Gore, toch de 1e organisatie wereldwijd met ‘HNW’ & dat ruim 50 jaar geleden al. 

Vervolgens hebben allerlei anderen, zoals hier Interpolis (ik neem aan dat je die bedoelt) ruim 15 jaar geleden (ik heb ’t mee mogen maken), er een variant op bedacht. Een variant gebaseerd op de filosofie van kostenbesparing; ook niets mis mee (zie Deel II). Toch wordt dat nu verkocht als ‘HNW’……

Dan is er inderdaad zoiets als ‘vertrouwen’: er is een oud gezegde: ‘vertrouwen is goed, controle is beter’. daarin zijn veel managers doorgeslagen, in die controle. Sommige bedrijfstakken komen niet onder controle uit zoals Financiële Dienstverlening, Juridische Zaken maar ook de Zorg. Bij anderen kun je wel de medewerker veel verantwoordelijkheid geven en zelf laten rapporteren over de voortgang van afgesproken taken, doelstellingen e.d.
Dat is een andere vorm van controle.

Maar om dat nu ‘HNW’ te noemen…..

Albert Willem Knop 11 jaar ago

Het oude gezegde “vertrewen is goed, controle is beter” komt volgens mij uit de Engelse slogan die Reagan veel gebruikte; :”trust, but verify”. Naar mijn mening is de Nederlandse interpretie wat calvinistischer (laat het controleren maar achterwege, alleen controle is voldoende) dan de oorspronkelijke waar de controle meer aanvullend is op het vertrouwen. HNW is ook niet gebaat bij managers die alleen maar blind vertrouwen. Je loopt dan de kans dat er plotseling lijken uit de kast beginnen te vallen. Het, afhankelijk van de manager en de medewerker, in passende balans houden van vertrouwen en controle, of beter gezegd beheer(sing), leiden naar mijn idee tot de beste resultaten. Zowel bij HNW als in meer traditionel werksituaties.

Willem Scheepers 11 jaar ago

@Albert Willem, ik geloof niet in toeval maar zojuist lees ik over ‘vertrouwen’:

“When it comes to fraud and compliance, the cost of silence is not only troubling, but potentially very costly. In a recent survey of finance and strategy executives, we discovered that employees would forego an average of $1 million to $10 million in company earnings before reporting bad news or negative feedback.
Implementing stricter policies, oversight, and penalties won’t solve the non-reporting problem. Instead, researchers from the Compliance and Ethics Leadership Council say that senior leaders must create a culture of integrity at their organization. Unfortunately, the recession made this more difficult. Measures of integrity not only remain below pre-recession levels, but the perception gap between senior executives and other employees is widening.”

Bron: When Silence Isn’t Golden.

Het bevestigt, voor mij(!), het vermoeden dat dit niet het juiste moment is voor ‘HNW Hollandse Stijl’, de eindverantwoordelijken zijn nog niet zo ver…..

Maikel 11 jaar ago

Het moet inderdaad niet gekker worden! Resultaat telt. Effectief en efficiënt. Denkbeelden uit de vorige eeuw over hoe werk slim te organiseren en uit te voeren zijn helaas zeer hardnekkig. Ondanks boekenkasten vol over nieuwe management concepten lopen nieuwe management concepten vaak achter op technologische ontwikkelingen.
 
Alleen internet technologie inzetten voor virtuele samenwerking is volstrekt onvoldoende. Sinds de komst van bijvoorbeeld internet  met IRC kanalen in 1988 is er binnen veel bedrijven nog niet veel veranderd.
 
Iets simpels als een email sturen met een vraag naar een grote telco is ook anno 2010 nog een brug te ver. Efficiëntie? De klant centraal stellen? Voor wie doen we HNW ook al weer?

Marion Naus 11 jaar ago

Met vitaliteit en mentale kracht begint Het Nieuwe Werken (Anders Werken). Afstemming mens, werkplek, werkomgeving en ict-middelen voor meer resultaatgerichtheid. Ieder heeft zo zijn eigen invalshoek om HNW te benaderen. Het is pas complementair als de mens ook aan zijn eigen gedrag werkt voor meer resultaatgerichtheid. Vitaliteit en mentale kracht voor een gezondere levensstijl en hoger energieniveau dat leidt naar betere (team)prestaties. Dat is van Z naar P oftwel van zelfbewustzijn, zelfreflectie, zelfvertrouwen en zelfcoaching naar het coachen van je team met plezier, passie, persoonlijkheid en prestaties. Dat is samen met een goede werkplek, prettige werkomgeving en de juiste ict-middelen HEEL EFFECTIEF, EFFICIENT EN RESULTAATGERICHT WERKEN. NausDynamiek: Marion Naus

Franklin 11 jaar ago

Waar hebben jullie het in godsnaam over?! Eerst maar eens meer banen creeeren !
Dit soort academisch discussies hebben nooit tot iets geleid; ga aan het werk als je nog werk hebt.
 

Jolanda Philipse 11 jaar ago

Ik ben het helemaal eens met Marion. Een manager bouwt vertrouwen op als je mensen het gevoel geeft dat je er wat toe doet. Een manager dient niet de sturende, maar een coachende rol aan te nemen. Het implementeren van een ‘lerende organisatiestructuur’ draagt hier aan bij. Een vervolg stap zou dan kunnen zijn om het HNW te introduceren. Maar een oplossing voor al bovengenoemde aspecten is het zeker niet!

Het Nieuwe Werken is Uit, High Performance Working is In! Deel IV over AVW. – ManagementPro 9 jaar ago

[…] event. ook nog eens Deel I, Deel II en Deel III van de serie ’Het Nieuwe Werken is Uit, High Performance Working is In!’ Gezien het […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *