Troonrede: Alarm; geen stageplaatsen!

Te weinig stageplaatsen? Flauwekul! Maar men ratelt er maar over door. Nu ook in de troonrede. In het verlengde daarvan veel uitval bij het beroepsonderwijs en een torenhoge werkeloosheid onder allochtone jongeren; 40 procent heeft geen werk. Waar komt dat door? Waar we over moeten praten is de mislukte integratie. Daar hebben we geen zin meer in. We gooien het op discriminatie. Alexander Rinnooij Kan sprak zondag in Buitenhof schande over het racisme in de bedrijven. De Volkskrant van vandaag laat een directeur van een installatiebedrijf aan het woord: Er zijn zat stageplaatsen; werkgevers zoeken zich een ongeluk.
Aan het woord is Dick van der Toorn, directeur van TNS, Tower Network Systems. Deze man staat boven elke verdenking van discriminatie. Hij heeft zelfs prijzen ontvangen voor zijn allochtoon-vriendelijk beleid. Van de 134 werknemers zijn er 42 van buitenlandse komaf. Dick zet even een paar dingen op en rijtje. Zowel het Sociaal Cultureel Planbureau als MKB Nederland rapporteren dat er meer dan genoeg stageplaatsen zijn.

Dan zijn eigen ervaringen: het enige wat telt is motivatie. Als je bij hem monteur wordt krijg je een auto en een goed salaris. Maar eerst moet je willen leren. Hij krijgt de mensen niet binnen; hij is de scholen langs geweest; het lukt niet.

Waar gaat het bij de sollicitatie mis? Een paar citaten: “Vaak onfatsoenlijk of ongeinteresseerd gedrag. Ze zouden een presentatiecursus moeten hebben. Wie niet weet hoe hij zich moet gedragen komt er niet in. Het is ook een kwestie van verwachtingen: Er loopt een grote groep jongeren rond met verwachtingen die totaal niet stroken met de werkelijkheid.”

Wat moeten we hiervan denken? Krijgt dit soort ervaringen wel voldoende aandacht. Is dit bekend? Waarom worden die verwachtingen niet bijgesteld. Zeer frustrerend om als schoolverlater geen plek te kunnen vinden. Maar waar wordt hen verteld dat ze misschien wat te hoog mikken. Wie wijst hen op gedrag dat als onfatsoenlijk of ongeinteresseerd overkomt? Volgens het artikel in de Volkskrant houdt iedereen zijn mond, voor je het weet staat namelijk het bureau racismebestrijding op de stoep. U discrimineert!

Aha; werkt dat dus zo! Op deze manier komen we natuurlijk niet verder. Toch maar weer heel informatief die Volkskrant!

2 thoughts on “Troonrede: Alarm; geen stageplaatsen!”

maria s 14 jaar ago

Beste meneer/mevrouw,
Ik wil wel graag een commentaar geven op uw verhaal “geen stageplaatsen” en een van uw citaten”meestal onfatsoenlijk” of “ongeinteres-seerd”. Dat ben ik met u eens. Ik ben docente op een HBO en heb heelveel last van mijn studenten die zich zo gedragen. Niet allemaal hoor! Maar toch wel over het algemeen. Ik schud soms mijn arme hoofd elke keer als ik les moet geven. En dan nog moet ik hun wel op het hart drukken dat ze grote kinderen zijn die later de wijde wereld in moeten gaan en bijdrage moeten leveren om een fatsoenlijke maatschappij op te bouwen. Nu, hoe moet dat allemaal. Zoeken wij naar hun opvoeding? Of laat het zo maar, want anders wordt je van discriminatie verweten. Ik heb een jongen in mijn klas om maar een voorbeeldje te noemen. Eigenlijk een lieverdje – maar als hij slaap heeft dan gaapt hij zo erg dat je zijn hele keel holte kan zien. En dan zeg ik hem – als het zo door gaat en een bij toevallig langs komt, je keelholte ziet – en plotseling binnen gaat – nou wat gebeurd er dan lieve jong: je kan wel dood gaan hoor! Hij neemt het nooit kwalijk – en vindt maar leuk dat ik dat zei. Je hand op je mond dan ziet die bij niet! Doet hij ook hoor, maar niet altijd. Nou, te veel om nog voor-
beelden te noemen. Ik behoor natuurlijk tot de   ancients, als u weet wat ik bedoel. Maar ancients hebben heel veel discipline hoor en wat een opvoeding hebben we niet gehad. We mogen wel trots zijn. Hoe moeten we dit overdragen naar de nieuwe generatie????

Veel succes.

Sociale Innovatie: Geen stages, werkeloos; een treurig verhaal (Innovatie) – ManagementSite.nl 12 jaar ago

[…] detailhandel en in de horeca; ook technisch personeel en mensen voor de bouw zijn niet te vinden. Ik schreef al eerder over de ervaringen van Dick van der Toorn, directeur van TNS, Tower Network Systems. Hij […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *