Mensen Ontwikkelen kan Stress opleveren……

Vorige week werd ik getriggered door een Brits bericht, een persbericht dat melding maakte over de invoering in de Britse economie van de SKILLS PLEDGE.

Deze Pledge, of Belofte, betreft het Ontwikkelen van Medewerkers. Britse bedrijven beloven dat zij hun medewerkers naar een Hoger Niveau gaan tillen. Dat ‘klinkt mij als muziek in de oren’ en ik vroeg mezelf dan ook af of wij, hier in Nederland, ook niet zo’n Belofte moesten invoeren?

Nu, amper 1 dag na die gedachte, lijkt het er op dat ik er al op terug dien te komen, op dat advies. Want wat blijkt uit Amerikaans CCL-onderzoek? Het ontwikkelen van medewerkers levert veel managers stress op…….
De Britten hebben, anders dan wij, het ontwikkelen van hun medewerkers op een ho(o)g(er) niveau staan. Los van allerlei ogenschijnlijke hindernissen op ontwikkelingsvlak op het Europese vasteland (nb: zie het meerjarenplan van de EU) voeren the islanders, de Britten al decennialang een Ontwikkelings Beleid dat de Britse economie geen windeieren heeft gelegd. Zo merkte Brits minister Alan Johnson vorige week op: “We have made record investments in education and training over the past ten years, and we are reaping the benefits with dramatic improvements in attainment.” & ‘Dramatic’ dat zijn de economische verbeteringen zeker, voor de Britse economie. 

Omdat de Britten nu nog meer voordelen gaan zien in al dat (nb: Gericht) Ontwikkelen van medewerkers, voeren zij als volgende stap een Beleid in dat er toe dient te leiden dat ook de medewerkers die opereren op het laagste niveau in de verschillende bedrijven, naar een hoger niveau worden getild. Om dit hoger niveau te bereiken dienen de Britse organisaties en hun managers allereerst hun commitment af te geven. Zij dienen te beloven dat het hen ook daadwerkelijk serieus is, dat ontwikkelen van die medewerkers die opereren op dat laagste niveau (nb: nu dus niet alleen de O&O budgetten meer opmaken aan hot shots….). Zij geven dan hun SKILLS PLEDGE af. Ze geven dat af aan een comité dat wordt geleid door de topman van KPMG en BT Sir Michael Rake.

In de 1e week van introductie van deze Pledge hebben al 150 Britse organisaties deze Pledge afgegeven, zij vertegenwoordigen 1.700.000 Britse, nu nog laag gekwalificeerde, medewerkers!

Deze organisaties gaan, naar Britse normen, hun werknemers ‘1 punt’ omhoog brengen. Dat ene punt lijkt u misschien weinig maar naar Britse ervaring zijn de rendementen van dit ene punt extra op de ontwikkelingsschaal die zij hanteren, vervolgens een veelvoud! (nb: zeker als ‘concu-legae’ op het vasteland hierin jaar na jaar achterblijven…..)

Voorzover het goede nieuws, nu het minder goede.

The Centre for Creative Leadership deed een onderzoek naar Stress of Leadership en wat staat daar bijna met stip op No. 1 in de lijst ‘What causes stress?’: ‘Developing People’!!

Daar zijn we dan mooi klaar mee….. Zouden we onze mensen kunnen ontwikkelen om daar economisch voordeel uit te halen, raken al die managers daardoor direct van het padje, krijgen zij er een stekende hoofdpijn van…..

Mmmm. deze speciale Stress-editie van CCL biedt ook oplossingen en 1 daarvan sluit aan op de hiervoor genoemde SKILLS PLEDGE: als je de O&O van je medewerkers Plant en je ruimt daarvoor Tijd & Middelen in dan kun je ook je Commitment, je Pledge afgeven. Daarom: hoezo Stress? Die stress gebeurt waarschijnlijk pas als je nu niets doet en vervolgens wordt overvallen door de noodzaak om ‘iets’ te doen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *