Is Discriminatie uit te bannen? Jawel.

Wie zit daar echt achter?

Het Sociaal Cultureel Plan bureau komt met het rapport 'Liever Mark dan Mohammed'. Conclusie: "Niet-westerse allochtonen hebben bij een sollicitatie minder kans uitgenodigd te worden voor een gesprek dan autochtone Nederlanders. Dat geldt vooral voor lagere functies en functies op middelbaar niveau en bij beroepen waar contact met klanten onderdeel uitmaakt van het werk."

Die discriminatie gebeurt dus al zodra de sollicitatiebrief op de digitale mat valt. 'We hoeven zijn naam maar te zien en ons besluit is al genomen.....'

Geert Hofstede merkte ooit op: " Culture is more often a source of conflict than of synergy. Cultural differences are a nuisance at best and often a disaster." Dat het afwijzen van Mohammed eerder gebeurt op basis van de percepties over of onbekendheid met zijn cultuur dan de klank van zijn naam, lijkt mij hier voor de hand te liggen.

Toch is het een gemiste kans, die afwijzing van Mohammed 'bij gebleken geschiktheid'. Je zou 'zo maar' veel profijt van 'm kunnen hebben.

Hofstede merkte vervolgens ook op: “For those who work in international business, it is sometimes amazing how different people in other cultures behave.”. 'Verrassend', dat is het kennis maken met andere culturen. & Hofstede bedoelt dat m.n. niet negatief. Als je open staat voor andere culturen, dan kan je dat veel rijkdom brengen; rijkdom in de brede zin van het woord.

Eenvoudig voorbeeld: het rapport noemt o.m. de horeca als discriminerend. Zou het niet (zakelijk) handig kunnen zijn voor een horecabedrijf door ook Mohammed in dienst te nemen. Wellicht trekt zijn aanwezigheid in de zaak andere c.q. meer(!) klanten aan. Tenslotte wordt onze gehele samenleving steeds internationaler & bij veel klanten lijkt het er verdacht veel op dat zij bij hun 1e contact met een organisatie m.n. geholpen willen worden door een cultuurgenoot. 'Spiegelen' noemen we dat ook wel.

De Gemeenten waren er vandaag als de kippen bij om, na lezing van het rapport, te melden dat zij 'de allochtone sollicitant niet discrimineren!' Compliment is hier op zijn plaats. Dat dit gevoel wordt bevestigd blijkt wel als je googled naar 'gedragscode Gelijke Behandeling', de diverse Overheidsorganen springen er dan uit. Zo lezen we bij De Nederlandsche Bank  in een 13 pagina's tellende 'Gedragscode' niet alleen hun definitie van discriminatie maar ook dat 'discriminatie een reden is voor ontslag!'.

Maar nu de praktijk nog, die blijkt vaak, zelfs recent nog, toch 'iets anders' te zijn dan de vaak theoretische codes, codes die op die manier dan ook verworden tot 1 van die vele papieren tijgers. Jammer.

'Jammer' omdat er nog te weinig organisaties zijn die profijt weten te halen uit de diversiteit in samenstelling van hun arbeidskrachten. 'Profijt' of wel Winst & Continuïteit(!) zoals Advanced Processing dat doet: een omzet van 12 miljoen, met 300 medewerkers, medewerkers die samen 14 talen/culturen vertegenwoordigen.....

Maar Advanced Processing is wellicht een Witte Raaf & hebben andere organisaties hier nog een lange weg te gaan voordat ze de voordelen in zien door juist Niet te discrimineren & optimaal te profiteren van diversiteit in de ruimste zin van het woord. Ik wens de sectoren uit het rapport dan ook veel wijsheid.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Cees
Wat wij ons te weinig realiseren is dat discriminatie meer kapot maakt dan je lief is, dat het klauwen vol geld kost om dat weer recht te zetten, en dat de autochtone Nederlander straks zijn AOW krijgt omdat de Mohammeds en de Fatima's de werkenden zijn van de toekomst. We kunnen veel discriminatie uitbannen als we elke sollicitant de naam Piet Jansen of  Lena de Vries laten gebruiken, of gewoon "Solli Citant". Dan pas word je echt op kwaliteiten beoordeeld...
Willem Scheepers
Inderdaad Cees, wij hebben elkaar nog hard nodig willen me de 'welzijnsstaat' van ons land jn de nabije toekomst op zijn minst in stand houden, ook dat laat het INSEAD rapport <a href="../who-cares-who-dares-kennis-tekort-wie-trekt-het-zich-aan-wie-durft/" rel="nofollow"><em>'Who Cares, Who Dares? Providing the Skills for an Innovative and Sustainable Europe'</em></a> zien......