Talent een Kleurtje geven.

‘Er wordt enorm aan (onze) mensen getrokken door headhunters; we zijn veel tijd kwijt om ze aan boord te houden’, zei AKZO NOBEL bestuursvoorzitter Hans Wijers gisteren na afloop van de presentatie van de jaarcijfers. Wijers stond m.n. stil bij de recente overname door zijn AKZO van de Britse branchegenoot ICI.

Zo’n overname heeft gevolgen: ‘Er is geen sprake van een leegloop. Maar waar de arbeidsmarkt gespannen is, zoals in de Verenigde en China, zijn we wel mensen kwijtgeraakt die we hadden willen behouden.’ Da’s een kritische kanttekening van Wijers: blijkbaar raakt zijn nieuwe organisatie momenteel talent kwijt, raakt zijn organisatie medewerkers kwijt die beschikken over cruciale Kennis & Kunde. (nb: Want: Wijers wil hen niet kwijt!) Een K&K waarvan Wijers de waarde onderkent en die de concurrent blijkbaar ook op waarde weet te schatten (nb: beter dan Euronext want daar steeg het aandeel AKZO gisteren toch met 9,1% winst, ondanks dit verlies…..)

Wat had AKZO kunnen doen? De goede voorzieningen die AKZO biedt helpen niet. Wijers: ‘Ik wijs ze (nb: zijn, nieuwe, Talenten) op de toekomst van deze onderneming, de kansen die er voor hen liggen en leg het beloningspakket uit, omdat veel mensen vooral kijken naar de contante beloning terwijl wij ook een mooi langetermijnplan hebben met aandelen.’ Maar helaas: ook al besteedt Wijers momenteel de 1/2 van zijn tijd aan zijn acquisitie dan nog weet hij het Talent-gat niet te dichten.

Toch weet Wijers, als oud-consultant, goed waar de schoen wringt: ‘Het is belangrijk dat in de eerste honderd dagen duidelijkheid wordt verschaft over wie wat gaat doen in de nieuwe organisatie. Anders loop je het risico dat klanten worden verwaarloosd, omdat medewerkers bezig zijn met kantoorpolitiek en elkaar bevechten’. (nb: maar mij, ook consultant, beginnen deze cruciale ‘100 dagen’ al vóór de geëffectueerde overname!)

Het lijkt mij er sterk op dat het nieuwe huis nu pas wordt geverfd; op een moment dat de stormwind al waait. Niet echt geslaagd, dus. & Zo is dit een ‘mooie’ en leerzame metafoor voor organisaties die ook overnameplannen hebben & Talent daarbij willen behouden…… ‘1 troost’: U bent niet de Enige nou ja, troost????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *