Het Nieuwe Werken is Uit, High Performance Working is In!

http://www.youtube.com/watch?v=u2-rOOUIhaU

OK, voor een enkeling mag 'Het Nieuwe Werken' nu wellicht nog 'nieuw, nieuw, nieuw' zijn maar dat is het niet meer, al lang niet meer. Voor het in ons land in dit kader veel aangehaalde INTERPOLIS bestaat HNW al 15 jaar. &  De Associates van W.L. GORE weten niet beter, zij praktizeren 'HNW' al 50 jaar! (NB; 'Microsoft' is een voorbeeld van één van de vele derivaten van 'Gore'.)

Nee, op Strategisch HR gebied zijn we inmiddels een stap verder met High Performance Working; ook alweer enige tijd, trouwens.

November 2009 kwam uit een onderzoek van het Britse Department for Business Innovation and Skills naar voren dat 'er geen automatisch verband is tussen de vaardigheden, waarover medewerkers en managers beschikken, en de productiviteit van de organisatie. Van essentieel belang is de manier waarop de organisatie werkelijk gebruik maakt van de vaardigheden van het personeelsbestand en hoe zij dit toepassen in combinatie met andere aanjagers van productiviteit zoals investeringen, innovatie en ondernemingszin.'

Het is niet ongebruikelijk te veronderstellen dat goed opgeleide medewerkers (bijna) automatisch leiden tot een hogere productiviteit maar da's dus een ernstige misvatting. Daar is meer voor nodig & dan bedoel ik niet: meer opleiden.

Slechts het optimaal gebruik maken van de bestaande én de nieuwe vaardigheden van je personeelsbestand draagt bij aan het maximaliseren van de prestaties van de organisatie!

De definitie van High Performance Working (HPW) is: "Een algemene benadering in het managen van organisaties die gericht is op een meer effectieve betrokkenheid en commitment van medewerkers en managers met als doel het bereiken van hogere prestatieniveaus."

HPW is een benadering om ondernemingen aan te moedigen tot:

  • => het opklimmen in de waardeketen;
  • => het aanpassen van bestaande werkmethoden;
  • => het verhogen van vereiste vaardigheden;
  • => het investeren in het personeelsbestand;
  • => en, door dit te doen, het volledig benutten van de verbeterde vaardigheden op de werkplek én een verbetering van de totale prestatie van de organisatie.

Er is meer te melden over High Performance Working & de voordelen die dit je organisatie oplevert. Deze entry is een begin, een 1e aanzet, er volgt hier dus zeker nog meer over HPW. In de tussentijd vind je meer info over HPW in Raising the Standard, een uitgave van IiPUK (pagina's 10 - 11).

Dat jouw organisatie HPW vervolgens combineert met HNW dat kan, daar is niets mis mee. & Dat van die overuren, da's een grapje. :-)

=============================

Het onderwerp leeft, blijkbaar. Daarom: meer info over HPW? Een presentatie, een workshop, een dialoog met het MT? Dat kan, laat het me maar weten: willem@willemscheepers.nl / 06 511 760 97 ;-)

Er volgen uiteraard meerdere delen over dit, toch interessante, 'fenomeen' (momenteel, 2011, zijn dat 6 delen; gebruik de tags hieronder, de zoekfunctie of de links hiernaast). Volg hieronder de tag 'het nieuwe werken' resp. 'high performance working' & volg ons intussen ook op twitter http://twitter.com/managementpro #HNW en #HPW.

200712

V/m KPN CEO Ad Scheepbouwer laat zich in het Financieel Dagblad uit over 'Het Nieuwe Werken is Uit'. In zijn teneur kan ik meegaan. De opmerking over 'carrièrevrouwen' die hij maakt lijkt echter niet zo handig. Ben benieuwd wat zijn dochter in 'The Big Apple' daarvan vindt....

Bron: Het Financieele Dagblad 200712

 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Karin Reichrath
Ook ik verbaas me steeds weer over de kreet het nieuwe werken. Volg al sinds circa 1996 deze ontwikkeling en herinner me nog goed Interpolis en zeker Erik Veldhoen die m.i. een grote bijdrage heeft geleverd een het nieuwe werken nu en destijds.
Nico Viergever
Pro-lid
In het artikel wordt gesteld: "Slechts het <strong>optimaal</strong> gebruik maken van de bestaande én de nieuwe vaardigheden van je personeelsbestand draagt bij aan het maximaliseren van de prestaties van de organisatie!"

In deze paragraaf ligt het probleem besloten. Vanuit het streven naar efficientie (het optimaal gebruik maken van ...) wordt georganiseerd op specialisme wat dan weer leidt tot verkokering en eilandvorming.
Dit gaat dan weer onvermijdelijk ten koste van effectiviteit, zoals bijvoorbeeld Lean (6S), TPS en ToC aantonen.
Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
Dank voor je aanvulling Karin &amp; Nico!
Nico, de door jou aangehaalde onderzoeken ken ik niet. Een zaak van 2 kanten bekijken is altijd goed, ik nodig je dan ook uit om er een gastcolumn aan te besteden. Ben benieuwd.
Dries Krens
Ben het eens dat HNW niet nieuw is. Het is wel een mooi platform geworden voor collectieve ambitie binnen organisaties en vandaar dat het thema ook aansluit. Omdat het thema zo breed is kunnen veel afdelingen/mensen zich hierin herkennen. Ik ga altijd op zoek naar hoe HNW de doelstellingen van een organisatie het beste kan ondersteunen. HNW is geen doel op zich, maar ondersteunend aan. En voor wat HPW denk ik precies hetzelfde. Ook hier is niets nieuw aan en doen we al heel lang. Alleen de naam verandert hier en daar. BPR of performance management of ..... Als het maar een bijdrage levert aan wat we willen bereiken... het is en blijft allemaal mensenwerk...
Gert-Jan Baan
Lid sinds 2008
Beste Willem, Ik ben het deels eens met je stellingname.  Wat ik graag zou willen aanvullen is dat voor veel kenniswerkers het nieuwe werken absoluut nog geen praktijk is.  Organisaties als Interpolis zou je kunnen typeren als de early adapters van het nieuwe werken maar ik heb de indruk dat veel organisaties nog erg gehecht zijn aan vaste structuren met vaste werkplekken en alles wat daar mee samenhangt. Zelf schat ik in dat zo'n 75% van de potentiele nieuwe werkers nog geen gebruik maakt van deze werkwijze. Ik denk dat over 15 jaar hier een collumn staat dat HPW achterhaald is. Kortom: nog genoeg te doen om de massa in beweging te krijgen.
Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
@ Dries &amp; Gert-Jan: inderdaad, het is allemaal mensenwerk &amp; wellicht daarom ook zo vaak aan zowel verandering als herhaling 'onderhevig'....
@ Gert-Jan, interessant in dit kader is nog dat de v/m 'moeder' van Interpolis, RABOBANK momenteel een 2-tal kantoorkolossen realiseert in Utrecht. Vraag is dan: hebben zij iets geleerd van HNW bij de 'dochter'?
Noks Nauta
Graag zou ik het Britse rapport uit nov 2009 lezen waaraan wordt gerefereerd. Ik kan op hun website BIS niet meteen vinden om welk rapport het gaat.
Kan iemand me meer details vertellen zodat ik het kan vinden?
 
Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
Beste Noks, het betreffende onderzoek is o.m. gepubliceerd in een aantal nota's met de titel <a href="http://www.bis.gov.uk/policies/further-education-skills/skills-for-growth" rel="nofollow"><em>'Skills for Growth'</em></a>. Volg de link. (nb; thanx voor je opmerkzaamheid, in heb de BIS link in de <em>entry</em> aangepast)
Patrick
@ Willem Scheepers, De rabobank gaat nu pas over op het nieuwe werken. De twee torens komen daar om meer te kunnen centraliseren (er zijn nu heel veel lokaties) en om daar het HNW concept door te voeren. Verschillende soorten werkplekken, cafe's etc etc
High performance working (hpw). Next level? | de Personeelsman
[...] Meer inspiratie over high performance working op managementpro.nl [...]
Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
Thanx Patrick voor je aanvulling. Wat ik mezelf alleen nog afvraag: wat is de beeldvorming voor potentiële werknemers?
'Ik wil graag flexwerken maar blijkbaar wordt van mij verwacht dat ik in die gebouwen verschijn....'
Is daarmee rekening gehouden?
Marck Oostra
De vraag wat "uit" of "in" is aan de management-borreltafel lijkt me aanmerkelijk minder belangwekkend dan de vraag wat wel of niet werkt, en in welke mate dat wat werkt ook echt wordt toegepast.
Mijn indruk is dat het Nieuwe Werken, al het gepraat erover ten spijt, nog maar zeer beperkt wordt toegepast; zeker in verhouding tot wat het organisaties en de groeiende community van zelfstandige professionals te bieden heeft, in de zich nu pas echt ontwikkelende netwerkeconomie.
Voorzover ik het kan beoordelen "bijten" het Nieuwe Werken en High Performance Working elkaar op geen enkele manier; integendeel. Dat ook HPW ongetwijfeld merites heeft, betekent dus allerminst dat het Nieuwe Werken nu ineens heeft afgedaan.
Karen Visser
Lid sinds 2019
Eens met Marck. Ze bijten elkaar niet, overlappen elkaar wel degelijk. En HNW heeft zeker niet afgedaan. Het wordt deels als een containerbegrip gebruikt om verschillende ontwikkelingen in te plaatsen, zoals telewerken, sturen op output e.d.
Ik denk dat de afkorting misschien eerder moet staan voor Het Nieuwe Werkgeverschap, want daar verandert behoorlijk wat in.
Oproep tot High Performance Working in de Zorg
[...] definitie van High Performance Working (HPW) is: “Een algemene benadering in het managen van organisaties die gericht is op een meer [...]
HPW: Betekent toename Vacatures ook toename Prestaties?
[...] wil je Beleid aan de basis liggen van Toegevoegde Waarde voor de organisatie, aan de basis van High Performance Working, dan is daarvoor meer nodig dan alleen een [...]
Peter Knoers
Lid sinds 2019
Interessant debat! Wat me opvalt is dat vaak, ook hier weer, HNW wordt versmald tot flexibele werkplekken en thuiswerken. Terwijl de kern m.i. veel meer zit in een andere verhouding van de werknemer tot zijn werk(gever). Binnen HNW verschuift een deel van het 'mentaal eigenaarschap' van het werk naar de werknemer. Het stelt dus ook hoge eisen aan de rolinvulling en verantwoordelijkheid van die werknemer.  Wat dat betreft zijn er inderdaad parallellen met HPW, als je een niveautje dieper kijkt. Wel de moeite waard om dieper over door te denken en verder te ontwikkelen! Overigens: wat ik weet van de Rabobank is dat daar een stevig programma onder ligt, Rabo Unplugged. Dat gaat juist in op nieuwe rollen en verantwoordelijkheden en op het ontwikkelen van nieuwe competenties die daar bij passen. Dus het gaat veel verder dan 'kantoorinirichting;', En dat lijkt me terecht.      
Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
Mee eens Peter, hier hanteren wij dan ook bij voorkeur <a href="../het-nieuwe-werken-bestaat-al-50-jaar-zelfs/" rel="nofollow">Het Nieuwe Werken zoals dat door Gore c.s. wordt beoefend</a> (&amp; misschien is Rabobank die zelfde weg ingeslagen)
Het Nieuwe Werken is Uit, High Performance Working is In! Deel II
[...] is een hype, let wel: een media-hype(!). Zo behaalde de vlog van Deel I van &#8216;HNW is Uit, HPW is In!&#8217; nu al 560 kijkers &amp; counting. Sterker nog: de tweet gerelateerd aan diezelfde entry zwierf 15 [...]
Wordt 2011 het Jaar van Vertrouwen?
[...] bleken managers geen vertrouwen te hebben in Het &#8216;Nieuwe&#8217; Werken, vroegen zij zich af of je nog kan vertrouwen op de eigen gedragscodes, ook weten zij door de [...]
Het Nieuwe Werken is Uit, High Performance Working is In! Deel IV over AVW. - ManagementPro
[...] event. ook nog eens Deel I, Deel II en Deel III van de serie &#8217;Het Nieuwe Werken is Uit, High Performance Working is [...]
YAHOO of: Het Nieuwe Werken is Uit en de Medewerker van de Maand schaffen we ook af. Over arbeidsproductiviteit. - ManagementPro
[...] De &#8216;vertrouwelijke&#8217; memo die YAHOO!&#8217;s CEO Marissa Mayer enkele dagen terug de organisatie instuurde zorgt wereldwijd voor &#8216;nog al wat&#8217; rumoer. De essentie van Marissa&#8217;s boodschap: &#8220;To become the absolute best place to work, communication and collaboration will be important, so we need to be working side-by-side.&#8221; Naast &amp; met elkaar werken is volgens YAHOO! toch de beste manier om de Beste Arbeidsplek te worden. Eenvoudig gezegd: al die leuke fratsen van &#8216;Het Nieuwe Werken&#8217; zijn voortaan Uit! [...]