Ayaan, in eigen huis nu toch geëerd?

De wereldpers uit laten lopen voor een Nederlander en dat nog wel op Duitse bodem, dat lukte tot nu toe slechts een handjevol (hier miskende) Nederlandse voetballers. Na vandaag is daar dan Ayaan Hirshi Ali bijgekomen. Zo verstevigt Ayaan zelf nog eens het beeld dat 'een koning(in) in het eigen huis niet wordt geëerd'. Of misschien toch wel? Zijn we toch niet een beetje trots op haar? Maar als dit nu ons overkomt, dat wij juist niet worden erkend, wat kunnen we dan nog doen om dit terug te draaien?
Ayaan Hirshi Ali (toch 'pas' van 1969) is inmiddels een Wereldberoemde Nederlander geworden, niet alleen door de gebeurtenissen rondom haar persoon of omdat ze nu 'European of the Year' is maar vooral door haar uitgesproken meningen. Niets zou mij verbazen als haar naams(zelfs merk)bekendheid wereldwijd die van JPB overstijgt. Terwijl Ayaan buiten onze landsgrenzen 'de trom stevig laten roeren', gedraagt zij zich in Nederland de laatste tijd als een sphinx. Zo kon je haar vorige week in een tv-programma zien zitten schuin achter haar collega, corifee en EU commissaris Neelie Kroes. Mw. Kroes werd gevraagd hoe zij de kansen inschatte voor Ayaan om de 1e vrouwelijke premier van Nederland te worden? Nu dat vond mw. Kroes, een beetje minzaam lachend, niet zo'n goede stap voor Ayaan. Of het ook geen goede stap zou zijn voor ons Nederlanders, dat bleef in het midden. Uiterlijk (en waarschijnlijk ook innerlijk) onbewogen zat Ayaan te luisteren. Volgens mij maakte mw. Kroes een ernstige misrekening, dat Ayaan's ster in politiek Europa snel zal stijgen is geen lastige voorspelling. Misschien maakt juist dát haar ongeschikt voor het Nederlandse premierschap, maar dat terzijde. Ayaan is nu één van die voorbeelden van 'de koning die in het eigen huis niet wordt geëerd', of toch niet? Het lijkt er steeds meer op dat stiekem toch veel Nederlanders haar een meer dan warm hart toedragen! 'Alleen komt ze nu wel erg hoog boven het maaiveld uit......'

Helaas is het nog niet voor iedere 'niet geëerde koning' zover. Legio CEO's struinen 'het circuit' af als gewild inleiders en 'debaters', terwijl men 'in het eigen huis', in de eigen organisatie vervolgens maar wat blij is dat hij/zij even weg is. Legio zijn de voorbeelden van verantwoordelijken die voor vreemden 'populairder' zijn dan voor de naaste bekenden (Clinton was zo'n voorbeeld). Terecht of onterecht, want zowel de buitenstaander als de ingewijde kan de capaciteiten van deze 'niet erkende koning(in)' verkeerd inschatten(!). Wat kunt u er aan doen als het u overkomt? Als juist u diegene bent die miskend wordt? Terwijl u dat toch had willen voorkomen.  Uit het boek 'Radical Change, Radical Results' van Ludeman en Erlandson, haal ik de volgende tips (nb: want dat een 'erkenning in eigen huis' vraagt om een radicale verandering, dat mag zeker met het voorbeeld hier genoemd duidelijk zijn), en ik koppel ze dus aan Ayaan:

  • => Leer terwijl u Rent; laat uw verdediging vallen en absorbeer alle feed back  luister bijv. naar Van Aartsen.
  • => Maak gebruik van je Intuïtie; wordt een sphinx.
  • => Laat de Rollen los die je Binden; lid zijn van de VVD is leuk, maar je hoeft ze niet mee te nemen naar Berlijn.
  • => Neem Verantwoordelijkheid; ook al bedreigt dat vervolgens je leven.
  • => Vertel de Waarheid; een lastige want wat is nu De Waarheid? Maar toch: probeer het tenminste.
  • => Maak de Slapende Reus wakker; Europa lijkt op een Slapende Reus in een Wakkere Wereld, pook 'm dus maar eens stevig op.
  • => Toon je dankbaarheid; het kan geen kwaad om ieder boek, ieder interview, iedere inleiding af te sluiten met een dankwoord.

Bij het begin van uw Radicale Verandering denkt men wellcht: 'Wat krijgen we nu?', verwondering, maar langzamerhand gaat men u waarderen en uiteindelijk, als u de wijde wereld ingaat, zal men u gaan missen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Wat een raar einde aan dit gesprek….
[...] Den Haag klonk gisteren ook een variant: ‘Wat een raar einde is dit eigenlijk.’ Ayaan Hirshi Ali gaat, zo ziet het er naar uit, onze nationaliteit inruilen voor de Franse nationaliteit en in Den [...]