Brief aan Max Zuckerberg is ook Commitment aan Toekomstige Generaties.

‘Terwijl de media hun focus leggen op dat wat er fout gaat in deze wereld, verbetert diezelfde wereld zich op verschillende manieren. Gezondheidszorg verbetert. Armoede neem af. Kennis groeit. Mensen zijn verbonden.

Technologische vooruitgang op ieder vlak betekent dat jouw leven dramatisch beter kan zijn dat het onze vandaag.

Wij willen ons deel doen om dit mogelijk te maken, niet alleen omdat wij van je houden, maar ook omdat we een morele verantwoordelijkheid hebben tegenover alle kinderen van de volgende generatie.”

Met de geboorte van hun dochter Max sturen Priscilla Chan en Mark Zuckerberg een brief de wereld in die veel meer is dan een herinnering voor hun later volwassen kind.

Misschien mag je ook niet anders verwachten van de CEO van één van de meest succesvolle, jonge organisaties van dit moment. Niet alleen je zakelijke leven, ook je privéleven liggen onder een vergrootglas. Als je dan ook nog eens tot de vermogende 1% van de wereldburgers behoort dan is een cadeau bij de geboorte van je kind ‘niet meer dan normaal’….

Met de geboorte richten de ouders van Max het Chan Zuckerberg Initiative op (NB; de volgorde van de namen van de ouders van Max is hier al bijzonder….) Beiden ouders doneren de komende jaren 99% van hun aandelen in Facebook in dit initiatief. Momenteel is de waarde daarvan € 43 miljard. Het is niet lastig te voorspellen dat dit alleen maar meer wordt.

Chan-Zuckerberg zijn niet de enige CEO’s, superrijken die een essentieel deel van hun vermogen delen met de wereld. Zo doen Bill en Melinda Gates dat ook al meerdere jaren evenals Warren Buffet. Meer van hen hebben zich verzameld in The Giving Pledge.

Geld weggeven dat je toch niet mee kan nemen naar het hiernamaals (….), is niet lastig zelfs niet uniek, mogelijk zelfs niet inspirerend. Wat ik persoonlijk zeker inspirerend vind dat is de brief aan dochter Max die tegelijkertijd de wereld in wordt gezonden. Mark Zuckerberg geeft daarin niet alleen samen met zijn partner Priscilla Chan een persoonlijk commitment af aan de toekomst van de wereldjeugd. Het laat tegelijkertijd de Strategie zien van één van de meest invloedrijke CEO’s.

Twee thema’s haalt Mark Z. aan waarop z.i. de focus voor de ontwikkelingen van onze planeet dient te liggen:

Our hopes for your generation focus on two ideas: advancing human potential and promoting equality.

Advancing human potential is about pushing the boundaries on how great a human life can be.

 • Can you learn and experience 100 times more than we do today?
 • Can our generation cure disease so you live much longer and healthier lives?
 • Can we connect the world so you have access to every idea, person and opportunity?
 • Can we harness more clean energy so you can invent things we can’t conceive of today while protecting the environment?
 • Can we cultivate entrepreneurship so you can build any business and solve any challenge to grow peace and prosperity?

Promoting equality is about making sure everyone has access to these opportunities — regardless of the nation, families or circumstances they are born into.

 • Our society must do this not only for justice or charity, but for the greatness of human progress.
 • Today we are robbed of the potential so many have to offer. The only way to achieve our full potential is to channel the talents, ideas and contributions of every person in the world.
 • Can our generation eliminate poverty and hunger?
 • Can we provide everyone with basic Healthcare?
 • Can we build inclusive and welcoming communities?
 • Can we nurture peaceful and understanding relationships between people of all nations?
 • Can we truly empower everyone — women, children, underrepresented minorities, immigrants and the unconnected?
 • If our generation makes the right investments, the answer to each of these questions can be yes — and hopefully within your lifetime.”

Volg je dit blog al wat langer dan weet je dat investeren in mensen en gelijkheid c.q. gelijke behandeling, thema’s zijn die mij raken. Vandaar ook, natuurlijk, dat de brief aan Max mij inspireert.

Het kan niet anders (werkelijk?), of is er kritiek maar wat je ook vindt van het Chan-Zuckerberg Initiative dat er ‘iets’ dient te gebeuren met de leefbaarheid van de planeet die wij in bruikleen hebben voor volgende generaties, mag duidelijk zijn. Een scala aan politici, bestuurders, lobbyisten, belangenverenigingen e.d. in Parijs onder de noemer COP21 krijgt dat niet voor elkaar; helaas…..

Inspiratie voor deze entry: A letter to our Daughter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *