59% van de ondernemers niet voorbereid op oudere werknemer

  

Ik word er zelf ook niet jonger op ......

Ik word er zelf ook niet echt jonger op....

Vorige week donderdag vond het “Arbeidsvoorwaardencongres 2010” plaats. Het congres werd georganiseerd door de AWVN. Directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid Hans van der Steen van het AWVN gaf er een toelichting op de recente ledenenquête. De uitkomsten uit die enquête zijn interessant maar ze leiden ook tot de conclusie “Een grote meerderheid van de werkgevers zegt er niet klaar voor te zijn om langer doorwerken binnen het bedrijf mogelijk te maken. Het bestaande hr-instrumentarium is niet meer voldoende.” 

Van der Steen gaf daarom direct een waarschuwing: “Krapte is onvermijdelijk, dus moéten we inzetten op duurzame inzetbaarheid, om produktiviteit en participatie op te voeren.” Daar is ie weer: Krapte op de Arbeidsmarkt & dat niet alleen in ons land maar in de gehele EU, zodra de ‘crisis’ weer écht voorbij is. Veranderingen in de demografische samenstelling van onze werknemers is daarbij dan een ‘vaststaand feit’. 

“If our organisations are going to successfully benefit from the changing demographics, we need to change the way we work.” (Bron: IiP UK) Ligt in het IiP Model de mogelijke oplossing als we lezen wat Jan Auke Walburg, directeur van het Trimbos Instituut (nb; het instituut is een Investor in People) over dit onderwerp te melden heeft n.a.v. zijn boek ‘Mentaal vermogen. Investeren in geluk.‘. 

 

Uit de AWVN enquête: “Op dit moment meent slechts 28% van de ondernemers daadwerkelijk klaar te zijn om langer doorwerken van ouderen te realiseren. 59% van de ondernemers geeft nu geen uitvoering aan maatregelen om ouderen langer aan het werk te houden. Van deze groep ondernemers geeft 71% aan wel met het onderwerp aan de slag te willen.” 

Van der Steen gaf nog meer advies: “Breng alvast de benodigde en aanwezige competenties in overeenstemming, en onderzoek wat er nodig is om mensen productief, slim en met plezier tot hun 67ste te laten werken.” Goede tip. 

Aanvullend citaat uit IiP’s ‘Health and Wellbeing’ variant: “With younger worker numbers falling, organisations will find it increasingly harder to recruit school leavers and graduates. Employers of the future will naturally become far more reliant on an older workforce. Whilst the more visionary organisations are already finding new and innovative ways to address this issue, not all employers have developed ways to engage with the ageing workforce.” 

Nu kan je organisatie wel afhankelijk worden van oudere werknemers maar wat zijn de voordelen van zo’n ‘oudere’? 

  • “Older employees have a ‘wealth of experience’ (often within their role current role) and previous positions.
  • Generally lower absenteeism rates.
  •  Some older employees are more able to work more flexible working times which aid organisations who improve effectiveness by adopting working approaches.

Organisations should make the most of older workers by ensuring their experience and knowledge is passed on to younger employees of whom can benefit largely from this.” (IiP’s Health and Wellbeing) & Juist dat laatste: Kennis Delen, dat ligt aan de basis van de Lerende Organisatie. 

Je bewust-zijn van deze Strategische uitdaging, daarvoor pleit Hans van der Steen. Da’s goed, want uiteindelijk begint het daar allemaal: bewust zijn van (nieuwe) uitdagingen, een Visie vormen & een Strategisch (HR) Plan maken.V:  ‘Mooi, maar wat kan het ‘Health and Wellbeing’ Model van IiP daar dan nog aan toevoegen?’ A: Medewerkers fysiek & mentaal gezond houden, wellicht? 

Het aanvullend antwoord daarop komt van Jan Auke Walburg, directeur van Trimbos ‘het nationale wetenschappelijke instituut voor de geestelijke gezondheid’: “Een organisatie kan heel goed zowel de prestaties van het bedrijf als het welbevinden van medewerkers bevorderen. Dat is een belangrijke constatering. Een gezonde medewerker geeft zijn denkkracht en zijn sociale en emotionele intelligentie om zo goed mogelijk zijn werk te doen. Dat kun je zien als het mentaal kapitaal van de organisatie. Werkgevers doen er goed aan om daar zorgvuldig in te investeren, want het betaalt zich terug in afgenomen ziekteverzuim en een hogere productiviteit.” & wil dat niet met al die ouder wordende medewerkers, u toch ook? (veel!) Suc6! 

Meer over IiP-s Health and Wellbeing at Work en de Nederlandse variant Gezond Kompas, lees je in het Investeren in Mensen blog.

1 thought on “59% van de ondernemers niet voorbereid op oudere werknemer”

In de Watten Gelegd, Pragmatisch, Pietjes Precies dat zijn de karakteristieken van kandidaten die nu bij je solliciteren. Hoe staat het ervoor met Inwerken? – ManagementPro 8 jaar ago

[…] verwijst naar het grote aantal werklozen van dit moment dat voor een belangrijk deel bestaat uit oudere kandidaten. Oxford vraagt zich af of zij zich nog wel kunnen aanpassen aan de Nieuwe Realiteit op de werkplek? […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *