Vliegeren met Talent.

“Dames en heren, organisaties, werkgevers,

Er is veel turbulentie, de wind is gedraaid en het stormt. We moeten opnieuw leren vliegeren. Deze tijd vraagt om Strategisch Talent Management.”

Zo begon Prof Dr. Lidewey E.C. van der Sluis op 27/10/08 haar oratie voor de leerstoel Strategisch Talent Management aan de Universiteit van Nyenrode. Die zelfde maandag was ik ook in Nyenrode maar een andere (nb; ook interessante) afspraak maakte het voor mij onmogelijk om bij de inaugurele rede aanwezig te zijn.

Maar: dankzij de digitale mogelijkheden kunnen we toch kennis nemen van Lidewey’s mening over Talent & dat het Managen daarvan toch op zijn minst Strategisch dient te gebeuren! Mee eens.

Eerder dit jaar mocht ik al kennis maken met Lidewey van der Sluis, ze sprak toen over Cherry Picking. Deze keer sprak ze over Talent Management in strategisch perspectief.

“De open arbeidsmarkt en de hevige wereldwijde concurrentie tussen organisaties zorgen voor turbulentie tussen werkgevers en werknemers. Dit dwingt organisaties om kostenefficiënt te handelen en om het effectief management van de talentpool. Het vereist een nieuwe kijk op het benoemen en aantrekken van talent, het inzetten en aansturen van mensen, en het ontwikkelen en binden van medewerkers.”

Jawel, de tijd dat we Talent Management er zo maar ff bij deden, die ligt al weer lang achter ons. Overigens, ik wil daarmee niet aangeven dat dit voor mij een wenselijke constructie was! Zeker niet, Talent Management was & is onderhevig aan een Strategische Behoefte van organisaties, alleen: de meesten beseffen dit nog niet.

“Strategisch Talent Management draagt bij aan de continuïteit van een organisatie door vanuit die nieuwe lens een bijdrage te leveren aan de functionaliteit en vitaliteit van een onderneming.” aldus Van der Sluis. Ze noemt dit proces: Vinden, Binden, Boeien, Bloeien & Laten Doorgroeien.

Talent in bovenstaande betekenis gaat over het zijn van een talent. Iemand is een talent voor een organisatie als hij of zij vanuit de eigen kennis, vaardigheden en gedrag een bijdrage levert aan de strategische doelstellingen van een organisatie.” Of zoals ik studenten adviseer: ‘Je bent de schrijver van je eigen boek!’, als 1e verantwoordelijk voor je eigen (talent)ontwikkeling. &: Talent is dus NIET gebonden aan leeftijd, geslacht of andere verschillen! Talent past binnen het concept van Gelijkheid & Diversiteit.

Van der Sluis koppelt Rendement aan Talent: het rendement van het in de organisatie aanwezige talent. & Terecht: tenslotte investeer je als organisatie in de Talenten van je organisatie, die investering dient dan ook rendement op te leveren. Juist daarvoor is dat Strategische aspect van je Talent Management cruciaal. Zo ‘eenvoudig’ is het…… Of kán het zijn. Succes. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *