De professionele mantelzorger als oplossing voor het personeelstekort…..

Het Sociaal en Cultureel Planbureau komt met het rapport ‘Zorgen voor Zorg’. Het is een titel die verdacht veel lijkt op een entry die hier enige tijd geleden verscheen ‘Ernstige Zorgen over de Zorg’, maar dat terzijde. In het rapport doet het SCP een voorspelling voor de arbeidstrend binnen de sector van Verpleeg- & Verzorgingshuizen. De bevolking vergrijst, de zorgvraag neemt toe dus wat zijn de gevolgen voor het personeelsbestand? Terechte vraag.

Het antwoord is niet hoopgevend. In het kort: in 2005 waren er 400.000 v/m werkzaam in de V&V. Zij leverden gezamenlijk 220.000 arbeidsjaren (nb; we zetten dat om in fte‘s) In de periode tussen 2005 en 2030 beraamt SCP dat er zeker 299.000 fte’s nodig zijn. Blijven de arbeidscontracten (nb; 0-uren, flexwerk e.d.) gelijk dan spreken we hier over een vraag naar 127.000 nieuwe medewerkers. Eerlijk gezegd valt mij dat aantal nog mee.

Maar dat lost de uitdaging niet op. Want: waar haal je 127.000 vrouwen en mannen vandaan voor een sector die niet eens sexy is. Een hele generatie zag het als een roeping om cliënten in de V&V te verzorgen, maar dat van die roeping schijnt  ernstig af te nemen. Wat m.i. meespeelt is de manier waarop ouders praten over de verzorging/verpleging van grootouders. Dat gebeurt vaak met zoveel misbaar & ophef, dat het plezier van kinderen om dat werk te gaan doen, volledig afneemt.

Tel daarbij op dat de beloning in deze bedrijfstak, zeker op de werkvloer, niet tot de hoogste behoort et voìla je hebt als potentieel werkgever een imagoprobleem. (nb; op de dag dat dit rapport verschijnt meldt Het Financieel Dagblad dat de salarissen van jonge bankiers weer omhoog gaan & wel met 12%; dat zijn percentages daarvan kunnen ze in de V&V alleen maar dromen, hun hele carrière lang & dat m.n. op de werkvloer….)

Vooruitlopend op dit rapport schreef ‘zorginnovator’ Ton Nouwen gisteren (nb; hij was blijkbaar op de hoogte van de inhoud van nhet SCP rapport) ook in Het FD de column ‘Investeer fors in Vrijwilligerswerk’. Dat klinkt mij goed in oren: investeren in mensen!

Maar wat blijkt: Nouwen stelt voor de vrijwilliger, ook binnen de V&V bekend als mantelzorger, volledig gelijk te behandelen als een medewerker (sterker nog: het lijkt dat er in opleiding meer wordt geïnvesteerd in vrijwilligers dan in medewerkers). De mantelzorger als professionele vrijwilliger! Mooi alleen: de vrijwilliger mag dat alles voor niets blijven doen, geen salaris laat staan 12% verhoging….

Nu al is het aantal mantelzorgers per V&V instelling (vaak) hoog. Zo begeleidde ik recent een instelling waarvan het aantal medewerkers en vrijwilligers nagenoeg gelijk is aan elkaar. Het max. (nb; managerial bezien) lijkt hier dan ook bereikt. Als we dan ook nog weten dat de gemiddelde leeftijd van deze ‘professionele mantelzorger’ hoog is, de meesten staan zelf al met één been als cliënt in het V&V, ‘reken dan uit je winst’.

Oplossingen? Die zijn er:

Mijn tip: begin er nu maar aan. De groei die het SCP voorspelt is niet gerealiseerd in 2030, nee die groei zet veel eerder in nl. nu.

Bookmark and Share

2 thoughts on “De professionele mantelzorger als oplossing voor het personeelstekort…..”

Het is naief te veronderstellen dat het tekort aan technisch personeel alleen een Nederlands probleem is, laat staan voor de Eindhovense regio. – ManagementPro 9 jaar ago

[…] technici nodig. Nu was er nog niet eens zo heel lang geleden de waarschuwing dat rond deze tijd de Zorgsector met ernstige personeelstekorten te maken zou krijgen. Overheidsmaatregelen dragen er aan bij dat het er nu echter op lijkt dat we in de sector te maken […]

Enorm Tekort aan Technisch Personeel: 63.000 vacatures and counting. Hoe word je nu een preferred employer? | Willem Scheepers, IiP Registered Specialist & Virtual Business Consultant. 9 jaar ago

[…] technici nodig. Nu was er nog niet eens zo heel lang geleden de waarschuwing dat rond deze tijd de Zorgsector met ernstige personeelstekorten te maken zou krijgen. Overheidsmaatregelen dragen er aan bij dat het er nu echter op lijkt dat we in de sector te maken […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *