Is ABNAMRO een duurzame belegging als men discrimineert*?

‘71,6% bedraagt het beloningsverschil voor het gemiddelde uurloon tussen vrouwelijke en mannelijke werknemers binnen de Financiële Dienstverlening’, meldt het CBS gisteren. Eenvoudig gezegd: voor iedere € 100 voldaan aan een man, ontvangt een vrouw € 71,60.

‘Diversity is also at centre stage in our ambition to be a top class employer. Since 2012, women comprise more than 40% of the Group’s employees in the Netherlands. The Group met the diversity target of having 20% of its Managing Board positions, Management Group positions and positions two layers below the Management Group level, occupied by women in 2014.’ meldt het prospectus bij de a.s. beursgang van ABNAMRO.

‘De deeltijdbaan verklaart niet volledig het beloningsverschil. Ook motivatie, onderhandelingstechniek en ambitie zijn factoren die het uurloon bepalen.’ aldus ABNAMRO in de brochure ‘Samen Uit, Samen Thuis’…..

In die laatste brochure is ABNAMRO als werkgever opmerkelijk eerlijk: (het gebrek aan?) onderhandelingstechniek bij vrouwen draagt er aan bij dat de werkgever de vrouwelijke medewerker minder beloont….. (NB; over een schijnbaar ‘gebrek aan motivatie en ambitie’ zullen we het hier maar niet hebben)

Nu weet ik niet hoe zich dat verhoudt tot alle aandelenbeurzen in de wereld maar van de Australian Security Exchange is bekend dat je vanuit de principes van corporate governance en sustainability in je prospect uit mag leggen waarom er een verschil in beloning is tussen mannen en vrouwen: ‘please explain’. Bron: Corporate Governance Principles and Recommendations. Niets van dat alles in het prospectus van ABNAMRO. Toch zou het citaat uit ‘Samen Uit, Samen Thuis’ hier passend zijn geweest….

Interessant blijft natuurlijk proberen te achterhalen waardoor dat grote verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen (NB; in het overzicht van het CBS is de Financiële Dienstverlening de werkgever met het grootste verschil, opmerkelijk genoeg) bestaat. Natuurlijk kunnen we daarbij denken aan de deeltijdbaan waarvan relatief meer vrouwen gebruik maken dan mannen, aan de lagere functies die vrouwen binnen de FD sector vaak nog bezetten, aan het leeftijdsverschil: financiële dienstverleners bestaan toch overwegend nog uit blanke mannen van middelbare leeftijd; hoezo diversiteit?

Momenteel is er hierover weinig data te achterhalen binnen de verslagen van de verschillende financiële dienstverleners. Hoe anders was dat nog maar een paar jaar geleden: m.n. RABOBANK was daarin zéér transparant. Van onderstaande plaatjes heb ik tijdens de Masterclass Strategisch Belonings Management dan ook dankbaar gebruik gemaakt.

Bron: Rabobank.com 2010

Bron: Rabobank.com 2010

Bron: Rabobank.com 2010

Bron: Rabobank.com 2010

Verschillen in deeltijd, leeftijd etc. worden nu zichtbaar. Maar m.n. interessant is het gegeven dat vrouwelijke medewerkers al direct na hun aanstelling een achterstand oplopen, een achterstand die zij gedurende hun carrière niet meer inlopen. Dit kan niet uitsluitend te verklaren zijn door te stellen dat jonge mannen direct in een hogere functie worden ingeschaald dan jonge vrouwen. Het ziet er niet naar uit dat andere financiële dienstverleners, w.o. ABNAMRO, hiervan significant afwijken.

‘Het niet kunnen (of is het niet willen?) onderhandelen van vrouwen’, blijft voor velen een verklaarbaar thema voor het verschil in beloning. Confronteer ik studenten ‘uit het beroeps veld’ met deze feiten dan stellen inderdaad zowel jonge mannelijke als vrouwelijke leidinggevenden dat vrouwelijke medewerkers niet kunnen onderhandelen…… Mijn reactie daarop: ‘Jullie kunnen niet onderhandelen, anders had je die mannen wel goedkoper binnengehaald’.’

ABNAMRO gaat naar de beurs. De vraag is voor mij dan toch: stel dat ABNAMRO naast het principe van ‘diversiteit’ ook het principe van ‘gelijkheid’ zou hanteren, als men ook op dit vlak zowel sustainable handelt als congruent aan de corporate governance code, zou dat de Staat der Nederlanden en dus de belastingbetaler meer opleveren?….

NB 1; ben je als investeerder in een aandeel ABNAMRO bewust van financieel technische innovaties, RABO’s MY Order is daarvan al een mooi, eenvoudig en door velen onderschat voorbeeld. Start-ups die zich richten op financial-technology innovation komen er in rap tempo aan, zij gaan de financiële dienstverlening ingrijpend veranderen.

NB 2; de sector waar je in ons land als vrouwelijk talent het minst te maken krijgt met beloningsverschillen zijn de Waterbedrijven en het Afvalbeheer: het verschil M/V bedraagt bij hen slechts 2,3%. (NB; de cynicus onder ons zal stellen dat daar het aantal vrouwelijke talenten ver in de minderheid is en dat daardoor het bijhouden van een afzonderlijk beloningsbeleid te kostbaar wordt)

NB 3; 091115 was het Equal Pay Day, i.i.g. in het Verenigd Koninkrijk.

* ‘Discriminatie betekent letterlijk “het maken van onderscheid”.’

2 thoughts on “Is ABNAMRO een duurzame belegging als men discrimineert*?”

Let op: dit is FAKE NEWS! Je bent Gewaarschuwd! – ManagementPro 4 jaar ago

[…] fake news? Het zijn juist de mannen die hen aannemen die niet kunnen onderhandelen. Kunnen zij dat wel, onderhandelen, dan nemen zij mannen aan op een lagere beloning. Een beloning […]

'Voorkeur voor een Vrouwelijke Kandidaat?!? We Werven en Selecteren toch op Capaciteiten!' Het is 2019. – ManagementPro 3 jaar ago

[…] hier v.w.b. de thema’s diversiteit en gelijkheid idd niet de meest aansprekende voorbeelden, signaleerde ik eerder bij de beursintroductie van ABN AMRO.  En v.w.b. ‘vrouw zijn’:  het is beter hier de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *