Onderzoek: Nederlander meer geïnteresseerd in korting op Benzine dan op Investering in Onderwijs.

Op zich is de uitkomst van dit onderzoek natuurlijk niet zo verrassend: mede dankzij de financieel-economische crisis is het belang van de IK-beleving of de EGO-economie weer toegenomen. We denken vooral aan onszelf in het Hier en NU & wat Anderen c.q. wat Later betreft….. Ja, inderdaad: da’s iets voor later. ‘Après moi le déluge.’, zou de EGO-koning hebben gezegd.

Als dan ook nog eens de prijs van brandstof in een rap tempo stijgt, dat we de € 2,00/liter benzine nog voor de zomervakantie weten te bereiken zou geen verrassing behoren te zijn, dan voel je dat direct in je portemonnee. Je vakantie naar Zuid-Frankrijk zal er maar eens door in gevaar komen?!@#%$&!!

Toch is ook of zelfs in dit licht de Investering in Onderwijs, de Investering in Kennis & Innovatie een noodzaak, wil je jezelf in de nabije toekomst überhaupt kunnen transporteren…..

Dat de prijs van benzine binnen nu & 5 jaar richting € 4,00/liter wellicht zelfs € 5,00 gaat, lijkt (toch) geen utopie. De vraag vanuit de BRICS economieën is GIGA, de Afrikaanse consument komt er ook al aan & daarbij is de psychologische weerstandsgrens van de consument (nb; voor te hoge prijzen) al lang doorbroken. OK, de consument mag dan wel mopperen ‘Mijn Auto, Mijn Auto, het Koninkrijk voor Mijn Auto!‘, in zijn Heilige Koe blijven zitten, dat doet ie al is dat het laatste dat hij in dit aardse leven doet… 🙁

“Conservatief Nederland heeft liever domme kinderen dan dat het één kilometer minder aflegt met de auto.” analyseert Het FD vandaag n.a.v. genoemd onderzoek. Het is dan jammer dat de ‘conservatieve Nederlander’ niet in de gaten heeft dat zijn intelligente (klein)kinderen juist nodig zijn om alternatieve vormen van energievoorziening voor ons te gaan bedenken. Investeer je niet in hen, dan investeer je ook niet in je eigen toekomst. Vragen over hoe het dan moet met onze kenniseconomie, met onze zorg- & welzijnstaat, zijn hier al eerder voorbijgekomen. Wegduiken in & met je auto is dan niet de oplossing.

Voor de Overheid is de auto als de ultieme melkkoe, ook om voornoemde redenenen. Welke politieke partij dan ook zal daar dan ook niets aan willen veranderen. Hopen dat er vanuit het Catshuis witte rook komt voor (verlaging van) de brandstofaccijnzen is dan ook zo’n zelfde utopie.

Maar Investeren in Onderwijs, in Kennis, in Innovatie? Dat dient nu toch eens echt te gebeuren. Het is onze laatste reddingsboei…… Wie weet komen er dan ook whizzkids met alternatieve vormen van vervoer; het zou mooi zijn. 😉

*VID: Ondanks de dagelijkse verstopping is de vraag naar brandstof in Beijing rijzend….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *