Zwanger of Studeren? Zeg het maar.

‘Kinderen krijgen moet ook mogelijk zijn tijdens de studie of opleiding.’ aldus een regeringsadvies van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg. Menig student(e) kan aan voorzitter Meijerink en de zijnen vertellen dat het op de wereld zetten van kinderen tussen het studie bedrijven door, geen enkel probleem is.

Maar dat is niet wat de RVZ bedoeld. De RVZ maakt zich, ook al, zorgen over onze vergrijzing. Het feit dat vrouwen steeds vaker ‘op latere leeftijd’ kinderen krijgen (nb: 45% van de moeders wordt dat voor het eerst na hun 30e verjaardag) werkt ook al niet mee aan de oplossing van deze uitdaging.

Op zich een prima voorstel, dat op jongere leeftijd kinderen krijgen, als het niet zo was dat nu ook blijkt dat jonge vrouwen hoger opgeleid zijn dan jonge mannen! Gooien we zo straks Baby Genius(v) niet weg met het badwater? (en waar blijft dan het eendje?)
Tijdens een bijeenkomst, gisteravond, van Het Financieele Dagblad en het Center for Sustainable Talent was een belangrijk advies aan de aanwezigen(v): ‘Probeer nooit een man te zijn!’

Nu als de (jonge) dames / studenten het advies opvolgen van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg, dan blijven zij uniek én zijn zij zeker geen man! Door het RVZ advies op te volgen en vervolgens nog tijdens hun studie en dus (nb: vaak) voor hun 30e zwanger te raken! Opmerkelijk initiatief waar menig student(m) geen probleem van zal maken, van dit advies c.q. deze opdracht.

Dat dit Nederland op de Langere Termijn helpt bij o.m. het tegengaan van de vergrijzing en dat dit goed is voor de Gezondheidszorg ‘in het algemeen’ door op een jongere leeftijd zwanger te raken (nb: hierdoor een besparing op de kosten om op ‘latere leeftijd’ toch nog ‘even’ zwanger te raken), daar kan ik me iets bij voorstellen; zeker als vader van 3 dochters. Op de Korte Termijn worden we er echter niet veel beter van want: het CBS meldt vandaag dat:

  • => Jonge vrouwen momenteel beter opgeleid zijn dan jonge mannen: 56% van de afgestudeerde HBO-ers is een vrouw en 53% van de WO-ers is vrouw.
  • => Vrouwen studeren sneller; bij afstuderen zijn vrouwen gemiddeld 1 jaar jonger.

Ik hoor u nu bijna denken: dat ene jaar besparing biedt de ideale ruimte voor een zwangerschap! Mmm. maar volgens mij is dat toch niet wat zowel VDZ en CBS hadden verwacht met hun publicaties.

Zelf zou ik het besluit om kinderen te krijgen over willen laten aan al die jonge vrouwen die ook nog eens, en liefst succesvol, carrière willen maken. Zoals zo vaak vindt dan ‘op termijn’ iedere uitdaging toch een oplossing.

Wat mij nu nog intrigeert: van 140.000 CITO-toetsers (LO) werd deze week bekend dat 9 van hen foutloos werkten en 45 van hen slechts 1 fout ‘scoorden’. Baby Geniussen dus. Hoeveel meisjes zouden daar bij zijn?………

2 thoughts on “Zwanger of Studeren? Zeg het maar.”

Grace Inklaar 14 jaar ago

Vanuit mijn luie stoel lees ik, 36 jaar oud en met mijn mac op mijn bolle buik, met gemengde gevoelens de berichten van ons nieuwe spruitjeskabinet en daardoor geinfecteerden.

Natuurlijk zijn, overige variabelen daargelaten, vrouwen van in de twintig fitter dan dertigers. En die overige variabelen maken het nu juist zo interessant. Qua fysiek plaats ik de kanttekening, gebaseerd op eigen ervaring, dat enig slaapgebrek en alcohol- en nicotinegebruik in de studietijd redelijk veelvuldig voorkomt. En psychisch gezien, wederom gebaseerd op eigen ervaring, is niet iedere twintiger al zover, dat de kritische succesfactoren voor het opvoeden van een kind voldoende aanwezig zijn, zoals een stabiele relatie, zelfvertrouwen en een gezonde dosis relativeringsvermogen, liefst humor.

Nu ga ik geen pleidooi houden voor het beginnen aan kinderen na je dertigste. Mijn zus heeft vijf kinderen op vroege leeftijd gekregen en dat past bij haar en haar leven. Ik ben nu voor het eerst zwanger, en dat past bij mij. En een goede vriendin is oprecht happy met haar man maar zonder kinderen. Laten we aub de keuzes aan de dames zelf overlaten. De mogelijkheden bieden om keuzes makkelijker te maken is op zich positief, maar het lijkt mij erg sterk, dat de meest bepalende factor voor vrouwen om tijdens hun studie aan kinderen te beginnen, afhangt van overheidsmaatregelen.

Gebrek aan Visie belemmert vrouwen in hun doorgroeimogelijkheden. 10 jaar ago

[…] haakt aan bij een trend die zich al geruime tijd geleden in de Westerse wereld in gang heeft gezet: er studeren meer jonge vrouwen af dan mannen. Hoe komt […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *