Cuba ook in CRISIS?

Nu nadat ik gisteren Eliades Ochoa heb zien optreden twijfel ik of de landgenoten van Ochoa zich ook écht negatief laten beïnvloeden door de decennia lange economische crisis op dit tropische eiland. Van deze veerkracht kunnen wij nog iets leren!

Buiten viel de sneeuw in grote vlokken neer, binnen creëerden Ochoa & zijn kameraden van de Buena Vista Social Club binnen no time sferen die mijn herinnering terugbrachten naar het Caribisch gebied.

Cuba heeft een Bruto Nationaal Product van slechts $ 11.000,-. (Nb; VS: $ 45.800; NL: $ 39.000) Da’s niet veel, daarvan kun je aardig depressief worden maar Ochoa niet & volgens hem ook zijn landgenoten niet.

Ochoa was net te laat om opgenomen te worden in de 1e ‘CRISIS 2008’ PoPo synopsis. Er komt ongetwijfeld een 2e, daarin krijgt hij een prominente plaats.

Kunnen omgaan met een CRISIS vraagt toch vooral om enige mate van veerkracht. Het helpt wellicht als:

  • je bijna je hele leven niet beter weet of de CRISIS is de dagelijkse realiteit,
  • je leeft in een klimaat dat je niet eens de gelegenheid geeft om depressief te worden.

Ongetwijfeld is het ook handig als je, als Eliades Ochoa, succesvol bent & daardoor beschikt over de vrijheid om te reizen vanuit een land dat deze mogelijkheden voor haar landgenoten toch aardig weet te beperken. Toch, toch blijkt dat Ochoa trots is op zijn land & volgens hem geldt dat ook voor veruit de meesten van zijn landgenoten. Intussen lopen wij hier maar wat te somberen, ergo: ‘Willem vond weer troost’!

Om toch, naast veerkracht, ook voor wat nederigheid te zorgen, nog wat Cubaanse (afgeronde) kengetallen.

  • 11.500.000 inwoners (Nb; VS: 304.000.000; NL: 16.600.000)
  • gemiddelde leeftijd 36,8 jr. (VS/NL resp.; 36,7/40)
  • levensverwachting 77 jr. (resp.; 78/79)
  • 5.000.000 arbeidskrachten (resp.; 153.000.000/7.600.000)
  • werkloosheid 1,8% (4,6%/4,6%)
  • staatsschuld 36,8% van het BNP (60,8&/20%)
  • (veel) meer cijfers op het CIA Factbook.
  • & een kort overzicht van Cuba’s Economie.

Bekijk je die cijfers dan zijn er, buiten het politieke systeem, niet eens zo heel veel verschillen tussen Cuba & Nederland, toch? OK, bij ons zijn er minder mensen aan het werk, vooruit. Maar: dat zou juist bij kunnen dragen aan meer veerkracht én meer plezier…… 😮

Nou ja, zo lang als dat er nog niet bij iedereen is kunnen we altijd nog kijken & luisteren naar Eliades Ochoa, als muzikaal leider geeft hij het goede voorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *