Hoe Pareer je Talentmagneet ASML bij het Werven van Technisch Talent?

ASML Holding expects the opportunity to grow net sales to about EUR 10 billion and to triple earnings per share by 2020.” meldde het persbericht tijdens ASML’s Investor Day op 24/11/14. Da’s nog eens een ambitieuze doelstelling, maar binnen de unieke marktpositie waarin ASML zich bevindt is dit zeker niet onmogelijk.

ASML’s huidige omzet van € 5,6 miljard, wordt gerealiseerd m.b.v. “10,786 payroll employees and 2,820 temporary employees (measured in FTEs)”, zo meldt het Interim Management Board Report. Naast deze ‘eigen’ medewerkers, waarvan er ca. 8.100 in NL in vaste dienst zijn, schat ASML dat men ook nog eens voor 17.000 extra banen zorgt zoals bij de toeleveranciers. Ook op de arbeidsmarkt is dit een speler van formaat dus.

Nu ASML plannen bekend heeft gemaakt voor deze exponentiële groei, is de veronderstelling dat er in 2020 12.000 medewerkers in Veldhoven in vaste dienst kunnen zijn waarbij met een (mogelijke) invloed van ‘iets’  als disruptieve technologieën al rekening wordt gehouden. Maar ook ‘voor de toeleveranciers wordt het een klus om ASML bij te benen.’ meldt het BD eufemistisch in een commentaar op de plannen.

I.d. geeft de arbeidsmarkt op z’n minst een interessante dynamiek, een dynamiek die ongetwijfeld invloed heeft op de talentplannen van werkgevers die ook op zoek zijn naar vergelijkbaar technisch talent of die dat talent juist nu voor hun organisatie willen behouden…..

ASML is belangrijk voor ons land. Volgens een recent ING alert was ASML in de 1e 3 kwartalen van dit jaar verantwoordelijk voor de 1/2 van onze export. (NB; de andere 1/2 kwam bijna volledig voor rekening van IHC Merwede; i.d. noem je een ‘kwetsbare economie’…..)

Mede door dat succes is ASML wat je noemt een ‘talentmagneet’. De arbeidsvoorwaarden zijn van de buitencategorie, daarnaast is het ook in andere opzichten voor velen een employer of choice, en dat niet alleen voor de medewerkers met een vast contract: ‘Wij steken veel geld in het opleiden van flexwerkers’ meldde ASML’s HR-directeur Harry de Vos in een recent interview met Het FD. De Vos: “Wij steken heel veel geld in hun opleidingen, we willen ze ook vasthouden tijdens de neergang.” ‘Kom daar maar eens om’ bij de gemiddelde werkgever. Voor veel werkgevers wordt de investering in de ontwikkeling van (zelfs) de vaste medewerkers nog beschouwd als een ‘kostenpost’ waaraan men bij voorkeur voorbij gaat……

Wat betekent dit nu voor andere werkgevers, en dat niet alleen binnen de Regio Eindhoven ook wel genaamd Brainport Eindhoven, werkgevers die voor hun groei ook op zoek zijn naar technisch talent of, sterker nog: werkgevers die het huidige talent dat men in dienst heeft wil behouden voordat dit talent besluit een overstap te maken naar ASML?!

De concurrentie op de arbeidsmarkt aangaan met ASML zal een ‘tour de force’ worden. Maar de concurrentie aangaan met de overige bedrijven die vissen in deze zelfde talentvijver kan wél een realiseerbare optie zijn!

Passende acties daarbij kunnen zijn:

  • Zorg aan de Top voor een inspirerend leider, zoals APPLE dat had met Steve Jobs bijv.;
  • Zorg voor een optimale work/life balans zoals VIRGIN dat doet, bijv.;
  • Ga nog een stapje verder en elimineer managementlagen zoals bijv. MORNINGSTAR;
  • Plaats niet je klanten maar je medewerkers op de 1e plaats, zoals HCL Technologies dat doet en dat doet niet alleen HCL maar in NL ook MAS Dienstverleners;

Mogelijk is het opvallend dat in dit korte overzicht ‘beloning’ ontbreekt, beloning blijkt dan ook nauwelijks een factor te zijn om te blijven. Organisatiecultuur en stijl van leidinggeven blijken dat wel te zijn, zoals recent nog eens bleek.

Wat je (natuurlijk) ook kan doen dat is investeren in je huidige medewerkers, zelfs in je flex-krachten zoals ASML’s HR directeur hiervoor opmerkt. Je medewerkers vormen je beste aanbeveling! Hier in dit (technisch) kader aansprekende voorbeelden zijn o.m. BENTLEY MOTORS en VAUXHALL. Beide werkgevers voeren de accreditatie als ‘Investor in People’. Binnen de Britse markt levert hen dat als werkgever onderscheidend vermogen op (NB; in het Verenigd Koninkrijk is 40% van de 100+ werkgevers een ‘Investor in People’). Nu de IiP accreditatie internationaal ook steeds meer ‘voet aan de grond’ krijgt, en dat m.n. ook nog eens bij multinationals, weten IiP-werkgevers als BENTLEY & VAUXHALL ook internationaal talent aan zich te binden.

Overigens, er is in ons land i.i.g. één werkgever (NB; naast een potentiële) uit deze bedrijfstak die al meerdere jaren terug op deze ontwikkeling een voorschot nam: Investor in People CROON ELEKTROTECHNIEK.

Saillant detail: op een metershoge reclamestellage a/d A2-N2, afslag Aalst-Waalre bij het V.d. VALK Hotel, maakt CROON momenteel beeldend reclame. Gezien het grote scherm & de heldere beelden kan het niet anders of de boodschap is zelfs te zien in de burelen van ASML. 😉

*VID; de vraag naar technisch vakkundige medewerkers neemt toe en daarmee is ASML nu al begonnen.

Wil je rechtstreeks reageren? Dat kan: willem@willemscheepers.eu

=========

071214

Collega multinational van ASML en collega werkgever die ook continue opzoek is naar technisch talent, NOKIA SIEMENS NETWORKS, heeft nu ook de accreditatie als ‘Investor in People’ omarmd. Het is daarmee niet de eerste multinational, zie IiP-er JAPAN TOBACCO Int. & ‘uit betrouwbare bron’ weet ik dat NSN (zeker) niet de laatste is…..

210115

Deze entry opent met de plannen/doelstellingen van ASML voor de komende jaren. Het resultaat over 2014, een omzet van € 5,9 miljard en € 2,1 miljard winst, levert daarvoor i.i.g. een prima aanzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *