Wat Motiveert jou? Je Bonus? Nee, toch....

Waarom doe je dit werk? Wat maakt het voor jou leuk & inspirerend? Ben je echt tevreden als je je werk goed hebt gedaan? Wanneer voel je je tevreden met jezelf? Kortom: Wat is je diepere motivatie?

Door de voortslepende verhoren van de Commissie De Wit blijft toch de indruk hangen dat voor veel betrokkenen bij de 'Financiële Crisis' de financiële beloning, beter nog de Bonus die aan de streep op hen wachtte, een essentiële factor voor hun motivatie was. Het is niet te hopen dat dit voor jou ook het geval is.

Het is te hopen dat er voor jou andere zaken in je werk belangrijker zijn voor je motivatie, dan sec. geld. Net zoals dat geldt voor veruit de meeste werkenden, zo blijkt uit een recente ervaring: geld motiveert niet, waardering wel!De vraag die gesteld werd door professoren Dan Ariely en James Heyman was simpel: 'Stel jezelf de vraag: 'Ben ik degene die iemand in nood helpt?' Werd deze vraag aangevuld met een financiële vergoeding, zeg een tientje:  'Ben ik degene die iemand in nood helpt voor € 10,-?' dan bleek dat veruit de meeste ondervraagden de opdracht weigerden. Ze weigerden onder het motto: 'Ik ben veel meer waard!!'.

Werd deze vraag echter aangevuld met alleen "eeuwige roem": 'Ben ik degene die iemand in nood helpt zuiver om die persoon van dienst te zijn?' dan bleek dat veruit de meeste ondervraagden de opdracht uitvoerden! 'Natuurlijk help ik graag iemand.'

Ariely & Heyman verklaren dit gedrag door het feit dat mensen graag hun persoonlijke verhaal willen vertellen: 'Wat ik vandaag toch heb meegemaakt......' Bij de wetenschap dat je daarvoor een bovenmatige financiële vergoeding ontving, houd je liever je mond. (nb; hoe lang hebben Raden van Bestuur de verplichting tegen gehouden om hun beloningen in de jaarverslagen te openbaren? & Zelfs nu zijn deze feiten nog niet doorzichtelijk, een enkel jaarverslag uitgezonderd.)

Betekent dat nu dat we onze mensen niet meer hoeven te belonen maar hen alleen nog maar complimentjes hoeven te geven zodat ze hun verhaal kunnen vertellen? Nee natuurlijk niet, dat zou voor de meesten van ons niet werken. We dienen mensen eerlijk te belonen, naar rato van hun prestaties (nb; het is zeker geen sinecure om dit correct te meten; het kan, maar toch.) zodat ze niet hoeven te vertellen: 'Ik krijg niet voldoende betaald om .....' Hoezo dan "motivatie"?

Lees ook A Story About Motivation van Peter Bergman. Een verhaal waarin Bergman, samen met 4 anderen, in de stromende regen een gevallen bejaarde in een taxi helpt, dat terwijl de taxichauffeur rustig blijft zitten. Toch blijkt deze chauffeur ook gemotiveerd te zijn......

http://www.youtube.com/watch?v=3qkWcfmd5ec

All about the Money.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>