Is er plaats voor een vrouw in de directiekamer? (nb; wellicht nu meer dan ooit).

“Het dilemma rondom leiderschap is dat organisaties en het organiseren daarvan complexer zijn geworden en dat binnen een zich steeds sneller veranderende omgeving. Er zijn hiervoor gewoon onvoldoende uitzonderlijk goede leidinggevenden beschikbaar.

We verwachten van een leidinggevende overtuigd te zijn van zichzelf en van de beslissingen die er worden genomen. Tegelijkertijd verwachten we van de leidinggevende nederigheid. We verwachten dat de leidinggevende niet alleen kracht uitstraalt maar ook beïnvloed wil worden door andere inzichten. We verwachten dat de leidinggevende een uitzonderlijk vooruitziende blik heeft maar ook praktisch in de dagelijkse realiteit. We verwachten moed maar ook zelfreflectie.”

Dit citaat komt uit een interview dat professor Gary Hamel deze week gaf aan McKinsey. Hij betwijfelt dat er nog voldoende capabele leidinggevenden te vinden zijn om organisaties te leiden door de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd…….

Niet onmogelijk deze stelling maar misschien helpt hier de analyse van hun onderzoek naar diversiteit en inclusiviteit zoals collega professoren Boris Groysberg en Deborah Bell dat beschrijven in het recente HBR artikel ‘Dysfunction in the Boardroom’.

De bestuurs-, directie-, managementkamer dysfunctioneert. De deelnemers komen in deze kamers niet tot een effectieve bijdrage aan het voortbestaan van de organisatie. Da’s nog al een stelling. Alleen: als je nu dagelijks de berichten leest over dat wat er allemaal beter kan in organisaties en het organiseren daarvan, dan zou je nu al kunnen concluderen dat er (helaas) een kern van waarheid zit in de stelling van de Harvard professoren……

Collega Gary Hamel deelt deze menig. Hij is dan ook al geruime tijd van mening dat managen de minst efficiënte activiteit is in je organisatie. Hamel is dan ook wetenschappelijk op zoek naar alternatieven. Eén van de middelen die hij daarvoor inzet zijn Hackatons: een interactief, social platform waarop ideeën over een breed scala aan bedrijfskundige aspecten wereldwijd met elkaar worden gedeeld. Zo is er voor dit thema de hack Leaders Everywhere Challenge (nb; de titel zegt alles); interessant.

Groysberg & Bell geloven (nog) wel in de betekenis van leidinggevenden voor een organisatie en gingen daarvoor op zoek naar de (mogelijk) toegevoegde waarde van de thema’s diversiteit en inclusiviteit: ‘Het bevorderen van inclusiviteit is verwant aan het bevorderen van diversiteit.’ (Bron: Uwiki) De onderzoeksvraag in de VS en de EU was: ‘Is er plaats voor een vrouw in de directiekamer?’

Vervolgens melden de onderzoekers: “There are three key themes we discovered in the data:

  • Women had to be more qualified than men to be considered for directorships. Women also seemed to pay a higher personal price to become board members than men did.
  • Although boards say they like diversity, they don’t know how to take advantage of it. We found a stark disconnect between female directors’ experiences and their male colleagues’ perceptions. Women told us they were not treated as full members of the group, though the male directors were largely oblivious to their female colleagues’ experience in this regard.
  • Great talent alone is not enough to create a wellfunctioning board. Boards need formal processes and cultures that leverage each individual member’s contribution as well as the directors’ collective intellect.”

Vanuit het perspectief van de vrouwelijke kandidaat zijn deze bevindingen niet helemaal ‘Hosanna’. Het sluit aan op dat wat Facebook’s COO Sheryl Sandberg recent wist los te maken, Lean In. & We leven nog wel in 2013…..

Wat het artikel van Groysberg & Bell ‘in dit (korte) kader’ ook interessant maakt dat is het overzicht van de manier waarop zowel mannelijke als vrouwelijke leidinggevenden hun sterke punten kwalificeren.

Bron: HBR.org

Bron: HBR.org

Prof. Lynda Gratton typeert (ook) vandaag dergelijke verschillen ‘M/V’ als volgt “Feminine uniqueness is a rich product of their history, their interests, and their hopes and aspirations.”

De onderzoekers stellen: omdat er nauwelijks gebruikt wordt gemaakt van de diversiteit aan sterke punten die in een bestuurs-, directie-, managementkamer vertegenwoordigd kunnen(!) zijn, zo’n kamer al snel dysfunctioneert. Daarvoor is ‘iets’ te zeggen, toch?

De tijd van een organisatievorm zonder management, zoals Gary Hamel zich dat met enig voorbehoud voorstelt “This is not some romantic thing—you know, “let’s just give everybody more power” —because that’s probably chaos.”, kan nog ff voor ons liggen. Maar tot die tijd daar is kan het plaatsen van een vrouw in de directiekamer van je organisatie er mogelijk toe bijdragen dat je samen nu al een stuk minder dysfunctioneert.

Groysberg & Bell: “Our data suggest, it takes more than great talent to make a great board. Talent alone cannot overcome dysfunctional dynamics. Companies increasingly recognize the distinction between diversity and inclusiveness: Diversity is counting the numbers; inclusiveness is making the numbers count. Boards need to improve on both dimensions.”

Bron: Dysfunction in the Boardroom.

Lees ook het Forbes’ artikel At least 39 of the women on the 2013 list of The World’s 100 Most Powerful Women are first at something.

Overigens & voor degene die dit nog niet weet: gelijkheid & diversiteit nemen een belangrijke plaats in binnen het ‘Investors in People managementmodel’, hier samengevat in een Prezi.

*VID is alweer 2 jaar oud maar lijkt nog steeds relevant…….

=======

250513

Het NRC meldt vandaag ‘Vrouwenquotum drukt winst bedrijf – ook negatieve invloed op omzet’. De journalist baseert zich op opmerkingen van de Amerikaanse auteur Christina Hoff Sommers, schrijfster van het boek Who Stole Feminism? Ter geruststelling: het effect van vrouwelijke bestuursleden op de resultaten van hun organisatie is een onderzoeksgebied waarmee we voorlopig nog niet klaar zijn. Er is inmiddels een scala aan onderzoeken met zowel voors als tegens; volg voor een voorbeeld de link.

Zoals hiervoor al opgemerkt verandert door de komst van vrouwen, van diversiteit, de dynamiek van een team en zijn er, naast die dynamiek, nog veel meer factoren die de resultaten van een bedrijf beïnvloeden. Wat te denken bijv. van het moment van je aantreden? (ook) Hoff Sommers gaat waarschijnlijk ‘kort door de bocht’. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *