Wat als de talenten van de PIGS naar BRIC emigreren?

http://www.youtube.com/watch?v=-MfUkjLmpmo

Brazilië is één van de BRIC landen (nb; de anderen zijn Rusland, India, China), landen met een exceptioneel sterke economische groei. Zo'n groei vraagt om veel talentvolle mannen & vrouwen, meldt de Wall Street Journal vanochtend. Als je die talenten nu niet lokaal beschikbaar hebt, ook omdat de kenniseconomie van je eigen land (i.c. Onderwijs) nog achter blijft bij die stormachtige groei, waar haal je dan die talenten vandaan?

Het is niet onmogelijk dat dit de (jonge) Europese mannen & vrouwen zijn, nu nog woonachtig in één van de PIGS (nb; Portugal, Ierland, Griekenland, Spanje), de landen met extreem lastige financiële problemen. Het zijn de jongeren die de laatste weken verblijven op het Syntágmatos plein in Athene & het Puerta del Sol-plein in Madrid. Jongeren die wel degelijk beschikken over talenten die wij in de EU, maar zeker ook in ons land, nog hard nodig hebben.

Is hun emigratie nog te stoppen?

Het antwoord op de vraag in de titel is eenvoudig: hun vertrek is funest! Niet alleen kent de EU 'vergrijzingsuitdagingen', onze kenniseconomie kent ook 'enkele knelpunten'. In de media heb je het enkele jongeren al horen zeggen: zij vertrekken, vertrekken naar landen met een beter economisch toekomst perspectief voor hen. Neem hen dit eens kwalijk. Vervelend is alleen dat zij dit perspectief niet meer zien in de EU..... (nb; maar ook dat kun je hen 'met de wetenschap van nu' niet kwalijk nemen)

Wat er nu al gebeurt in de VS is veelzeggend & daarmee voor ons een 'mooi' voorbeeld. Nog niet eens zo heel lang geleden hadden talenten van over (bijna) de hele wereld er alles voor over een green card te verkrijgen voor een nieuwe toekomst in de VS. Nu jagen Indiaase & Chinese multinationals op talenten die afstuderen aan Amerika's prestigieuze universiteiten. De fel bevochten green card heeft voor die studenten dus maar een korte levensduur.... :-o

Het kunnen behouden van al die talenten is een grotere uitdaging dan het financieel bijspringen in zwakke economieën. Het zou mooi zijn als dat besef groeit bij de EU politici & critcasters.

Wat je kan doen, als werkgever, om talenten aan je organisatie te binden, daarvoor heeft McKinsey enkele tips. In de McKinsey Quarterly verscheen recent een artikel met het antwoord op de vraag hoe de Beste Laboratoria hun Talentvolle Medewerkers Managen?

In het kort zie je dat in dit schema.

 

McKinsey: 'Talent management isn’t simply about hiring the best; not everyone can. It’s about managing talent appropriately through selection, recruitment, development, and rewards. Just about any lab can do so, yet many don’t.' M.a.w.: deze tips volg je niet 'zo maar', daarvoor is er meer nodig dat leren deze labs je ook.

Maar ja, als je nu nog niet begint aan het managen van talenten wanneer dan wel?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

David
Meer geld sturen om de pigs te helpen, stuit op grote weerstand. Om te zorgen dat het talent er blijft, zou de grootste economische problemen mede door die jonge talentvolle mensen aangepakt moeten worden. Vanuit de regering van zo'n land mensen werven die meehelpen oplossingen te vinden voor het eigen land. Krabbelt zo' n land weer op, hebben ze gelijk de volgende generatie desicionmakers geschoold. Brazilie zal op de korte termijn werven, maar doet er goed aan ook mensen te werven die scholing en opleidingen aan de groei aanpassen.
Martijn
Hi Willem,
Ik werk al weer een aantal jaren in India. Op mensen uit de PIGS zitten we hier niet te wachten. Europa onderschat de ontwikkelingen die hier, ook op kennisgebied, gaande zijn.
Talenten, mits super opgeleid aan de top instituten zijn meer dan welkom.
Echter de doorsnee goed opgeleide Europeaan of Amerikaan? Nee dat niveau zijn we gepasseerd.
Waar ik voor Europa het meest bang voor ben is de mentaliteitskwestie. De gretigheid om te leren en om te werken haalt het niet bij wat we hier normaal vinden.
Wat het werk betreft? Ik moet er niet aan denken weer in Europa te moeten werken.
Mark Hoogenboom e.a.
Lid sinds 2008
Dank voor het delen van je ervaring Martijn.

Over de mentaliteitskwestie in de EU, dus ook NL, kunnen we kort zijn: inderdaad missen we hier de 'drive'. Een 'drive' die er wel is binnen de BRIC populatie & die enigszins overeenkomt met 'onze drive' kort na WOII. Maar door 'de goede jaren' voelen we nu waarschijnlijk nog steeds geen 'sense of urgency'.

V.w.b. talentmanagement in India & China geloof ik graag dat daar de 1e garnituur werkgevers kritisch is & de noodzaak voor VS/EU talent niet zo hoog is. Maar blijkbaar roert zich nu al/wel de '2e garnituur' op de internationale arbeidsmarkt, een serie bedrijven die nog steeds in staat is om een aantrekkelijke werkgever te zijn voor inwoners van de EU, inwoners die 'out of a job' komen; toch?
TATA Hoogovens v.s. TATA Taj Mahal; kwestie van mentaliteit? - ManagementPro
[...] bij wat we hier normaal vinden.” Dit is een citaat uit de reactie van Martijn op de entry Wat als de talenten van de PIGS naar BRIC emigreren?. Dat van die mentaliteitskwestie (h)erken ik, toch intrigeerde [...]
9/11 via het surround sound system - ManagementPro
[...] dollars & euri. Geld kun je maar één keer uitgeven. In diezelfde 10 jaars periode hebben de BRIC landen hun economie voorspoedig kunnen opbouwen zo dat nu niet alleen de geografie is veranderd, de [...]
De Mondialisering van Nederland biedt kansen aan Talenten! « Willem Scheepers, IiP Practitioner & Virtual Business Consultant.
[...] is te zien aan de conclusies van dit CBS onderzoek dat de invloed van de BRIC landen op onze economie ‘zienderogen toeneemt’: “The share of imports coming from BRIC [...]
Leuke jongens die Grieken maar hoe staan wij er eigenlijk voor, internationaal? - ManagementPro
[...] te zien aan de conclusies van dit CBS onderzoek dat de invloed van de BRIC landen op onze economie ‘zienderogen toeneemt’: “The share of imports coming from BRIC [...]