Strategic Workforceplanning: de Flexwerkers van ORANJE.

ORANJE speelt vrijdagmiddag opnieuw een cruciale wedstrijd. Weinig mensen, m.u.v. Minister Asscher, beseffen dat de doelstelling van deze wedstrijd, namelijk een overwinning op Spanje, niet wordt uitgevoerd met vaste krachten maar met 11 flexwerkers. Sterker nog: op de bank zitten nog eens 12 van deze flex-krachten om ‘in geval van nood’ de klus alsnog te kunnen klaren.

Daar waar veruit de meeste organisaties juist vaste krachten inzetten om het Strategische Doel van de organisatie te kunnen behalen, volstaat ORANJE met flexwerkers. Het kan ook niet anders: het zou de organisatie, KNVB, een kapitaal kosten om deze talenten in vaste dienst te nemen terwijl zij in een paar jaar tijd maar enkele keren écht nodig zijn. Daarmee is ORANJE een mooi staaltje van Strategische Personeelsplanning.

Als een organisatie kan volstaan om op het ultieme moment, hier het behalen op 13 juli 2014 van het WK Voetbal 2014, gebruik te maken van flexwerkers, wie zijn dan je vaste krachten (als die al überhaupt nodig zijn….)?

Nu is een elftal als ORANJE sowieso al interessante materie in het licht van Strategisch HR(R)M. Voordat je de beste talenten kan inzetten, gelden er enkele basisregels:

  • De Besten & alleen de Besten worden tijdelijk voor dit ene doel ingehuurd (zoals opgemerkt: in vaste dienst zijn zij te duur)
  • Volgens de spelregels mogen er uitsluitend levende mannen worden ingezet. (NB; geen vrouwen, geen androïden)
  • I.v.m. de eisen aan fysieke en mentale gesteldheid is de leeftijdsgrens 20 – 35 jaar. (NB; generatiemanagement is n.v.t.)

Weinig organisaties kennen zo duidelijk omschreven uitgangspunten voordat men medewerkers inzet. (NB: er is ook nog zoiets als ‘beschikken over een Nederlands paspoort’ maar o.m. Jonathan de Guzman laat zien dat je daarmee als werkgever flexibel kan omgaan, mits je er op tijd bij bent…..)

Om het m.n. de flexwerkers makkelijk te maken, zij zijn tenslotte maar even bij je op de werkvloer, laten de ‘randvoorwaarden’ aan duidelijkheid niets te wensen over (NB: binnen SWA stelt men het zo: het is dan ook geen werk, het is een drijfveer):

  • De VISIE is duidelijk: BRAZIL.
  • De MISSIE is duidelijk: met verzorgd spel deelnemen aan de 2014 FIFA World Cup Brazil.
  • Het Strategisch Doel is duidelijk: Wereldkampioen Worden!
  • Het Business Model is duidelijk: alles voor het flexibele TEAM: juist de entourage (KNVB) kent daarvoor een vaste teamsamenstelling.

Met dat laatste lijkt ORANJE te voldoen aan dat wat Lynda Gratton beschreef in The SH/FT: je organisatie beschikt over (een kleine kern) vaste krachten, vervolgens over een flexibele schil die ‘pas’ wordt ingezet als het écht nodig is en tot slot over de immense virtuele mogelijkheden die je organisatie ter beschikking staan.

Om met het laatste te beginnen: in de virtuele kring bevinden zich de scouts. Zij zijn degenen die wereldwijd het talent-in-actie spotten zonder dat zij daarvoor ooit je hoofdkantoor binnenkomen. Met de flexwerkers hebben we al kennisgemaakt. In deze situatie bestaan de vaste krachten uit de entourage van ORANJE: het team dat de ingehuurde flexwerkers optimaal tot resultaat kan laten komen, zij creëren over langere tijd de meest gunstige omstandigheden om onder te kunnen opereren.

De inzet varieert vervolgens via een werving & selectieprogramma met daarin het inwerken & het ontwikkelen tot aan optimale train- & verblijf locaties. Eindverantwoordelijk voor dit alles is de Coach, hier Louis van Gaal. Deze coach of CEO is zeker in vaste dienst, zelfs al fungeert hij maar tijdelijk: hij is geen interimmer. Vraag is dan nog ‘wat voor type coach wil je zijn?’.

V/m BT & ALCATEL CEO Ben Verwaayen daarover in de Het FD van dit weekeinde: “Het blijft natuurlijk altijd de vraag of je mensen  kunt motiveren. De keuze die je dan hebt, betreft het type leiderschap. Je hebt de duwende coach, de trekkende coach en de coach die in het midden loopt. De duwende coach geeft zijn mensen mogelijkheden. De trekkende coach dwingt ze, neemt het voortouw. De middelste is de vriendjescoach.” Dat laatste wil je natuurlijk niet zijn…….

(voor nu) Tot slot nog het antwoord op de vraag: ‘Wie nemen we mee, de leukste of de beste mensen?’: “You don’t need nice people. You need good people.

Good and nice are not the same thing. The opposite of good is bad. The opposite of nice is unlikeable.

Nice people care if you like them; good people care about you. Nice people stretch the truth; good people don’t. If you tell a nice person to do something evil, they might do it because they do not want to upset you; a good person will refuse to do it.”

Dat het mooie wedstrijden mogen worden!

*VID: ‘9 lang naar het WILHELMUS luisteren is wellicht teveel van het goede. 😉

NB: wil je een leuke voorbereiding op het WK? Kijk dan naar FIVES, favoriete WK (Voetbal) momenten ieder samengevat in 5 seconden. Zo zie je een scorende Gullit maar ook de klodder van Rijkaard. 😮

==========

140614

Op vrijdag de 13e schreven de flexwerkers van Oranje Historie: 5 – 1 overwinning op Spanje! Hier het Match Report van de FIFA.

Bron: BD.nl

Bron: BD.nl

Op naar de volgende overwinning….. 🙂

190614

& Die volgende overwinning kwam er:

Bron: BD.nl

Bron: BD.nl

Door naar de 2e ronde. Wellicht is het raadzaam dat de flexwerkers van Oranje in de laatste groepswedstrijd verliezen van Chili. Ervaring leert dat de Chilenen je vervolgens onderschatten als je hen weer tegenkomt in de Finale. 😉

210614

Counter to the belief that higher and higher levels of talent produce ever-better performance, these findings suggest that organisations should reconsider their priorities and remember that when teams need to come together, more talent can tear them apart.”  stelt Roderick Swaab, Assistant Professor of Organisational Behaviour at INSEAD in zijn bijdrage Can a Team Have Too Much Talent?. Zijn conclusie, nadat hij o.m. Les Blues onderzocht: inderdaad dat kan. Het loopt elkaar in de weg….

Nog een reden te meer dus om flexwerkers serieus te overwegen. Overigens lijken (ook) Les Blues met deze aanpak succesvol te zijn.

240614

Bron: BD.nl

Bron: BD.nl

Tegen Chili lieten flexwerkers Dirk Kuijt, Leroy Fer en Memphis Depay zich van hun Beste Kant zien: 5-3-2 wordt de nieuwe metafoor voor de succesvolle flexwerker!

300614

Je valt in & je scoort ofwel je doet waarvoor je komt: flexwerker in optima forma!

Bron: BD.nl

Bron: BD.nl

130714

ORANJE behaalde dit WK een mooie 3e plaats! Tijdens deze ‘klus’ verbaasde coach Louis van G(eni)aal met de ene na de andere Strategische HR zet. ‘De kers op de taart’ was gisteravond de wissel van Jasper Cillessen met Michel Vorm. Door dit te doen vestigde Van Gaal c.s. een nieuw record: alle spelers / flexwerkers werden voor het eerst ingezet tijdens een toernooi. Maar voor die inzet heb je ze toch ook (tijdelijk) in dienst genomen… 😉

Bron NOS.nl

Bron NOS.nl

5 thoughts on “Strategic Workforceplanning: de Flexwerkers van ORANJE.”

frans 8 jaar ago

Wat een onzin die parallel van flexwerkers met het NL-elftal. Gemakshalve wordt even vergten dat ze in vaste dienst zin bij een club… Dat je voor een speciaal doel een speciaal team samenstelt waarin je de beste mnsen bij zoekt is prima.Dat zie je ook veel in oranisaties gebeuren met vaste mensen waarvan de talenten worden benut en daavoor hoef je echt geen flexwerkers in te huren.

Willem Scheepers 8 jaar ago

Dank voor je reactie Frans & inderdaad: ook de flexwerker is (vaak) in vaste dienst al was het maar bij zijn/haar persoonlijke bedrijf.

Het is handig dat spelers c.q. flexwerkers elders in vaste dienst zijn om – de kosten in de hand te houden, en om – in ieders belang uitsluitend het talent tot zijn/haar recht te kunnen laten komen en niet te vervallen in allerhande ‘nevenactiviteiten’…….

Laranja Mecânica (aka Oranje) Accelereert naar WKFinale op basis Principes John Kotter. – ManagementPro 8 jaar ago

[…] Strategic Workforceplanning: de Flexwerkers van ORANJE. […]

Wedstrijd Verloren, Doelstelling Behaald; ORANJE, een ALLIANTIE…. – ManagementPro 8 jaar ago

[…] Strategic Workforceplanning: de Flexwerkers van ORANJE. […]

Had US Army Matthijs de Ligt op een Cruciaal Moment ingezet? Over Effectief Talent Management. – ManagementPro 6 jaar ago

[…] ga ik het hier niet hebben. Het thema nu is Talent Management (hoewel Van Gaal daarin een uitstekende hand had, het mag worden gezegd) en de manier waarop de grootste werkgever ter wereld deze uitdaging […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *