2009: Klokkenluider? Nee, dank u.

'Ja zie je, altijd over die klokkenluiders, dat is altijd een minder prettig onderwerp.' dat zei Minister Guusje ter Horst zondagavond als slotopmerking in ZEMBLA. Zelfs de Minister die vóór een Klokkenluidersregeling is zit met haar handen in het haar als het plots écht over diezelfde Klokkenluiders gaat.

Nb; 'Een Klokkenluider is een werknemer die misstanden in zijn bedrijf of organisatie naar buiten brengt.'

benchmark voor Nederlandse Klokkenluiders is toch wel Ad Bos. (nb; hij heeft inmiddels zelfs een eigen Wiki verdiend!) Na enkele jaren in een mobile home te hebben overleefd zou sollicitant Ad Bos nu € 10,5 miljoen ontvangen voor zijn (on?)dankbare rol in de Bouwfraude. Zou(!) als de Officier van Justitie niet roet in het Kerstmaal had gegooid door in cassatie te gaan.

Toch nog iets voor u? Die rol van Klokkenluider? Dan heb ik nog een paar tips.

In maart 2007 stond er in HBR een interview met psycholoog Howard Gardner. Titel van het artikel: 'The Ethical Mind'. Gardner breekt in het interview een lans voor etisch handelen in het management van ondernemingen. Zijn definitie van ethisch handelen: 'A person with an ethical mind asks "If all workers in my profession .... did what I do, what would the World be like?"'

Hij voegt daar nog aan toe: 'In business, it's easy to wander off the proper path, because professional standards are a vocational option, not part of the territory.'  M.a.w.: ethiek doen we er ff tussendoor, het is feitelijk geen noodzakelijk onderdeel van ons handelen, 'dus waarom?'

A Hell of a Job dus, dat ethisch handelen. Maar zou het management hiertoe tóch in staat zijn, dan hebben we geen Klokkenluiders meer nodig, toch? 

Stel nu dat u in 2009 een Klokkenluider wilt worden, tegen beter weten in wellicht, dan heeft prof. Kathleen Reardon enkele tips voor u. Zij publiceerde het artikel 'Courage as a Skill'. (nb; want dat je Moed nodig hebt, als Klokkenluider, dat mag duidelijk zijn)

  • Setting Goals (wat wil je bereiken?)
  • Determining Your Goal's Importance (vraag jezelf: is wel allemaal écht belangrijk, dat wat je aan misstanden tegenkomt of is het kinnesinne?)
  • Tipping the Power Balance (kaart het eerst intern aan, je bevindingen, voordat je naar buiten gaat; dit vraagt al moed en zet de machtsbalans met je direct chef wellicht op scherp)
  • Weighing Risks and Benefits (wat verlies ik ermee en wat krijg ik er voor terug? Ad Bos is daarbij een saillant voorbeeld: zijn villa en dito bezittingen raakte hij kwijt maar de band met zijn familieleden werd sterker)
  • Selecting the Right Time (de keuze van het moment waarop je naar buitenkomt met je bevindingen is cruciaal!!)
  • Developing Contingency Plans (nu heb je 'het' naar buiten gebracht maar het is nog maar de vraag of er ook direct 'iets' mee wordt gedaan, vaak geldt ook hier: 'de aanhouder wint' & ben jij zo'n aanhouder)

Hebt u er nog zin in? Laat het ons maar weten.

De Klokkenluider, het zal waarschijnlijk een uitzonderlijk fenomeen blijven......

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Walther Ploos van Amstel
Lid sinds 2019
Mijn ervaring is dat je als klokkenluider gewoon vogelvrij bent. De omgeving en je collega's reageren vooral vermaakt... voor je bazen word je een paria. Het kost je uiteindelijk baan. Niet doen dus? Of als ultieme wraakactie? Maar, wat vind je nieuwe baas daar an weer van. Inderdaad: courage is een skill...
Amarantis, Vestia, m.b.v. staatssteun salarissen verhogen, Kapitalisme is er dus in nog Rauwere Vormen…. - ManagementPro
[...] dat het je professionele plicht is, voel je jezelf waarschijnlijk al snel een klokkenluider & wie van ons wil dat nu zijn?…. Het feit dat er voor het weekeinde een ‘concept rapport’ verscheen waarvan het [...]