Kenniswerker im- of exporteren?

Gisteren stond er in TROUW een interview met Minister L.J. Brinkhorst met de titel ‘Ruim Baan voor Kenniswerker; bureaucratie schaadt Nederlandse economie’. Goede zaak, zou je zo denken maar is het wel zo verstandig om kenniswerkers uit Azië te importeren? Is het niet eficënter om de Europese bedrijven te verplaatsen naar Azië?
Wat Minister Brinkhorst drijft, dat is wel duidelijk, denk ik, de Europese Gemeenschap heeft als belangrijkste doelstelling dat de EC in 2010 ‘de meest competitieve industrie ter wereld is’ Om dat te kunnen bereiken zijn er in 2000 de ‘Lissabon Akkoorden’ gesloten. Het is misschien interessant dat u de doelstelling op het gebied van Education & Training er nog eens op na leest: ‘By 2010 will the EC be the world leader in terms of the quality of its education.’  (bijna) Aan het einde van 2005 ziet het er (dus) niet naar uit dat we deze doelstelling gaan halen, vandaar die import. Daarom effenen Brinkhorst c.s. nu voor u de weg, niet wachten maar actie!

Wat betreft de kwantiteit van de Aziatische kenniswerkers, daarmee zit het wel redelijk goed.  In India studeren er dit jaar ca. 500.000 HBO/universitair geschoolden af (nb: nog maar ‘iets’ minder dan in de EC) en in China is dat een zelfs een veelvoud: 9 miljoen!

Wat betreft de kwaliteit van de kenniswerkers hoeft u zichzelf ook geen zorgen te maken, de Universiteit van Peking bevindt zichzelf intussen in deze rangschikking bij het rijtje van ‘INSEAD’. ‘HARVARD’ en ‘MIT’. Dus wat houdt u / uw organisatie nu nog tegen?

Bij al dit positieve is er nog ‘slechts’ één punt van belang: China en India blijken  een dito probleem te hebben (kennistekort), zo onderzocht McKinsey. Zo is in China de vraag naar kenniswerkers ca. 15 miljoen (hun tekort mag u zelf uitrekenen).

Waarom zou nu de ‘Kenniswerkende Aziaat’ naar (het dure) Europa willen komen als er thuis zoveel kansen zijn? Welke mogelijkheden dienen we hen dan wel niet te bieden? Misschien is het toch raadzaam om het (hoofd)kantoor van uw organisatie naar Azië te verplaatsen. ‘Exporteren’ dus, dan vist u tenminste in dezelfde vijver…..(?)

1 thought on “Kenniswerker im- of exporteren?”

Bert 17 jaar ago

En dan van Nederland een moerassig wildpark maken! Een toeristische attractie. Overstromende rivieren, Biesbosch-achtige gebieden, woudreuzen op de Veluwe, ja, de bever en de wolf weer terug in de laaglanden. En alle herinneringen uit de periode dat Nederland nog gewoon een industrieel land was laten overwoekeren door brandnetel en distels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *