De 10 Management Trends van 2016, volgens de ManPro lezers.

1. Cultuurverandering van een Organisatie is Onmogelijk. De entry waarin ik deze stellig innam staat met Stip No. 1 als meest gelezen managementtrend entry. ‘Trend’ omdat zo langzamerhand alles wat er in een organisatie dient te worden aangepast c.q. verbeterd de benaming krijgt ‘Cultuurverandering!’. Daarbij wordt, m.n. door leidinggevenden, voorbijgegaan aan het feit dat zij dienen te verdwijnen wil de cultuur van de organisatie daadwerkelijk veranderen. E.e.a. vastgelegd in de entry Cultuurverandering Belastingdienst is vooraf al Mislukt…..*

2. Adviseurs, managers, bestuurders, toezichthouders, trainers en coaches, die zich bezig houden met mensen c.q. met leiderschap dienen gekwalificeerde professionals te zijn. Stelde gastcolumnist Koos Groenewoud in april van dit jaar. Blijkbaar wist Koos Groenewoud ook met deze ‘food for thought’ een gevoelige snaar te raken. Food for thought. Op mijn bucketlist: Een “A, M, B, T, T & C” register….

3. De financiële crisis mag dan achter de rug lijken, de crisis binnen de banken is dat nog lang niet (NB; ‘lijken’ omdat we nog geen idee hebben over de invloed die de reddingsoperatie van de Banca Monte dei Paschi di Siena e.a. Italiaanse banken op de EU kan hebben). ING en RABO bevinden zich momenteel in een ingrijpende reorganisatie met SNS en ACHMEA ‘in de achtervolging’ (sic.). Gedrag van de bankiers van WELLS FARGO resp. DEUTSCHE BANK maakte dit jaar nog eens pijnlijk duidelijk dat er v.w.b. de cultuur (ook) binnen de financiële sector nog weinig is veranderd. SNS, VOLKSBANK, Deutsche Bank, Wells Fargo.

4. Het Oplossen van een Crisis geeft nieuwe dimensie aan het thema Diversiteit. Het Britse BREXIT had een opmerkelijk neveneffect: vrouwen namen de leiding over. Op enig moment werden zowel Labour als Conservatives geleid door een vrouw terwijl de mannen die de aanleiding waren voor dit cruciale besluit, met de staart tussen de benen van het ‘strijdtoneel’ verdwenen…. Een ontwikkeling die inspireerde tot de entry Mannen maken Rotzooi, Vrouwen Ruimen Op; niet alleen tijdens BREXIT.

5. Werk zal vanaf Nu nooit meer Hetzelfde zijn. “Met de huidige stand van de techniek kan bij een gemiddelde onderneming 45% van de activiteiten worden geautomatiseerd c.q. gerobotiseerd; nu al.” meldde McKinsey in januari. Een bericht dat mede aanleiding was voor de entry. De Toekomst van Werk, de Toekomst van Banen: the Future of Jobs, a must read….

6. Eerder deze maand behaalde Paul Polman de 2e plaats in het rijtje van Meest Invloedrijke Nederlanders 2016. Mogelijk dat we hier daarvoor al in februari een verklaring gaven: Paul Polman weet nl. wel een ingrijpende cultuurverandering binnen UNILEVER in gang te zetten. Leerzaam is de manier waarop hij dit doet. Topman UNILEVER Paul Polman weigert opnieuw salarisverhoging….

7. Nederland, de Nederlandse samenleving, heeft Dringend een Strategie nodig. Voor een succesvolle (organisatie) strategie heb je primair een gezond boeren verstand nodig en dien je in staat te zijn de mogelijkheden van trends te herkennen. Eén van degenen die zeker in staat is trends (in gang) te zetten  is Elon Musk. Laat Musk nu plannen hebben voor enkele van zijn Giga-fabrieken in de EU. Tijd voor een Plan! GIGA Fabriek TESLA in Nederland geen garantie voor Werkgelegenheid wel voor Duurzaamheid.

8. Talenten die je organisatie vroegtijdig verlaten. Het is funest voor je organisatie. Niet alleen door de kennis, kunde en competenties die nu uit de voordeur lopen, ook door het feit dat dit vertrek de betrokkenheid van de overige medewerkers bij je organisatie sterk beïnvloedt. Als dat dan ook nog eens m.n. vrouwelijke talenten zijn die vertrekken, dan kan dat helemaal dodelijk zijn. Vertrek Talentrijke Vrouwen Doodsteek voor je Organisatie.

9. (kunnen) Communiceren is een Uniek Competentie. De Olympische Spelen in Brazilië mogen dan voor de sportliefhebbers niet hebben gebracht waarop vooraf was gehoopt, voor een buitenstaander zoals ik die m.n. geïnteresseerd is in dat wat een sport(er) succesvol maakt (of juist niet: ‘is er hierin een trend te herkennen?’), was het smullen geblazen. Casus Yuri van Gelder: volop Communicatieve Onhandigheid.

10. They Left the Building en inspireerden tot entries: David Bowie, PRINCE, Leonard Cohen, George Michael, Rick Parfitt, Johan Cruyff, Muhammad Ali en daarmee is dit rijtje zeker niet compleet….

Ik wens je, samen met degenen die je lief zijn, een spetterend, mooi en bijzonder goed 2017!

 

*Vandaag valt het me op dat mijn meest recente bijdrage aan LinkedIn, waardering van Master studenten aan NCOI University, ook opmerkelijk veel aandacht krijgt vanuit de BELASTINGDIENST; toeval?  😉

LI 281216

2 thoughts on “De 10 Management Trends van 2016, volgens de ManPro lezers.”

ronald molag 5 jaar ago

heb je misschien een link naar hetgeen je in de *voetnoot stelt?

Antwoord op ronald molag
Willem E.A.J. Scheepers 5 jaar ago

Helaas heb ik hier, naast een link naar mijn LI profiel, alleen een ‘Print Screen’ van update statistieken voor je Ronald.

M.n. de app van LinkedIn biedt je een handige (maar persoonlijke) functie waarmee je de statistieken analyseert van een bericht dat / update die je deelde op LI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *