50 jaar Working for the Man!

Nog niet eens zo heel lang geleden was 40 jaar werken voor je baas het summum. Met een pensioenbijdrage van 2,5%/jr. haalde je in 40 jaar tijd je pensioen. De AOW leeftijd sloot daar vaak min of meer prima op aan of je baas was zo aardig om je vervroegd uit te laten treden. Op je afscheidsfeest, als de alcohol bezit had genomen van je nu ex-collegae, hoorde je als je goed luisterde ‘Good Riddance, daar zijn we mooi vanaf.’ Nou ja, de laatste tijd was je bij de koffieautomaat toch al the talk of the town: te oud, te traag, te doof.

Maar hoe snel kan dit veranderen! Met dank aan werkgevers- (nb; begrijpelijk) & werknemersorganisaties (nb; iets minder begrijpelijk) ben je als ‘oudere’ nu van de ene dag op de andere een waardevolle kracht! Een kracht, beter nog werknemer, ‘waar we nog jarenlang plezier van gaan hebben!’ Voor sommige organisaties is dit wellicht noodgedwongen, maar toch: 50 jaar mogen werken voor je baas is nu ons avondland.

Het is dan ook tijd voor ACTIE! Ergo: wat dien je nu als organisatie te ondernemen om al die ouderen effectief te kunnen benutten?

Overigens, ondanks de ‘CRISIS’ kun je constateren dat wij nog steeds een rijk land zijn, er is (veel te) veel dure & achteraf (ook nog eens) zinloze vergadertijd besteed, ‘polderen’, aan iets dat onoverkomelijk is nl. langer werken. Dat dit de uitkomst zou zijn was dan ook niet zo moeilijk te voorspellen.

50+-sers hebben een belangrijk voordeel: ervaring. Daarnaast blijkt ook dat ze minder blessuregevoelig zijn dan hun jongere collegae. Ervaring leert je ook dat je het vaak best eens wat rustiger aan kan doen. 😉  Waar de oudere medewerker wel mee te maken krijgt, & u als baas indirect dus ook, dat is:

  • Botten, spieren en aderen kunnen vanaf nu minder worden belast, kunnen te veel druk niet meer aan.
  • Het energieniveau is lager (nb; maar dat neemt al af vanaf ons 30e).
  • Het leren, het opdoen van nieuwe kennis, gaat voortaan wat trager.
  • Het geheugen gaat je soms, maar i.i.g. vaker, parten spelen.
  • Je ogen en je oren worden er ook al niet veel beter op.

Allemaal zaken waarmee je als werkgever terdege rekening mag houden. Hen laten vertrekken is geen optie want er zijn op onze Arbeidsmarkt geen alternatieven of op zijn minst onvoldoende. Daarbij is dit vaak ook nog eens een dure oplossing, dat verplicht afscheidnemen omdat iemand wat ouder wordt.

Het is niet lastig te veronderstellen dat (al) rond 2025 1/3e van onze beroepsbevolking 50+ is! Lees o.m. het recente bericht van het CBS & de data van de Raad voor Werk en Inkomen. Mooi uitdagingen, toch?

Oudere werknemers in dienst hebben vraagt om een organisatie waar het principe Gezondheid & Welzijn hoog in het vaandel staat. Een aantal zaken, die spelen voor een oudere groep arbeidskrachten, zullen zeker worden opgelost m.b.v. technische hulpmiddelen. Middelen om een lichamelijk zwaar beroep lichter te maken bijv. maar dat geldt ook voor een mentaal zwaar beroep. Kijk maar eens hoe fijn uw pda u nu al waarschuwt voor uw volgende afspraak. Het is nog maar een kleine stap naar de eco-auto die u, voor dat u het beseft, automatisch vervoert naar uw volgende afspraak. U hoeft dan alleen nog maar te vragen bij de receptie: ‘Ben ik hier op het juiste moment op het juiste adres?

Je kan er grapjes over maken (& gelukkig doe ik dat, want dit is opnieuw een managementuitdaging, geen probleem) maar dat een ouder wordende groep medewerkers vraagt om ACTIE, zelfs NU al da’s duidelijk, toch?

Wat ik u kan aanraden dat is een health check of 0-meting met behulp van de Gezondheid & Welzijn Module van het Investors in People Model. U weet dan i.i.g. hoe uw organisatie er voor staat, voor deze (Strategische) uitdaging!

Hoor ik daar ook mannen & vrouwen ‘Working for the Man’? Mooi, Keep on Rolin’ on the River oldtimer!

& Voor de volledigheid ook nog een filmpje over Strategisch Human Resource Management, want dat is dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *