Investeren in Mensen; het drukt in ieder geval de ontslagvergoeding.

“Business leaders too often have vague or inconsistent ideas about where talent creates competitive advantage, so talent decisions provide situational rather than strategic solutions.” aldus John Bronson v/m Vice President HR bij PEPSI COLA.

Iets dergelijks doet zich ook voor in Nederland: met zijn allen investeren organisaties voor ruim € 4 miljard in de Opleiding van hun managers en medewerkers maar binnen de directiekamers overheerst toch de gedachte dat dit allemaal kosten zijn die er worden gemaakt.

Daarom is het ook goed dat de Overheid nu komt met een nieuwe ontslagregeling: alles wat een organisatie uitgeeft aan de opleiding van een werknemer mag worden afgetrokken van de, al gelimiteerde, ontslagvergoeding.

Eindelijk zijn nu dan de uitgaven voor het Opleiden en Ontwikkelen van werknemers Investeringen geworden……
Niet alleen de Overheid heeft de mond vol over het belang van het Investeren in de Opleiding en de Ontwikkeling van werknemers, ook de vakbonden en de werkgeversorganisaties doen er al geruime tijd aan mee. Met resultaat, zo blijkt, want we geven toch maar ‘mooi’ ruim € 4.000.000.000,- per jaar uit aan het Opleiden van onze werknemers. OK, het grootste deel van dit bedrag wordt opgehoest door de Zakelijke Dienstverlening en de Overheid maar ook andere bedrijfstakken zitten niet stil. Wat te denken bijvoorbeeld van de tijd, van de bedragen die er worden besteed aan de Ontwikkeling van onze werknemers? Ontwikkeling d.m.w.: inwerken, werkoverleg, meekijken, mentoring, voortgangs- en functioneringsgesprekken, coaching-on-the-job, seminars, e.d. Dit bedrag, deze uitgave door organisaties is onbekend maar het zou mij niet verbazen als het zelfs een veelvoud is van de eerder genoemde € 4 miljard!

Resultaat van al deze inspanningen is ook dat medewerkers, en niet te vergeten de managers zelf(!), vaak niet beschikbaar zijn. Dat ‘de baas’ dan uit zijn slof schiet en het allemaal verspilde moeite en weggegooid geld vind, dat zou je dan zelfs nog kunnen billijken. Ik ben er een enkele keer zelfs getuige van geweest, van zo’n outcry.

Kosten, kosten, kosten al dat O&O-en, & toch blijven we het geld uitgeven; wellicht óók opmerkelijk.

Wat levert het op? Alweer ‘helpt’ ons nu de Overheid want, & prijs uzelf gelukkig: u mag deze kosten, deze uitgaven aftrekken van de ontslagvergoeding! Da’s mooi meegenomen, toch? Zo zijn uitgaven geen kosten meer maar worden het investeringen en investeringen renderen; een simpel bedrijfseconomisch principe.

& Toch, toch kan het ook anders. Sterker nog: dient het anders te zijn; anders de manier waarop u, waarop uw organisatie omgaat met de uitgaven voor de Opleiding en Ontwikkeling van uw managers en medewerkers. Dit dienen altijd gerichte investeringen te zijn, investeringen die uiteindelijk dienen te renderen! O&O als onderdeel van het Grote Strategische Geheel, zo gezegd. Ik heb een eenvoudig schema gemaakt, bekijkt u het eens. Als het schema nu toch onvoldoende duidelijk is voor u dan leg ik het in een masterclass graag uit, zelfs aan onze Overheid. (nb: en de smiley in het schema? dat is uw klant!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *