Achter iedere spreker .....

... staat wel iemand die meepraat. Of beter gezegd: iemand die mee communiceert.

Bij het organiseren van bijeenkomsten is het, over het algemeen, mijn advies dat de spreker, en de spreker alleen(!), op het podium staat. Mensen van allerlei pluimage die achter de spreker staan of zitten leiden het publiek alleen maar af van 'de boodschap', op zijn minst: vaak. En dat bij een boodschap die de spreker juist zo graag onder de aandacht van het publiek had wil brengen.

In de leuke film 'Pretpark Nederland' laat Michiel Van Erp, waarschijnlijk onbewust, zien wat de gevolgen zijn als er een spreker is en iemand anders in het gezelschap communiceert mee. Van Erp zoomt genadeloos in op dit personage en zo leidt hij ons (nb: onbewust?) af van de boodschap van de spreker.

'Ooit' heb ik bij een Algemene Leden Vergadering (nb: d.i. vergelijkbaar met een aandeelhoudersvergadering) voorgesteld dat er alleen een spreker op het podium zou staan. Er zou op dat podium dus geen plaats zijn voor de leden van de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht. Zij zouden hun plaats krijgen op de eerste rij. Dat voorstel viel niet in goede aarde want juist daar op dat podium was toch hun plek, juist daar was toch hun jaarlijke 'one minute of fame!' ?!.

Jammer, want wat ik eerder al zag bij vergaderingen c.q. bijeenkomsten gebeurde ook nu. Terwijl de spreker een gloedvol betoog hield, was één van de mensen achter hem met de juiste instelling van zijn stoel bezig, bij een dame had haar kapper die middag blijkbaar een verkeerde shampoo gebruikt (jeuk!), weer een ander had honger of was vermoeid ('gaaaap!') en een 4e voelde de trilling van zijn mobi en spoedde zich van het podium. Het was in ieder geval nog prettig dat geen van deze podium-tijgers met elkaar in gesprek ging tijdens het betoog.....

Voor het publiek bleek dus niet alleen de spreker te communiceren, vooral verbaal, maar de anderen op het podium ook, veelal non-verbaal. Dit alles was, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur, voor het publiek zéér storend of juist zéér amusant. Hoe dan ook: het publiek bevraagd aan het einde van de bijeenkomst leerde dat 'de boodschap', de goede jaarresultaten bijvoorbeeld, niet was overgekomen maar 'het toneelstuk' juist heel goed! Hadden de podium-tijgers nu op de eerste rij in de zaal plaats genomen dan had alleen de spreker 'last' gehad van hun communicatieve boodschap. (nb: waarschijnlijk had de spreker er zelfs geen last van, want een spreker heeft vaak 'slechts' oog voor het naar voren brengen van dé boodschap!).

Dat anderen in uw aanwezigheid tijdens uw betoog mee communiceren, vaak non-verbaal, dat is ook mooi te zien in de film 'Pretpark Nederland'. 2 voorbeelden:

  • een delegatie van de Gemeente Terneuzen brengt een bezoek aan de Efteling. Let tijdens het betoog van de verantwoordelijk ambtenaar eens op zijn collega, de dame met de rode veiligheidshelm. Je ziet dat zij ook wil reageren, haar gezichtsuitdrukking laat ons raden of zij het betoog wil ondersteunen of juist, laat ik zeggen, kritisch beschouwen. (nb: later herhaalt i.d. met deze spreker zich op de dijk bij Terneuzen).
  • de burgemeester van de Gemeente Zutphen heeft een communicatie-adviseur aangetrokken. Tijdens een rondwandeling in de stad is te zien dat burgervader en adviseur nog niet op 1 lijn communiceren. (nb: & later zien we daarvan de gevolgen).

In meerdere opzichten dus een interessante film, dit 'Pretpark Nederland'. Gisteren werd de film uitgezonden en donderdag wordt de film herhaald, NL2 22.40u, een aanrader!

O ja, let u ook eens op het commentaar dat een bus Chinese toeristen tijdens de gehele film geeft op (Pretpark) Nederland; hilarisch!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>