Is Wientjens (VNO/NCW) nu voor of tegen?

Bernard Wientjens 14/09/07: "Ouderwets socialistisch! Dit is terug naar de jaren zeventig van de vermogensaanwasdeling. Nederland zou zich met dit herverdelingsplan internationaal helemaal uit de markt prijzen. Dat is een blok aan het been op het internationale speelveld waarop zij opereren. Ook worden bedrijven onaantrekkelijk voor nationale overnames."

Bernard Wientjens 08/05/07: "VNO-NCW vindt dat onderzoek gedaan moet worden naar de feitelijke mogelijkheden van bescherming van ondernemingen in Nederland. Recente ontwikkelingen hebben de indruk gevestigd dat de macht van aandeelhouders is doorgeschoten en dat ondernemingsbesturen onvoldoende gelegenheid hebben de belangen van de verschillende stakeholders van een onderneming tegen elkaar af te wegen."

Nb: stakeholders, horen daar de medewerkers van een onderneming ook bij? (Dacht het wel.....)Waar gaat dit over? Vandaag maakt de werknemersvereniging FNV, erkend tegenhanger van VNO/NVW, een nieuw Plan bekend om: '20 procent van de waardestijging bij de overname van een bedrijf te reserveren voor de werknemers'. Mooi plan, toch? Ook al ben ik zelf geen werknemer (nb: anders dan van mezelf :-) ), ik kan me niet voorstellen dat je als werknemer 'iets' tegen dit plan zou kunnen hebben.

Zeker niet als je weet wat dit FNV plan betekend zou(!) hebben voor, bijv., de werknemers van TELE ATLAS nadat dit bedrijf was overgenomen door TOM TOM namelijk een bonus van € 37.000 per werknemer......

Tuurlijk heeft dit plan consequenties voor de andere stakeholdersstakeholders zoals de directie en de aandeelhouders. 'Zij moeten in dit scenario met een wat kleiner bedrag genoegen nemen dan ze normaal gekregen zouden hebben.' al dus het NOS Journaal vanavond. Om dat laatste maakt Wientjens zichzelf naar het schijnt nu nog het drukst, dat directie en aandeelhouders te weinig ontvangen als dit Plan doorgaat.

Maar..... zou het ook niet zo kunnen zijn dat een Goede Directie (nou ja een Goede Directie zou zijn bedrijf niet verkopen, dus laten we zeggen een:) 'Verkoop Capabele Directie' nog steeds, los van welke wetswijziging dan ook, de Hoogste Prijs wil hebben? Zou het niet zo kunnen zijn dat zij dan de belangen van hun werknemers, hun aandeelhouders, hun stakeholders én niet te vergeten hun eigen belangen tegen de Hoogst Mogelijke Prijs verkopen? Wie wordt daar dan slechter van? Niemand toch? Er is geld genoeg in de wereld (......) en als je écht iets wilt hebben dan is daarvoor geen berg te hoog toch?  

TOM TOM had bij overname van TELE ATLAS zeer waarschijnlijk die enkele 10-tallen miljoenen extra, dus aan premie voor deze nieuwe TOM TOM medewerkers, graag bij willen betalen (nb: 'kunnen betalen' in ieder geval zeker!). Iedereen blij :-).  Direct na de overname zou de onrust een stuk minder zijn en de integratie waarschijnlijk véél sneller kunnen verlopen.

Want is dat niet waar de meeste overnames/fusies tegen aanlopen: tegen die verdomd lastige samenwerking tussen 'oud' en 'nieuw'. Sterker nog: ca. 80% van overnames/fusies mislukt daardoor.

Daarom, ook al ben ik geen stakeholder, ik vind het nog niet eens zo'n slecht plan, zo'n premie voor werknemers. Het lijkt in de verte zelfs op MVO. Maar wat vindt U nu écht, heer Wientjens?

(nb & 'voor de volledigheid': er zijn voldoende voorbeelden van ondernemers die na verkoop van hun onderneming ook hun ex-werknemers 'in de watten leggen', die hebben daar blijkbaar geen wet voor nodig. Maar ja, zij zijn niet de koper, hé.)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>