JAPAN Wereldkampioen! Over veerkracht, heroïek, diversiteit.

http://www.youtube.com/watch?v=6qyl2HgyOk4

Het was de ultieme overwinning gisteravond in Frankfurt. Een triomf die kwam op het moment dat dit het hardst nodig was. De overwinning van het Japanse vrouwen voetbalelftal in de finale van de FIFA Women’s World Cup tegen de Verenigde Staten was niet alleen één van de belangrijkste Japanse sportmomenten, de overwinning komt op een moment dat de inwoners van Japan nog beduusd zijn van de gevolgen van de tsunami van 11 maart & de daaropvolgende nucleaire ramp.

Het Japanse team was de ‘van ieder tournooi bekende outsider’. Na het behalen van 2 Wereldkampioenschappen op rij was het Duitse team er op gebrand de 3e titel in eigen land hieraan toe te voegen; helaas. Andere kanshebben waren de Zweedse vrouwen & die uit de VS. Niemand hield rekening met outsider Japan. Zichtbaar was vanaf de 1e wedstrijd dat het Japanse team de recente ramp als een loodzware last met zich meedroegen. Iedere wedstrijd bedankten zij de toeschouwers, de wereldburgers voor de steun die zij hun land hadden gegeven in deze moeilijke tijden. Het Japanse team bleek het prototype van het team dat boven zich zelf uitstijgt, het team dat gedreven wordt door een onderlinge motivatie, verbonden door een gezamenlijk commitment dat het team in een flow brengt; terechte winnaar dus.

Opmerkelijk is dan vervolgens dat het sportjournaille de successen van deze vrouwen, van alle vrouwen die aan dit tournooi deelnamen, op één hoop gooit met die van het mannenvoetbal. Vandaag koppen de kranten ‘Vrouwen zijn nog niet aan groot podium toe‘. Dan mis je toch écht de pointe (NB; ik heb geen doodschop gezien….).

Net zo min als je sportende mannen & vrouwen ‘op één hoop’ kan gooien, kun je dat doen met de mannen & vrouwen die managen, die leiding geven. Ieder van hen heeft eigen, unieke eigenschappen & kwaliteiten niet alleen te diversificeren als masculien vs. feminien. Successen behaalt ieder op een specifieke manier, juist daarvan kunnen we gebruikmaken.

Het is vandaar dat we de term ‘diversiteit’ toepassen, toch?

Deze WK finale brak i.i.g. één record. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *