Secretaressedag, met één hand!

Nooit geweten maar het woord ‘secretaressedag’ is het langste dat in het 10-vingersysteem alleen  met de linkerhand wordt getypt, geldt niet voor mij overigens. 😉 Dit wetenswaardigheidje haal ik uit het boek ‘de baas, De Baas’ van Ria Harmelink. Zoekt u nog een aardigheidje voor donderdag, ‘Secretaressedag’ weet u wel, dan is dit een aanrader.

Maar niet alleen voor uw secretaresse, ook u als manager haalt uit dit boek nog informatie m.n. hoe bazen naar het werk van hun secretaresse kijken. De bazen die in het boek aan het woord komen zijn dan ook niet de minsten. Zo krijgen wij een interessant kijkje in de managementkeuken van mensen als Job Cohen (‘Zuidas’), Henk Koop (‘bouwfraude’) en Peter van Uhm (‘bevelhebber en vader’).

Duidelijk is mij nu ook wat de belangrijkste taak is van een secretaresse: ervoor zorgen dat de baas op tijd is voor zijn volgende afspraak! Ergo, vriendelijk afpoeieren dus die gast(en) die nu op bezoek is(zijn), de baas zelf doet dat niet……

Deeltijdwerkende secretaresses is voor bazen als Nout Wellink en Erica Terpstra geen enkel probleem: ´als het werk er maar niet onder lijdt!´is daarbij hun strijdkreet. Harmelink interviewde voor haar boek 17 secretaresses, onder hen 1 man: John de Jong.  ‘Assistent’, zo  noemt Harmelink De Jong toch maar, van NS directeur Pamela Bouwmeester. Veel van de geinterviewden hebben al een jarenlange werkrelatie met hun baas. Opmerkelijk, wellicht, is dat er dan nog relatief veel onder hen zijn die de baas niet tutoyeren zelfs niet als er geen derden bij aanwezig zijn. Nou ja, wil je de baas streng op zijn/haar agenda kunnen aanspreken, dan kan juist dat beetje zakelijkheid heel handig zijn.

Na zo’n interview mocht de baas i.c. de manager ook haar/zijn mening geven over De Baas i.c. de secretaresse/assistent. Duidelijk daarbij is: de band tussen De Baas en de baas is een hechte. Zaak en privé lopen naadloos in elkaar over: iedere baas verwacht dat zijn/haar Baas ieder moment van de dag beschikbaar is. Geen 9-to-5-job dus, dat secretaresse van de baas. Bijna geen enkele baas wil nog afstand doen van De Baas. Ze hebben begrip dat deze medewerkers ook een eigen carrière /leven willen leiden maar ‘dat doet ze maar als ik ook gestopt ben’ zoals 1 van de bazen opmerkt.

Wat het voor ons interessant maakt dat is het kijkje in de managementkeuken: hoe functioneren nu managers als André Rieu, Hans Wiegel, Jan Aalberts, Alexander Rinnooy Kan? Hoe komt het dat Rieu zo succesvol is? Hoe blijft Wellink op de hoogte over dat wat er speelt in zijn Bank? Hoe opereerde Van Uhm toen hij, net benoemd, zijn zoon verloor? 

Het meest interessant vond ik nog het kijkje in de keuken bij Henk Koop, CEO van Koop Holding de organisatie die midden in het web van de bouwfraude zat & waarvan zijn Baas nu een kijkje achter de schermen geeft. Zo is dit boek meer dan een secretaresseboek.

(nb; & dan zijn beide boeken van vandaag nog niet eens alle boeken die ik las tijdens Pasen. 😉 )

Zing maar mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *