Démasqué van de financieel bestuurder.

Belegger Peter Paul de Vries vroeg gisteren aan Bert Heemskerk, voorzitter RvB RABOBANK: ‘Maakt u het volgende zinnetje af “Mijn Grootste Fout is:”‘ Heemskerk antwoordde: ‘Geen.’

Leest u het nog eens goed: ‘Geen.’ Let wel: we verkeren momenteel in een ‘CRISIS’, een ‘CRISIS’ aangezwengeld door disfunctioneren van het financiële systeem & dan durf je als 1 van de spelers in dit Spel met droge ogen te zeggen: ‘Ik maakte geen fouten, dat deden anderen!’ Mea Culpa, Après moi le Déluge & Wir haben es nicht gewusst struikelden in mijn gedachten over elkaar om voorrang te krijgen, toen ik dit hoorde.

Deze scene vond plaats na de hoorzitting in de 2e Kamer, een hoorzitting waar de old boyzzz van de financiële dienstverlening rekening & verantwoordeing mochten afleggen. Over de beelden zei De Vries: ‘Het leek wel een bijeenkomst van de winkeliersvereniging.’ Oordeelt u zelf, ik waarschuw u: het zijn schokkende beelden!

Als reactie op De Vries opmerking over de winkeliersvereniging merkte Almelo’s burgemeester Menno Knip in P&W op dat het er bij zijn winkeliersvereniging professioneler aan toe gaat……

De heren/old boyzzz die we zien in de beelden zijn nog altijd goed voor beloningen van € 5.000.000 tot € 10.000.000 (zie hiervoor de diverse op het Web beschikbare jaarverslagen). De ‘5x Balkenende norm’ die Gerrit Zalm nu voor zijn rol bij ABNAMRO/FORTIS gaat incasseren staat daarmee in een schril contrast.

Vraag die bij mij nu opkomt: zijn dit de mensen die in staat zijn om hun financiële organisaties door een nieuwe periode van verandering te leiden? Net als Greiner betwijfel ik dat.

Je kan een hele goede hypotheekverstrekker zijn, een jager in tijden van hoogconjunctuur. De rol van uitwinner, panden executeren, is vanuit diverse perspectieven toch een héél andere.

Het zou goed zijn als je dat zelf ook inziet & dus een stap terugzet, van je vervroegd pensioen gaat genieten (zie Rijkman) voor dat een ander je daar naar toestuurt & jij de scherven achter je laat.

Maar ja, wie van de CEO’s beschikt over zoveel zelfkennis & zelfinzicht?

7 thoughts on “Démasqué van de financieel bestuurder.”

Thijs van den Broek 13 jaar ago

Beste Willem, het lijkt erop dat je enigzins vergeet het antwoord van Heemskerk in de juiste context te plaatsen. Wat heeft cooperatieve Heemskerk te maken met beleggersopperhoofd de Vries? De Rabobank krijgt geen steun van de overheid en heeft al veel eerder gewaarschuwd voor een aantal oneigenlijke constructies.

En om daarbij te stellen dat Rijkman Groenink de juiste conclusie heeft getrokken? Dat was dan nadat hij iedereen op schandalige wijze het laatste geld had afgetroggeld.

Als je nu een andere topman (bijvoorbeeld ING) als voorbeeld had genomen, was je betoog sterker geweest. Doet allemaal niets af aan je fundamentele conclusie: wat een aanfluiting was die hoorzitting. En daar mag je ook Heemskerk best op aanspreken!

Jan van der Zanden 13 jaar ago

De vraag is aan de volkomen verkeerde persoon gesteld. Vraag het aan de topmannen van Deltaloyd, Fortis, ABN-AMRO en ING.

Willem Scheepers 13 jaar ago

Thanx voor de reacties Thijs & Jan!

Deels ga ik met je mee, tot dat ik keek naar het interessante Maatschappelijk Jaarverslag van RABO, zie daar de kosten die ze maken per medewerker vermenigvuldig dat met het aantal medewerkers, vergelijk het met de gepubliceerde omzet en het resultaat  uit de normale jaarrekening en de (enige?) conclusie die je kan trekken is dat RABO in principe verlies maakt en zo verdacht veel lijkt op een Handelsbank……

Als er hier al uitzonderingen gemaakt mogen worden dan denk ik aan Triodos, Friesland Bank en zelfs Van Lanschot maar allemaal op het nippertje.

Wim Schreuder 13 jaar ago

Ook hier zie je dat in een publiek debat actie en reactie elkaar zodanig versterken dat de relevantie van uitspraken los komt te staan van de werkelijke vraag.
De open vraag van Peter Paul de Vries IS geen open vraag in deze tijd. Het antwoord van Bert Heemskerk zegt niets over fouten, maar laat een afweerreactie zien. Het is een steekspel met woorden in plaats van een debat over inschattingsfouten en heeft al helemaal niets met waarheidsvinding van doen.

Laat onverlet dat je op dit niveau weerbaarder moet zijn en je reacties minder primair. Daarbij is OOK voor Bert Heemskerk en de Rabo organisatie het nodige aan zelfonderzoek te doen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat mijn Rabo en mijn Robeco beleggingsadviseurs angstvallig stil zijn. Het "onfahankelijke" Rabo instituut IRIS heeft portefeullehouders van de Rabo en Robeco nimmer gewaarschuwd voor onderliggende problemen. (dat zou immers een bankrun teweeg hebben gebracht…..)

En dan kom je bij de uitdaging van leiderschap naar de toekomst. Inderdaad ontbreekt daar het nodige aan en ga ik helemaal met Willem Scheepers mee. Alhoewel een discussie over een relatie tussen salaris en leiderschap erg interessant is, leidt dat wederom af van het werkelijke onderwerp.
Het gaat er om hoe we over 10 jaar met ALLE finaciële aspecten van de economie (lenen, sparen, beleggen, onroerend goed, pensioenen, grondstoffen) een wereldwijd stabieler systeem realiseren. Dat we daarbij kleine stapjes moeten zetten is evident, maar even een proefballonetje oplaten over hypotheekverzekeringen zonder plan waar ons dit brengt  in  "the big picture" getuigt niet van leiderschap.

Er is altijd ruimte voor collectieve maatregelen mits wij als maatschappij weer naar een gedeeld doel toeleven. Dat is waar de leiders in de sector nu voor staan. Laat de nieuwe Marshall zich gelden, dan komen we er gemeenschappelijk overheen. Zo niet, dan worden het nog sombere tijden.

Wat je NIET moet doen als je om geld vraagt. 13 jaar ago

[…] we hier eerst de Hollands Financiële Topmannen voorbijkomen, die in de 2e Kamer niet echt goed ‘uit de verf kwamen’, nu is het de beurt aan de Amerikaanse Auto […]

ManagementPro Group 6th 13 jaar ago

[…] afgelopen periode haalde vooral het Démasqué van de Financieel Bestuurder veel aandacht; binnen enkele huren 700 hits. Het gedrag van onze financieel bestuurders […]

Opnieuw Démasqué van de financieel bestuurder 13 jaar ago

[…] De bazen van de grote Britse banken worden ter verantwoording geroepen & ook deze keer, net als in de VS & in ons eigen land, blijkt er niemand te zijn die zich écht verantwoordelijk voelt voor dat waarmee we nu wereldwijd worden geconfronteerd; opnieuw een démasqué van de financieel bestuurder. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *