Op zoek naar een koopje?

Zijn er nog ‘durfinvesteerders’ in de zaal? Zijn er nog gegadigden voor een ‘familiebedrijf in de aanbieding’? Dan is er voor u nu 1 te koop, eentje die wel eens een aanbieding zou kunnen zijn, een koopje! Dat bedrijf heet Van Gansewinkel: “Van Gansewinkel is een 5-sterrendienstverlener op het gebied van integrale afvalbehandeling.” Het bedrijf is van u als u ca. € 300.000.000,- op tafel legt. Dat lijkt misschien veel maar dat is het niet.
Familiebedrijven komen ‘in de aanbieding’, worden overgedragen, worden verkocht en dat worden er in de komende jaren alleen maar meer. De verkoop van Van Gansewinkel is daarvan ‘slechts’ een voorbeeld, maar tegelijkertijd een interessant voorbeeld. Dus wie weet: sla uw slag…..

Van Gansewinkel is (nog) een familiebedrijf omdat de oprichter / grootaandeelhouder ruim 50% van de aandelen in handen heeft. Naast aandelen bij het zittend management is de andere ‘groot-aandeelhouder’ ING bank en zij doen u deze aanbieding: voor ten minste € 300.000.000 is Van Gansewinkel van u. Een koopje toch? (Zeker nu u weet wat VNU’s David Calhoun verdient.)

Opgericht in 1964 is Van Gansewinkel uitgegroeid tot een inmiddels niet te onderschatten Europese speler in de afvalbehandeling industrie, of wel ‘waste management’. Dat er in deze industrie in de komende jaren nog veel te beleven valt dat wordt u duidelijk als u googled naar ‘waste management’. Vooral de Britse overheid overspoelt het Web met allerlei rapporten, een ‘hot issue’ voor hen dus (nb: een markt waar Van Gansewinkel, blijkbaar, nog niet zit…… kansje?), maar niet alleen voor hen, het geldt voor de gehele EG! Ook al neemt onze Europese bevolking af, dus minder afval zou je zeggen: breng een bezoek aan de nieuwe, Oost-Europese, toetreders tot de EG en je ziet daar direct bij aankomst dat er nog meer dan voldoende waste te managen is….. Na overname maar direct een Strategisch Plan opmaken dus.

Wat het bedrijf ook interessant maakt, meer dan interessant zelfs, is de manier waarop zij met hun ca. 4.000 medewerkers omgaan. Onder de inspiratie van ceo Ruud Sondag hebben de medewerkers Strategische Aandacht gekregen. Zoals men zelf stelt op de site: “Van Gansewinkel is een betrouwbare werkgever voor haar medewerkers. De hoge eisen die zij stelt aan kwalificatie, integriteit en collegialiteit gaan gepaard met voortdurende zorg voor goede arbeidsvoorwaarden, persoonlijke ontwikkeling en veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. De basis voor een duurzame en stimulerende relatie wordt gelegd door een open communicatie en onderling respect. Ons uitgangspunt is dat mensen zich verder kunnen ontwikkelen.” Medewerkers als Kapita(a)l(e) factor dus. Nu kun je dit, deze Kapita(a)l(e) uiting, bij veel organisaties tegenkomen en juist daarom zoek ik dan vaak naar bewijzen daarvoor. ‘Prediken met de mond of uitvoeren met de hand?’ Die bewijzen, die levert Van Gansewinkel. Daarvan een 2-tal voorbeelden: – onder inspiratie van prinses Laurentien liet Van Gansewinkel een groep medewerkers een cursus lezen en schrijven volgen (nb: misschien niet verwonderlijk dat er van de ca. 1 1/2 miljoen Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven, naar verhouding relatief veel in deze branche werkzaam zijn). Dit heeft nog al wat consequenties: hoe informeer je je medewerkers over de bedrijfs- en persoonlijke doelstellingen als zij die niet of nauwelijks kunnen lezen / begrijpen? Wat te denken van een rampenplan? Dit is al een ramp op zich. Sondag meldt daarover ook nog het organisatiegrens-overschreidende resultaat “Het is mooi als een collega de kwaliteit van zijn leven daardoor kan verbeteren en hij zijn kleinkind kan voorlezen. Zo’n man is trots op het bedrijf waarvoor hij werkt, die wil nooit meer weg.???  En da’s nog niet alles: – deze onderneming is ook al tot 2 keer toe uitgeroepen tot Leukste Werkgever! Opmerkelijk resultaat voor een onderneming met medewerkers die in deze, op zijn zachtst gezegd ‘minder inspirerende’ (sic.), branche werken; toch?

Tot slot: waarom is deze info nu voor u belangrijk als u interesse toont in deze aankoop? Heel eenvoudig: u wilt waar(de) voor uw geld en dat bereikt u: – als de markt waarbinnen een organisatie opereert kansen biedt én: – als de medewerkers van die organisatie met plezier én een dito resultaat voor die onderneming werken. Van uw investering zal toch het grootste deel worden besteed aan diezelfde medewerkers. Succes met de overnamegesprekken!

2 thoughts on “Op zoek naar een koopje?”

ron 13 jaar ago

avr heeft van gansewinkel ingelijfd sita is afgehaakt…ik kan het weten

NAPELS (vuilnis) zien en dan Sterven. 12 jaar ago

[…] geleden maar op 28 augustus 2006, jawel bijna 2 jaar geleden, meldde ik hier dat er voor u ‘Een Koopje beschikbaar was!!’ & wel Afvalverwerker Van Gansewinkel. € 300 miljoen was de vraagprijs, op basis van mijn […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *