Leuk: Diversiteit? Stuur vrouwen op cursus!

De Zakelijke en de Financiële Dienstverlening zijn m.n. de sectoren die de komende jaren te maken hebben c.q. krijgen met meer vrouwelijke medewerkers. Een meerderheid aan vrouwen is er nu al werkzaam binnen de Financiële Dienstverlening, zelfs binnen de hogere functies is dat aantal groeiend (bijv. RABO: 21% van de ‘hogere functies’ bezet door vrouwen). Ook de Zakelijke Dienstverlening krijgt te maken met de noodzaak voor meer vrouwen in hogere functies. Voorbeelden daarvan zijn: Accountancy en Advocatuur.

Motivatie voor deze stelling: momenteel volgen er meer meisjes (v) dan jongens (m) een hogere opleiding: HBO 200.000 (v) 180.000 (m) &  WO 110.000 (v) 105.000 (m) (bron: CBS’ Jaarboek Onderwijs in Cijfers 2009), dit zal de komende decennia nauwelijks wijzigen. Ook nu al is het aanbod afgestudeerde vrouwelijke Accountants en Meesters in de Rechten groter dan hun mannelijke equivalenten. Dat dit betekent dat beide beroepstakken feminiseren, waarvan de impact (bijv. op degenen die kapitaals- en geweldsdelicten plegen) gigantisch is, mag zeker niet worden onderschat maar dit is hier & vandaag geen issue.

Nee, leuker (sic.) is om te zien hoe de Z & F Dienstverlening nu, op dit moment omgaat met ‘Vrouwen aan de Top’. Het blijkt namelijk zeer lastig om die hoog opgeleide vrouwen vast te kunnen houden: veel van deze vrouwen in hogere functies verlaten die Hogere functie na gemiddeld 7 jaar (al); reden: Stress. (bron: onderzoek De Volkskrant ‘Hart en Ziel’).

Dan de oplossing waar men, bedacht door een man dat kan niet anders(toch, heren?), meekomt: we sturen de vrouwen naar een cursus ‘Hoe om te Gaan met Diversiteit’. Leuk 🙂

Leuk is het ook om te zien dat de vrouwen die op cursus worden gestuurd dat ook nog eens heel normaal en logisch vinden……. 😮

Maar dames, dat is het dus niet! Zelfs al kom je er zelf niet uit tijdens een recente Ronde Tafel Bijeenkomst. Lees nog eens de entry ‘Dames, is het echt zo erg?’ & je weet waarom (nb; mail/bel me anders). Over Diversiteit, & dat dit meer is dan alleen M/V, schrijf ik hier wel vaker (te veel misschien?). Mijn reden is eenvoudig: niet zo zeer omdat ik 3 dochters heb (zou ‘t? 😉 ) die ik een mooie carrière gun, nee meer omdat het een Strategisch gegeven is dat vrouwen een grotere en meer cruciale rol in onze (Europese) economie gaan innemen. Zie CBS. Een organisatie kan er dan ook maar beter op voorbereid zijn, liefst Strategisch.

Voor veruit de meeste organisaties in de Zakelijke en Financiële Dienstverlening vraagt de échte invoering van Diversiteit om een mentaliteitsverandering, sterker nog: vraagt dit om een cultuurverandering! Het op cursus sturen van dames zodat zij kunnen overleven in een masculiene omgeving (want dat is het uitgangspunt toch, heren?) is niet de oplossing.

De echte oplossing mag worden gezocht in de uitdaging om van Diversiteit juist géén issue te maken. Om Diversiteit dus te zien als een logisch onderdeel van Strategisch HRM, een logisch onderdeel van organiseren & ondernemen. “Beste verdachte (heer Madoff bijv.) de advocaat die wij u toewijzen is de Beste die we beschikbaar hebben. Jawel, nu u het zegt onder haar toga draagt zij een mantelpak. Maar da’s toch geen probleem? U wil toch ook De Beste?”

(nb1; heren wij hebben 1 geluk, bij het aantal promovendi spannen wij de kroon: 1.900 (m) 1.300 (v); nog wel…….)

(nb2; het CBS Rapport geeft nog meer interessante info zoals de status van het ‘bekende’ Leven Lang Leren Project)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *