200 IT-ers aantrekken, opleiden en behouden, een JUMBO uitdaging.

“Onze eigen Jumbo Tech Campus. De ‘place to be’ voor digitale development talenten die graag werken in een commerciële en dynamische omgeving.” JUMBO Supermarkten CEO Frits van Eerd leek bij de presentatie van de halfjaarcijfers deze week trotser te zijn op het plan voor de JUMBO Tech Campus dan op de uitstekende resultaten. Mooi. Het geeft iig aan dat JUMBO oog heeft voor de toekomst én bereid is te investeren in talent. & Zodra het om dat laatste gaat, ben ik altijd getriggerd.

“De online omzet van Jumbo stijgt hard. Om de strijd aan te kunnen met AH, start de supermarktketen dit najaar met de Jumbo Tech Campus.” meldt het NRC. Prima idee maar in de regio Eindhoven, in Nederland is JUMBO niet de enige werkgever geïnteresseerd in schaars talent. Mooi dus, en daarover zo dadelijk meer, maar de vraag is allereerst of AHOLD in de nabije toekomst de belangrijkste concurrent is voor JUMBO?

Idd nam AHOLD al in 2012 BOL.com over. Dat leek op zich een prima plan toch lijkt het internationaal opererende AHOLD DELHAIZE nu al te worden ingehaald door een nieuwe toetreder: “Aandeel Ahold Delhaize onderuit door dreigende prijzenoorlog met Amazon.” aldus eerder deze week de Volkskrant.

AMAZON is opgericht in 1995 met als Plan ‘Earth’s Biggest Bookstore’ te worden. Wegens succes is dat plan inmiddels aangepast en zo nam AMAZON eerder dit jaar supermarktketen WHOLE FOODS ‘America’s Healthiest Grocery Store’ over. Feitelijk de omgekeerde richting van dat wat AHOLD DELHAIZE deed. Beide zijn vormen-in-de-dop van disruptie. Waarom zou AMAZON, hier toch al on line beschikbaar, ook in de EU geen supermarktketen overnemen? Een kwestie van tijd schat ik in en wie weet is JUMBO t.z.t. één van de te overnemen kandidaten. Dat wordt dan een nieuwe entry. Overigens, i.p.v. binnenkort nieuwe apps te ontwikkelen zou JUMBO kunnen overwegen om nu dan maar alvast AMAZON’s GO (zie YT) te implementeren.

“Jumbo neemt niet in één klap tweehonderd nieuwe mensen aan voor ICT en online; dat wordt uitgesmeerd over vijf jaar. Voor het einde van dit jaar gaan vijftien nieuwe werknemers aan de slag.” Zoals je ziet ben ik weer terug bij een media bericht en wel het hiervoor aangehaalde artikel in het NRC waarin JUMBO’s financieel topman Ton van Veen deze uitspraak doet. Want: terwijl de strategisch, relatief, lange termijn nog even op zich laat wachten, is de strategisch korte termijn zojuist begonnen o.m. met een eigen Tech Campus!

“5 jaar”, zoveel tijd denkt men bij JUMBO te krijgen voordat AMAZON, of een andere ‘disruptor‘, de tentakels uitstrijkt tot in de EU; ik denk het niet. & AHOLD DELHAIZE zal, nu het concern onder Amerikaans vuur ligt, ook niet lijdzaam afwachten. Voor mij is dat deel van het bericht dan ook tegenvallend. Kan het allemaal niet wat sneller? Kan het niet met wat meer disruptie? Als men te lang wacht dan zal de supermarktmedewerker, waartoe ook de staf incl. IT specialist behoort, een zelfde toekomst tegemoet kunnen zien als de hier vorige week aangehaald arts, specialist: AI.

Er doet zich nog een ander, regionaal, aandachtspunt voor: de Regio Eindhoven is economisch Booming! Ook mooi maar diezelfde economische motor pruttelt & sputtert wegens, je raadt het al: Tekort aan Talent, ook IT talent. We hebben het hier over de Groot Regio Eindhoven (Amerikanen en Aziaten denken Groot) dus daartoe behoort ook JUMBO vanuit JUMBO’s centrale locatie in Veghel, 25 km van Eindhoven. In een markt die v.w.b. beschikbaar talent nog krapper is dan de woningmarkt, verwacht JUMBO dit jaar toch nog 15 IT specialisten te kunnen aantrekken. Dat acht ik niet onmogelijk. Je biedt hen een mooi programma. Bijv. een rondje in een F1 duo seat over circuit Spa Francorchamps terwijl de kandidaat ingesnoerd achter door JUMBO gesteund top, zelfs super, talent Max Verstappen op top snelheid zijn/haar maaginhoud naar boven voelt komen. Je dient er wat voor over te hebben, je nieuwe baan…..

Vervolgens leid je hen i.s.m. IBM op. Maar dan: hoe houd je dat talent vast nadat er in hen, zoals Van Veen stelt, fors is geïnvesteerd? Beter nog is hier de vraag: Wat zijn redenen waarom talent zijn/haar werkgever verlaat?

 1. Beloning;
 2. Slecht of op z’n minst bedenkelijk Management;
 3. Je niet Gewaardeerd voelen;
 4. Geen vooruitgang in je Carrière;
 5. De Uren dat je wordt ingezet;
 6. Het Werk dat je doet is Niet Uitdagend, Niet Fijn;
 7. Gebrek aan Autoriteit, gebrek aan Leiderschap;
 8. Gebrek aan Opleiding en Ontwikkeling;
 9. Niet het gevoel hebben dat je hier Het Verschil maakt;
 10. Belabberde Secundaire AV;
 11. On-collegiale sfeer.

Bron: Job Exodus trends 2017.

Beloning, om maar met de 1e aanleiding voor vertrek te beginnen, het is niet voor het eerst dat een talent dat is opgeleid een hogere beloning verwacht. Krijgt het talent dat niet van jou, dan zéér waarschijnlijk wel van je concurrent. In Silicon Valley, toch het Mekka voor Tech Talent, weten ze daar alles van: Goldman Adds Pay, Perks in Silicon Valley War for Tech Talent. Een interessante leerschool, dat Silicon Valley, binnen de Booming Regio Eindhoven niet alleen voor JUMBO.

Wellicht dat je e.e.a. eens van de andere kant dient te bekijken, vanuit het perspectief van het Talent. Zo adviseer ik talent, niet alleen tech talent, in dienst te treden van een High Performance Organisatie. Het zou ‘zo maar’ kunnen dat i.d. niet alleen voor hen zinvol is maar ook voor de organisaties die in hen investeren. Werkgevers die in hen wellicht ‘Jumbo’ investeren & ‘Jumbo’ rendement verwachten! Suc6!

Geïnteresseerd in meer entries met ManagementPro Trends, Tips, & Tricks maar dan bij voorkeur in (e-)boekvorm? Bestel dan het ’11e Dagboek van een ManagementPro’!

Willem E.A.J. Scheepers

 

1 thought on “200 IT-ers aantrekken, opleiden en behouden, een JUMBO uitdaging.”

Willem Mastenbroek 4 jaar ago

Hoi Willem
‘Hoe houden we talent vast’ is de hamvraag. Het rijtje factoren dat je noemt maakt niet optimistisch. Waar komen we tegen dat dit in orde is. Geen wonder dat talent tot ‘zwerftalent’ wordt.
Het rijtje geef ook hoop. Als je een redelijke beloning weet te koppelen aan positieve aandacht van het management en verdere persoonlijke ontwikkeling scoor je hoge ogen. Hoe moeilijk kan dat zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *