Een (uiteraard) door Covid-19 beïnvloedde ManPro Top 5 2020

Er is niet veel voor nodig om 2020 tot een uitzonderlijk jaar te benoemen; de Jerusalema challenge vat het op een bijzonder positieve manier samen. Wat oorspronkelijk de indruk gaf van een, ‘normale’, griepgolf, zet uiteindelijk wereldwijd zowel economie als samenleving ‘in vuur en vlam’. Naast ziekte, overlijden, ontslag, persoonlijke drama’s, bleek Covid-19 ook ontwikkelingen te versnellen die voor 2020 haast onmogelijk leken, althans zeker op de korte termijn en met de snelheid waarop het plaatsvond en nog steeds vindt. Dat blijkt ook uit de Top 5 meest gelezen ManPro entries 2020.

Te veel leidinggevenden zijn traag, inflexibel, hiërarchisch, reageren niet en zijn overdreven gericht op korte-termijnrendementen.‘ Deze No. 1 verscheen in februari. Hoewel MIT Sloan School of Management en Cognizant nog geen idee hadden wat de impact van de coronapandemie zou kunnen zijn, liep de vraagstelling van hun onderzoek al (ver) op de feiten vooruit: ‘‘In this VUCA world, great leaders are key to business success. But are our leaders fully aware of and prepared for what lies ahead?‘  Dat bleek niet zo te zijn.

Op No. 2 de entry: ‘COVID-19: Chinese samenleving robotiseert momenteel in nog rapper tempo‘, het was maart. De Chinese samenleving en economie bleken ‘de draad’ bewonderenswaardig snel weer op te pakken. Op het moment dat voor de rest van de wereld Wuhan nog een ‘ver van mijn bed show’ (b)leek, realiseerde de Chinese overheid zich dat disruptie in vorm van robotica, kunstmatige intelligentie, machine leren e.d., niet meer weg te denken zijn. Het proces dat daarvoor al door hen in gang was gezet, wordt nu in rap tempo uitgebreid.

Op No. 3 ‘Hebben Studenten na COVID-19 nog een 4-jarige Opleiding Nodig?‘. Thuiswerken bood medewerkers niet alleen de mogelijkheid het huis te verbouwen, de tuin aan te leggen, zij hadden ook de mogelijkheid hun studie op eigen/sneller tempo op te pakken en af te ronden. Interessant, maar reguliere opleiders waren/zijn daarop nog niet voorbereid: er dienen in een bepaalde tijd, bepaalde stappen te worden gezet wil men een diploma behalen.

No. 4 ‘Eerste ervaringen van Leidinggevenden met de COVID-19-pandemie voor hun organisatie.’ Covid-19 verspreidde zich in schokgolven over de wereld. Dat leidde er toe dat terwijl er leidinggevenden waren die nog geen idee hadden van dat wat de coronapandemie hun organisatie zou brengen, deden elders op de wereld collega’s van hen meer dan ruime ervaring op met de gevolgen van corona. Hun advies: ‘ben de juiste leider (op het juiste moment)’.

No. 5 ‘Toekomst van Onderwijs: EdTech?‘ lag in het verlengde van No. 3. In de volledige breedte van het onderwijs werd het klassikale model op één dag vervangen door het virtuele model. Pijnlijk duidelijk werd dat (ook) opleiders nauwelijks voorbereid waren op deze zowel technische als educatieve transitie. Voor een blauw scherm zitten en melden dat je ‘voortaan virtueel les gaf!’, voldeed al snel niet. Virtueel onderwijs is een totaal ‘andere tak van sport’, het vraagt andere dynamiek om in contact te komen en te blijven met je studenten en zo bij te dragen aan hun ontwikkeling.

Naast deze Top 5 waren er nog een paar ‘golden oldies’ die hoog scoorden t.w.: ‘Strategic Alignment: het zit in de mensen, niet in het papier‘ resp. ‘GREINER Model: Organisatie Verandering of Organisatie Ontwikkeling?‘ De best gelezen gastcolumn was Koos Groenewoud’s, ook actuele, ‘Luchten c.q. uitwaaien na 6 maanden vrijwillige isolatie.’

Voor nu wens ik je, samen met degenen die je lief zijn, een mooie Kerst.

 

2 thoughts on “Een (uiteraard) door Covid-19 beïnvloedde ManPro Top 5 2020”

Gerben Ferwerda 11 maanden ago

In de aanhef: het is hier “beïnvloede Manpro etc” en niet” beïnvloedde Manpro “. Soms is minder beter. Gerben Ferwerda

Antwoord op Gerben Ferwerda
Willem E.A.J. Scheepers 11 maanden ago

Dank Gerben voor je aanvulling, maar je vindt het niet erg dat ik het laat staan? (NB: ‘one shot take’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *