Group Think, Team Building, Flash Mob.

De groep als belangrijke motivator voor teamleden om zichzelf in te zetten; ‘je laat je collega toch niet in de steek?’. De groep als een collectief dat boven zichzelf kan uitstijgen & zo verbluffende resultaten weet te bereiken; ons nationale dames volleybalteam bijv. De groep als basis voor het succes van iedere organisatie. Dat snapt iedereen (toch?).

Maar hoe doe je dat? Hoe bouw je zo’n collectief? Hoe doe je aan teambuilding? Nou, om een 1e tip van de sluier op te lichten: een ‘beetje’ emotionele intelligentie voor de groep als geheel helpt daarbij enorm!! Maar laten we eens beginnen met een ‘simpel voorbeeld’ van aanstekelijk groepsgedrag; locatie: het Sergels Torg in Stockholm.

Leuk, toch? Maar er is nog meer…..

Waar we zojuist getuige van zijn geweest staat bekend onder de naam ‘flash mobbing’: ogenschijnlijk spontaan komt een collectief in beweging maar er achter zit een strakke planning & een duidelijk commitment. Een ander voorbeeld, locatie Piccadilly Circus, London.

& Dat zo’n enthousiaste groep vervolgens ook omstanders in beweging krijgt, dat zien we in het Centraal Station van Antwerpen.

Waar deze 3 voorbeelden (nb; je vindt er nog veel meer op YouTube) een mooie metafoor voor zijn dat is voor het groepsgedrag, het collectief in organisaties. Enthousiasme zet ook klanten in beweging (zie hierna). Maar voordat je ze in beweging krijgt. voordat je ze tot dansen aan kunt zetten is enige emotionele intelligentie wenselijk, sterker nog: noodzakelijk. Of zoals Vanessa Urch Druskat en Steven B. Wolff in 2001 schreven:

Group emotional intelligence is about the small acts that make a big difference. It is not about a team member working all night to meet a deadline; it is about saying thank you for doing so. It is not about in-depth discussion of ideas; it is about asking a quiet member for his thoughts. It is not about harmony, lack of tension, and all members liking each other; it is about acknowledging when harmony is false, tension is unexpressed, and treating others with respect.” Respect, dat is ‘t! 

& Weet: als dit supermarktketen SAINSBURYs lukt, dan lukt het u met het collectief in uw organisatie ook, toch?

4 thoughts on “Group Think, Team Building, Flash Mob.”

Een Hoogleraar die fraudeert heeft Negatieve invloed op Salaris afgestudeerden. – ManagementPro 11 jaar ago

[…] carrousel”. Probeer daar maar weer uit te komen…. Maar het kan ook een vorm van Group Think zijn, in dat geval horen we binnenkort meer uit […]

Management Pro: Een Hoogleraar die fraudeert heeft Negatieve invloed op Salaris afgestudeerden. | HAANTJES GEDRAG 11 jaar ago

[…] de “aandachts carrousel”. Probeer daar maar weer uit te komen…. Maar het kan ook een vorm van Group Think zijn, in dat geval horen we binnenkort meer uit […]

SNS Bankiers, RABO wielrenners, Conclaaf Kardinalen: over Group Think en Abilene Paradox. – ManagementPro 9 jaar ago

[…] Group Think, Team Building, Flash Mob. […]

Afscheid Net-A-Porter’s CEO Mark Sebba nu al legendarisch; het resultaat van Servant Leadership….. – ManagementPro 8 jaar ago

[…] must see’ dat is de flashmob verzorgd door de 1.000+ medewerkers van Net-A-Porter, ‘the world’s premier online […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *