Vrouw jouw loon is 80% van dat van mij, maar verdisconteren we mijn kwaliteiten dan wordt het 91%!

http://www.youtube.com/watch?v=awY9SMq-vew

'Dat valt best mee, hé?' (nb; Nee....)

In de speciale bijlage 'Q Magazine', zaterdag bij Het Financieele Dagblad, besteedt DELTA LLOYD aandacht aan duurzaamheid c.q. 'Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen'. Deels is dit natuurlijk reclame voor hen, zoals Lynda Gratton aangeeft wordt 'sustainability an essential Strategic issue', anderzijds compliment voor de openheid van DL want het blad geeft je zo een mooi inkijkje in het Duurzaamheid Beleid zoals dat wordt beleefd door deze onderneming.

Zo is daar het artikel (pg. 30) over diversiteit: 'Gelijke Kansen, Verschil moet er Zijn'. Een kader bij dat artikel maakt mij er op attent dat we de salarisverschillen, die er maatschappijbreed bestaan tussen mannen & vrouwen (nb; in de financiële dienstverlening, ook DL dus, meer dan in het onderwijs), kunnen verdisconteren! Ik heb er nooit aan gedacht maar inderdaad dat kan verdisconteren, zonder dat ik daarbij direct impliceer dat we 'recht praten wat krom is'.....

Het CBS maakte op 17/02 van dit jaar de Emancipatiemonitor 2010 bekend. Daarin lezen we onder het kopje "Flinke beloningsverschillen. In 2009 verdienden vrouwen gemiddeld 80% van het bruto-uurloon van mannen, in 2006 was dat 79%. Een deel van de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen is te verklaren uit verschillen in onder meer werkervaring, beroepsniveau, opleiding en leidinggeven. Ook als daar rekening mee wordt gehouden, blijft er een loonverschil over van 9% in het bedrijfsleven en 8% in overheidssectoren."

Daar is 'iets' voor te zeggen, dat je salarisverschillen eerst verdisconteert bijv. naar FTE voordat je jezelf buigt over de oorzaak van deze verschillen. Opmerkelijk vind ik dan dat het 'onafhankelijke' CBS er voetstoots van uitgaat dat het beoordelen van medewerkers & managers in ons land objectief gebeurt. Dat laatste is, helaas, een illusie. Toch citeert DELTA LLOYD's huisblad Q Magazine uit deze Emancipatiemonitor wat de indruk opwekt dat binnen DL i.d. ook het geval is.

Jammer genoeg wordt door Q Magazine de volgende alinea van het CBS kopje 'Flinke beloningsverschillen' niet geciteerd: "Beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen doen zich al bij de start op de arbeidsmarkt voor. Vrouwen met een voltijdbaan verdienen direct na het verlaten van het mbo al minder dan mannelijke voltijders met een diploma in dezelfde sector." Dit betekent overigens voor mij nog niet dat DL geen gelijke behandeling toepast zodra jij bij hen het werkveld betreedt.

(NB; vorige week merkte een ondernemer op dat een salarisverschil mogelijk is maar dat tijdens onderhandelingen vrouwen andere eisen stellen aan de secundaire arbeidsvoorwaarden: zorg voor hun kinderen bijv. Dat zou kunnen maar niet alle werkende vrouwen beschikken over kinderen die ook onder werktijd event. zorg nodig hebben & is het ook niet zo dat een man liever een A6 heeft als leasebak dan een A4?)

Op de één of andere manier is dat verdisconteren van de getallen voor mij nu toch 'recht praten wat krom is' want blijkbaar zijn het er nog maar weinigen met me eens dat je pas over Diversiteit kan praten als je jezelf, zeker als sustainable organisatie, niet eerst committeert aan het Gelijkheid principe.

Wat dat betreft zegt de titel van het Q Magazine artikel op pg. 30 eigenlijk al genoeg 'Gelijke Kansen, Verschil moet er Zijn’......

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>