Wat doen we: In or Out the Cloud? (vbc)

http://www.youtube.com/watch?v=iKgLll79XIY

"Cloud computing geeft via het internet toegang tot een gedeelde pool van IT-bronnen (hardware, software, enz.) die op aanvraag c.q. naar behoefte kunnen worden gebruikt, geconfigureerd en opgeschaald naar boven of beneden als dat nodig is." Da's de definitie die onderzoekers van Harvard Business Review Analytic gebruiken in een recent onderzoek.

Toch kun je de cloud-definitie veel ruimer interpreteren, ruimer zoals Lynda 'The SH/FT' Gratton dat doet: door de mogelijkheden van de virtuele wolk staan ons nu contacten open met miljarden andere wereldburgers. Gratton in een recent interview met collega Gary Hamel: 'Niemand van ons heeft een idee wat er gebeurt als je de kennis van 5 miljard mensen bij elkaar brengt.' Ik schat in dat er dan héél veel gebeurt....

Cloud computing is (bijna) ideaal of zoals op 04/08 jl. collega-blogger Robert Buisman vaststelde: 'Geen gedoe met CD’tjes, software-updates, hoge licentiekosten en vaste contracten met leveranciers. Bovendien low-cost. Liefst gratis (voor niks dus).' Als je binnen dat concept dan ook nog eens kennis kan delen c.q. opdoen wat houd je dan nog tegen? Toch nog relatief veel, zo blijkt.

De onderzoekers van Harvard Business Review Analytic: "A small group of early adopters said cloud technology has already provided them with real business value and advantage. (.....) But for others, the speed of adoption is slower because executives say they have yet to gain a full understanding of the benefits and risks of cloud computing and they have concerns about security, business continuity and compliance issues Fifty-nine percent of respondents said they are using limited or no cloud services today." Let wel, we hebben het hier over 'A new global survey of nearly 1,500 business and technology leaders.' Je kan gerust stellen dat dit niet de minste ondernemingen zijn.

Dat er een risico bestaat in de technische beperkingen van cloud computing met vragen als 'hoe zit het met de beveiliging?', 'het wordt toch geen wikileaks of diginotar-gate?', 'stel nu eens dat we alles kwijtraken?' etc. , het is 'nieuw' dus da's reeël. Het zijn terechte vragen maar het zijn ook vragen waarvan je de antwoorden zelf ook kan bedenken. Het is zoiets als de 1e zeevarenden die dachten dat de aarde plat was, wat het risico met zich meebracht dat je er dus van af kon vallen. Waren ze bij die gedachte gebleven, dan hadden we de Amerika's nooit ontdekt. (nb; of dat dit een goede of slechte actie was, laat ik graag aan jou over)

(ook) Interessant, maar wat zijn nu de mogelijkheden, de kansen van cloud computing?

Uit het HBRA onderzoek: "There’s wide consensus that cloud technology has the potential to offer more flexible, agile, and usable means to solve business problems and that it has a lower cost to implement and run. "In some cases, we’re talking orders of magnitude and millions of dollars a year," said the CIO of a global electronics manufacturing services provider." Dat zijn nog eens besparingen.

Voeg daar nog eens aan toe de giga-voordelen van de toegang tot werldwijde virtuele kennis (& kunde), zoals voorgesteld door Lynda Gratton & je mag je terecht afvragen waarom je organisatie cloud computing nog niet in de Strategie heeft opgenomen? Dan vormt het de synthese van je Strategie met het Managen van je Mensen. Het is de basis voor het gebruik maken van hyperspecialisten: mannen & vrouwen die door de transparantie in de cloud van hun (unieke) vaardigheden, van (dito unieke) toegevoegde waarde kunnen zijn voor je organisatie! Een gemiste kans als je daarvan geen gebruik maakt, toch?

Let wel, kennisdelen begint bij kennisgeven! Daaraan heb ik nu alvast een volgende dimensie toegevoegd namelijk in mijn nieuwe rol als Virtual Business Consultant. ;-)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Edwin Lambregts
Pro-lid
Hoi Willem,

Interessant verhaal! Je hebt me in ieder geval nieuwsgierig gemaakt naar het boek van Lynda Gratton en naar je nieuwe functie als virtual business consultant.

Cloud computing heeft naar mijn idee de toekomst. Sterker nog: het is zeer waarschijnlijk dat we we over vijf tot tien jaar niet beter meer weten dan dat kennis en infrormatie creëren, opslaan en delen via cloud-achtige oplossingen gebeurt. Daarnaast raken zaken ook steeds meer geïntegreerd (zie Google+) en wordt werk en privé met elkaar vermengd.

Dit alles brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals je zelf ook al aangeeft. Mooi dat je daarbij de nadruk legt op samenwerking. Nu maakt de cloud computing wereld (nog steeds veel consultants- en ict-push) zich vooral druk om samenwerking binnen de grenzen van het bedrijf. Zij vergeten daarbij dat de grenzen van het bedrijf binnen moderne organisaties al nauwelijks meer is aan te geven. Dat opent de wegen naar meer en intensievere samenwerking met derden. Belangrijke onderwerpen als juridisch eigendom van intellectueel kapitaal, innovatie via co-creatie en - inderdaad - veiligheid en beveiliging komen daarmee in heel nieuw daglicht te staan.

Eergisteren was is bij een congres van het Telewerkforum, TMM en de B50 (club grote ondernemingen die Slim Werken en Slim Reizen wil stimuleren) over cloud computing en BOYD (bring your own device). De heersende opvatting is dat cloud een grote toekomst heeft en, of je het nu leuk vind of niet, de standaard gaat worden. De bezorgdheid zit bij de beveiliging van bedrijfsgegevens.

Het is haast vermakelijk om te zien dat grote IT-bedrijven allemaal met de mond beleiden dat ze inmiddels hun focus helemaal hebben verlegd op de gebruiker (jij en ik dus) en niet meer op de technologie, maar ondertussen het beveiligingsrisico op een klassieke technische manier willen tegengaan: dichtregelen, autorisisaties, beperken, protocollen. Bij één van de sprekers was de gebruiker zelfs het sluitstuk van de beveiliging. Juristen denken al snel in protocollen en strengere regels in de arbeidsovereenkomst.

De moderne kenniswerker laat zich niet vangen. Dat kunnen we vervelend vinden, maar het is de realiteit. IT-afdelingen van bedrijven verliezen de strijd in de bescherming van bedrijfsgegevens. Als ze te veel inperken loopt toptalent weg. Als ze de poorten te ruim open zetten dan wordt de directie zenuwachtig dat bedrijfseigen kennis via het internet verspreid wordt.

Tegelijkertijd hebben we hoge verwachtingen van de zelfstandigheid en taakvolwassenheid van diezelfde kenniswerker. Mogen we dan niet van hem/haar verwachten dat het gezonde verstand zegeviert bij het delen van informatie via de cloud? Moet een gezonde cultuur en etiquette niet voorportaal zijn van de beveiliging in plaats van sluitstuk? En hoe veel bedrijven praten hier serieus over met hun medewekers?

We zullen het zien! Één ding is zeker: deze nieuwe fase in de netwerkeconomie is onontkoombaar.

Edwin
Mark Hoogenboom e.a.
Lid sinds 2008
Dank voor je aanvulling Edwin.

Inderdaad, ontwikkelingen staan niet (meer) stil ook niet op het gebied van CC. Weet je nu diverse, innovatieve technieken te koppelen dan kun je tot een prachtige (nieuwe) cloud komen.

Kijk bijv. eens naar 'The world’s most futuristic online sales experience is here' & zoals de ontwerper stelt: opmerkelijk dat er nog geen andere webwinkel op dit idee is gekomen.

http://thenextweb.com/shareables/2011/04/07/the-worlds-most-futuristic-online-sales-experience-is-here/

Het worden interessante tijden of dat kunnen ze op z'n minst worden. ;-)
IiP Netwerk Dag: HR Trends 2012 « Willem Scheepers, IiP Practitioner & Virtual Business Consultant.
[...] Wat doen we: In or Out the Cloud? (vbc) [...]
HR Trends 2012 - ManagementPro
[...] Wat doen we: In or Out the Cloud? (vbc) [...]
Management Pro: HR Trends 2012 | HAANTJES GEDRAG
[...] Wat doen we: In or Out the Cloud? (vbc) [...]