Weer een Team dat boven zichzelf uitstijgt

‘Als de nood het hoogst is….’ dan blijkt (toch) vaak dat teams boven zichzelf uitstijgen. Teams die daarbij ook nog eens zijn samengesteld uit een samenraapsel van tegengestelde individuen waarvan vooraf niemand verwachtte dat zij ook maar ‘iets’ zouden bereiken. Niemand, met uitzondering wellicht van hun coach. Zo’n man/vrouw dient wel een rotsvast vertrouwen te hebben (en een bord voor de kop misschien?) wil hij/zij überhaupt beginnen aan zo’n vooraf niet te klaren klus.

De Braziliaanse coach Jorvan Vieira deed dat wel met het Irakese nationale voetbalteam en zie: zij werden dit weekeinde tegen alle verwachting in de winnaar van The Asian Cup 2007!!

Een prestatie van formaat zeker als je beseft dat er in het huidige Iraq van een ‘normale’ voetbalcompetitie nauwelijks sprake is. Overigens, de enige die dit succes al in 2004 zag aankomen dat was, jawel: George W. Bush jr.!

(nb: het is toch niet te hopen dat George W. ons nationale voetbalteam ooit op zo’n manier aan die voor velen in ons land zo felbegeerde wereldtitel helpt…..)

Toch is de bijdrage van een coach daarbij van een niet te onderschatten belang, die coach kan zich ook voor doen in de vorm van een manager, een mentor, een leider. Over welke competenties beschikt zo’n coach dan? Da’s nog een item voor verder onderzoek maar misschien beschikt Vieira wel over deze competenties:

  • => Veerkracht
  • => (kunnen) Analyseren
  • => Beschouwen
  • => Faciliteren
  • => Beïnvloeden
  • => Vertrouwen (op)Wekken

Dit allemaal naar een recent onderzoek van De Caluwé en Reitsma over de competenties van een organisatie adviseur bij veranderingsprocessen (en op dat laatste lijkt het Irakese succes verdacht veel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *